Dit keer bespreken we het boek 4000 weken van Oliver Burkeman met de ondertitel: Je tijd op aarde en hoe ermee om te gaan. Voor mij een heerlijk boek om te lezen en over na te denken.
Het boek geeft me veel rust en maakt me bewust van de dingen die ik doe, en die ik écht wil doen. Stoïcisme helpt me iedere dag, en dit boek brengt me nog een niveau dieper. Vooral het inzicht dat ik nauwelijks impact zal hebben in de tijd en me daarom beter druk kan maken over enkele dingen die ik echt wil doen, werkte verhelderend.
Het boek is opgedeeld in twee delen:
Kiezen voor kiezen
De macht over de tijd voorbij
De inleiding bestaat uit het inzicht dat Burkeman kreeg: het leven kan wel efficiënter maar waartoe, nog meer emails beantwoorden met inbox zero? Efficiëntie is snijden in de kosten, dat resulteert in meer winst, wat ten goede komt aan dezelfde personen, de aandeelhouders.
Een wonderlijk inzicht van Burkeman dat mij het gevoel gaf op de goede weg te zitten, vanuit het stoïcisme. Meer rust in het leven, je ervan bewust zijn dat het leven eindig is en het beperkte resultaat dat je kunt bereiken in een leven, en dan ontspannen met dat inzicht.
Kiezen voor kiezen
Wanneer de uitdaging is om telkens meer tijd uit de dag te halen, dan is de tijd uiteindelijk jouw baas. Tijdmanagement schuift de lastigste keuzes voor ons uit. Als je niet hoeft te kiezen wat je echt wilt doen, iets wat echt impact heeft, kun je in de marge werken. Dingen doen die belangrijk lijken, maar niet belangrijk zijn. Door de dagen vol te proppen met dingen doen, hebben we geen ruimte om na te denken.
Hierbij denk ik onder andere aan de brieven van Seneca. Dat je ruimte neemt uit je dag om je gedachten op papier te zetten die een ander leest, om daar weer een terugkoppeling op te geven. Ruimte maken om echt na te denken. We doen het (bijna) niet meer.
“Je moet weloverwogen grote, ingrijpende, onomkeerbare taken op je nemen waarvan je vooraf niet weet of het de juiste zijn, maar die doorgaans meer bevrediging blijken te bieden.”
Oliver Burkeman
Ondernemers die ik ontmoet houden ook graag verschillende opties open, en doen veel dingen, veel producten, verschillende soorten klanten, omdat ze alles interessant en leuk vinden. Door alle opties open te houden bereik je nooit echt iets.
Vrijheid vind je niet door meer grip te krijgen op je werkschema, maar door je te laten leiden door het ritme van de gemeenschap waar je deel van uitmaakt. Je neemt deel aan vormen van sociaal leven waarbij je niet helemaal zelf kunt bepalen wat je gaat doen en wanneer je dat doet.
“Werk dijt altijd zo ver uit dat de tijd die ervoor beschikbaar is volledig wordt benut.”
De wet van Parkinson
Door te geloven in een leven na de dood, was er minder druk om bepaalde dingen bij leven gedaan te krijgen (Hartmut Rosa). Mensen die niet meer geloven in leven na de dood, moeten dus alles uit het leven halen en proppen hun leven vol met belevenissen.
Hoe efficiënter je wordt, hoe meer je ‘een bodemloos reservoir voor de verwachtingen van anderen’ wordt (Jim Benson).
“Alleen door onze eindigheid onder ogen te zien kunnen we een waarlijk authentieke relatie met het leven aangaan.” De eindigheid maakt je ervan bewust dat je moet kiezen wat je wilt doen. Door deze keuzes snijden we de weg af naar allerlei levens die we niet kunnen leiden. Het is beter om deze keuzes bewust te maken dan ons te laten leiden door social media en anderen die voor ons kiezen en dingen te doen die anderen van ons verwachten, waardoor we nooit ons eigen leven leiden.
Bewust uitstellen: door bewust te kiezen wat je gaat uitstellen kun je je richten op wat het belangrijkste is. Een probleem dat ik regelmatig zie bij ondernemers, is dat ze niet bewust kiezen, de waan van de dag bepaalt wat ze doen en ze proberen zoveel mogelijk te doen, waardoor ze de écht belangrijke dingen niet gedaan krijgen.
OIiver noemt de ‘Stenen, kiezels en zand’-demonstratie, waarbij je eerst de stenen in de pot doet, dan de kiezels en als laatste het zand. Ter illustratie dat je eerst begint met de grote taken in te delen/te doen (stenen), dan de kleinere (kiezels) en de kleinste acties (zand) kunnen altijd tussendoor. De valse voorstelling is dat er een aantal stenen ligt die in de pot passen. In de werkelijkheid zijn er veel meer stenen, die niet allemaal in de pot passen. Je begint dus met de keuze welke stenen in de pot mogen.
Een mooie oplossing is eerst jezelf betalen wat betreft tijd. Doe de dingen die echt belangrijk zijn nu, iedere dag, net zolang tot ze gedaan zijn. Stel grenzen aan het aantal projecten dat je kunt doen. Zo kies ik iedere ochtend drie dingen om te maken en in de middag drie projecten met klanten. Als laatste is het belangrijk dat je nee leert zeggen tegen alle andere dingen en vooral de dingen die je ook leuk vindt om te doen.
In het boek worden Seneca en Viktor Frankl genoemd in het hoofdstuk over het watermeloenprobleem, waarin gezegd wordt dat we veel tijd onbewust weggooien. Doordat we naar een grappige video kijken gooien we tijd weg die we hadden kunnen besteden aan iets van betekenis. De grote techbedrijven zijn ijzersterk geworden in onze aandacht stelen, waar we niets voor terugkrijgen, behalve advertenties die ons verleiden om nog meer spullen te kopen die er niet toe doen. McNamee zegt dat wij de brandstof zijn voor het vuur van Silicon Valley.
De macht over de tijd voorbij
Dit is het filosofische deel van het boek met mooie inzichten.
We hebben eigelijk nooit tijd. De wet van Hofstadter: elke klus waar je aan begint gaat meer tijd kosten dan je had verwacht, ook als je rekening houdt met de wet van Hofstadter.
Je hebt pas zekerheid over de toekomst als die achter de rug is.
David Cain
Een belangrijk hulpmiddel is dat je je niet drukt maakt over wat er gebeurt. Lastig om te doen, maar het geeft veel ruimte. Wanneer je het nieuws en de media niet volgt geeft dat al veel rust. Wanneer je je niet drukt maakt over de dingen waar je geen invloed op hebt, krijg je meer rust.
Mooi inzicht in het boek over het doel van het kind: dat is niet opgroeien, maar kind zijn.
We leven het leven om toekomstige winst te realiseren. Zoals nu werken aan je pensioen. Het werken voor een loon dat je aan het einde van de maand krijgt. Gedurende de week werken richting het weekend. Dit alles terwijl je geen enkele zekerheid hebt dat dit ook je toekomst wordt.
Interessante kijk op werk en vrije tijd is het idee dat je vrije tijd ‘goed’ moet besteden. Zeker wanneer dit weer ten goede komt aan je werktijd. In je vrije tijd kun je eigenlijk doen wat je wilt. Waarom voelt het dan als verspilling van je tijd wanneer je ontspannen en onbezorgd in je bed ligt? Ontspannen en niets doen zonder je druk te maken over wat het je oplevert: het kan.
Als we werkelijk aanwezig willen zijn in de korte tijd dat we op deze wereld doorbrengen, zodat we daar ook echt een beetje van kunnen genieten, kunnen we dat maar beter nú doen. – Thomas Wolfe.
Een hobby zou iets moeten zijn waar je volledig van geniet, zonder dat je op zoek bent naar een manier om er beter van te worden. De ‘hustle’-cultuur van de afgelopen jaren draait om geld verdienen met je hobby in je ‘vrije tijd’. Daarmee ontstaat er een mentale druk om je hobby uit te voeren en verlies je het gevoel van ontspanning bij het beoefenen van je hobby.
De drie principes van geduld:
Zorg dat je je problemen leert waarderen.
Omarm het radicale incrementalisme (of doe nooit meer dan een klein beetje tegelijk).
Orginaliteit ligt meestal aan de overzijde van de onoorspronkelijkheid. Neem de tijd om voorbij de eerste onrust te komen.
Terry Hartig ontdekte dat er een verband is tussen synchronisatie en levensvoldoening. Je eigen ritme kunnen aanpassen aan de mensen in je omgeving. Door bijvoorbeeld aan te sluiten bij een groep waarin je samen dingen doet op hetzelfde tijdstip, zoals trainen op de dinsdag- en donderdagavond voor mij, het geeft voldoening. Samen tegelijk op vakantie zoals in Zweden en Frankrijk gebeurt. Samen koffie drinken om 10.00, ‘Fika’ in Zweden. Aansluiten bij anderen geeft voldoening en zin in het leven.
De kans dat wat ik doe er echt toe doet in de toekomst is heel klein. Dan kan ik beter kiezen voor de dingen waar ik me vandaag echt mee bezig wil houden en ruimte inbouwen om dingen samen met anderen te doen. Zoals samen eten. Een bescheiden, zinvol leven.
Tot slot geeft Burkeman vijf vragen die je richten op de werkelijkheid van je situatie en leer je de beperkte hoeveelheid tijd die je hebt optimaal te benutten.
Opvallende lessen uit het boek voor mij:
Hoe harder je werkt, des te meer werk komt er op je af.
Wanneer je steeds efficiënter wordt en meer gedaan krijgt, weten mensen je beter te vinden voor meer werk.
De kans dat je in je leven iets realiseert dat voor lange tijd door de mensheid wordt herinnerd is niet groot.
Je hebt een beperkte tijd in het leven; het is beter om dan ergens voor te kiezen en er vol voor te gaan, ook als het uiteindelijk niet lukt.
Bewust kiezen waar je tijd aan wil besteden is waardevoller dan proberen zoveel mogelijk te doen.
Nee zeggen tegen de dingen die we leuk vinden is het lastigste.
Vermijd social media, en het nieuws. Wees niet het brandhout voor de techbedrijven in Silicon Valley.
Leef in het nu. Je hebt geen enkele zekerheid over wat de toekomst je gaat brengen.
Synchroniseer je tijd en werk met anderen uit je omgeving. Dat maakt gelukkiger. Denk hierbij aan samen zingen, sporten of op vakantie gaan.
Kies een hobby die je niets oplevert om je volledig te ontspannen.
Beluister hier ons gesprek over het boek 4000 weken, een interessant boek over hoe je tijd beter te besteden. Waarom je beter kiest voor wat je écht wilt doen.
In een halfuur delen wij dit boek met jou. Een halfuur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijdt, bijvoorbeeld.
In deze aflevering hebben we het over het boek 4000 weken. Voor ons beiden een heerlijk boek met inzichten over hoe we nu leven, waarom alles efficiënter moet. In het tweede deel vooral filosofisch over hoe je ook om kunt gaan met de tijd. Met een praktische afsluiting over hoe je dit in je leven brengt. Lees het boek, is het advies dat ik al veel mensen gaf in de afgelopen maanden.
Door Erno Hannink
Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me.
Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.