Je staat voor een lastig besluit. Je weet dat je een besluit moet nemen, maar je blijft het voor je uit schuiven, want er moet eerst meer duidelijkheid komen, je zoekt bijvoorbeeld inzichten van ervaringsdeskundigen.
Je hebt eigenlijk al besloten maar je neemt nog geen actie op het besluit omdat je eerst nog meer informatie wilt inwinnen. Wat de reden ook is, het resultaat is dat je het besluit en de bijbehorende actie voor je uitschuift.
Het besluit om te kiezen voor focus, te stoppen met een product, afscheid te nemen van een medewerker, meer aandacht te geven aan de nieuwe markt, heb je eigenlijk al gemaakt, maar er zijn nog allerlei belemmeringen waardoor je niet doorpakt. Je mist de juiste medewerker die bepaalde taken van je kan overnemen. Je moet de juiste medewerker(s) nog opleiden om jouw werk te kunnen overnemen. Je hebt het gevoel dat je tot die tijd de bestaande manier van werken niet kunt loslaten.
Langetermijnbesluiten
Voor de groei van jullie duurzame positieve impact is het van belang dat je aandacht besteed aan de langetermijnbesluiten. (lees meer hierover in het whitepaper Impact en winst met langetermijnbesluiten)
Door het werk dat iedere dag op je af komt heb je als vanzelf vooral aandacht voor de korte termijn acties en besluiten. Door de kortetermijnbesluiten bij het team te laten krijg jij meer ruimte voor de langetermijnbesluiten.
De langetermijnbesluiten hebben je aandacht nodig omdat ze niet eenvoudig zijn. De continu veranderende omgeving waarin we werken vraagt er om dat we flexibel zijn en ons snel aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Overleven gaat er om wie zich het beste kan aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.
Om de veranderingen die op je afkomen te zien, heb je ruimte nodig. Ruimte als in tijd en in afstand. Aandacht en afstand van je werk nemen voor je langetermijnbesluiten geeft je de ruimte om te kijken naar de veranderingen en hulp in te winnen van experts en externe mensen.
De lange to-do lijst, de vragen van collega’s en klanten die per se met jou willen werken, zorgen ervoor dat je nooit ruimte hebt om tijd vrij te maken en afstand te nemen. Je weet dat het anders moet, dat je nu teveel in je bedrijf werkt en meer aan je bedrijf zou moeten werken, maar het lukt gewoon niet met al het bestaande werk.
Hoe doorbreek je dit? Hoe maak je ruimte om te werken aan de besluiten die je in je hoofd al genomen hebt?
Gedrag veranderen
Het gaat er niet om hoeveel werk er ligt of hoe belangrijk alle acties op je to-do lijst zijn. Het gaat over jouw gedrag. De to-do lijst wordt met je huidige manier van werken niet korter. Je streept één actie af en er komen drie nieuwe acties bij.
Wat je nodig hebt is laser focus Als je niet super scherp hebt wat het belangrijkste is waar je aan moet werken is het lastig om tegen dingen nee te zeggen en vooral tegen de dingen die je leuk vindt.
Nee zeggen tegen de dingen die je niet leuk vindt kan lastig zijn, maar nee zeggen tegen dingen die je leuk vindt zonder dat je een heldere focus hebt is bijna onmogelijk.
Wanneer je een besluit hebt genomen komt de volgende uitdaging, het gedrag aanpassen zodat je het besluit ondersteund. Bij het besluit hoort een gedrag wat de kans vergroot om dat langetermijndoel te halen en het resultaat te behalen wat je wilt bereiken met dat langetermijnbesluit.
Gedragsverandering is lastig, voor je collega’s en voor jou. Gedrag bestaat grotendeel uit gewoontes. De automatische besluiten die je neemt zonder er bewust over na te denken. De dingen die je al heel lang op een bepaalde manier doet verander je niet zomaar met een nieuw besluit. Hier helpt een accountabilitypartner.
De accountabilitypartner
Wanneer je afspraken maakt over wat je gaat doen met iemand die wat verder weg van je werk staat, vergroot je de kans dat je afspraken nakomt. Vreemde ogen dwingen is het gezegde dat hier past. Dit betekent dat de ogen van een vreemde meer invloed op je heeft dan die van een bekende.
Het voordeel van iemand op afstand van je bedrijf is dat ze geen emotioneel binding hebben bij de geschiedenis van wat er nu staat en hoe het werkt. Hierdoor is ze vooral geconcentreerd op de toekomst, wat kun je bereiken met het besluit en de verandering van je gedrag, zonder vast te zitten aan bestaande belemmeringen.
Aangezien gedrag bestaat uit verschillende gewoontes en handelingen die je doet zonder dat je er bewust over nadenkt heb je niet in de gaten dat je het oude gedrag vertoont. Een accountabilitypartner ziet dat wel.
Een accountabilitypartner is iemand die je helpt om vast te houden aan de besluiten die je genomen hebt en helpt om het nieuwe gedrag te ontwikkelen dat hier bij past.
Zo werkt de accountabilitypartner
Als accountabilitypartner gebruik ik twee onderdelen om de ondernemer te helpen het nieuwe gedrag te ontwikkelen:
- de chat, en
- de ontmoeting.
Wat we nodig hebben is focus, duidelijkheid over wat het belangrijkste is waar je aan moet werken iedere dag. Om de kans op succes te vergroten vraag ik om niet meer dan drie dingen te kiezen die vandaag echt moeten worden gedaan. Drie doelen die je vandaag gaat realiseren. Meer niet.
Dit is een eerste verandering van het gedrag om niet meer te werken met een lange to-do lijst die vooral frustratie oplevert omdat het lijkt dat deze lijst niet korter wordt. Iedere dag een korte lijst met maximaal drie acties. De kans dat je aan einde van de dag alle drie acties hebt afgerond is veel groter dan met een lange lijst.
Tijdens een ontmoeting achterhalen we wat de belangrijkste doelen voor het komende kwartaal en maand zijn. Met deze doelen bepalen we iedere week drie doelen voor de week en die helpen weer om de drie belangrijkste doelen voor de dag te bepalen. Download het hulpmiddel Realiseer 195 belangrijke acties ieder kwartaal, met uitgebreide uitleg hoe dit werkt.
Via de chat houd ik dan dagelijks contact om te zien of er dagelijks doelen worden bepaalt en of ze worden afgehandeld.
Het proces is eenvoudig, de verandering lastig, en het resultaat is geweldig.
Waar vind je een accountabilitypartner?
Een accountabilitypartner kun je overal vinden. Het is handig te kiezen voor een accountabilitypartner die ook ondernemer is en je uitdagingen herkent. Je vindt haar bijvoorbeeld via:
- een ondernemersnetwerk,
- een mastermind, of
- een evenement.
Of je gaat werken met dé accountabilitypartner voor ondernemers die willen groeien in duurzame positieve impact. Ik werk graag met je.
Mijn eigen manier van werken is al jaren procesmatig, met een beperkt aantal doelen en werkend aan langetermijndoelen. Focus aanbrengen is één van mijn kwaliteiten waar ondernemers blij mee zijn wanneer het eenmaal gelukt is.
Het maakt mij enorm blij wanneer er langzaam maar zeker een verschuiving in het gedrag en de gemoedstoestand van de ondernemer ontstaat. Doordat het gedrag verandert worden de gestelde doelen steeds vaker bereikt en dat maakt de ondernemer weer blij.
Wat kost het je als accountability ontbreekt?
In het artikel De verborgen kosten van gebrek aan accountability laat Christiaan Slierendrecht zien dat de verborgen kosten vooral zitten in innovatiekracht en transformatiekracht.
Zeker als je als organisatie duurzaam wil groeien, dan zorgen deze verborgen kosten ervoor dat groei vaak gepaard gaat met frictie. Of groei is niet op een gezonde manier mogelijk.
Christiaan Slierendrecht
Door geen ruimte te maken voor de langetermijnbesluiten loop je de kans dat je onvoldoende inspeelt op verandering bij je klanten en in de markt. Door je gedrag en gewoontes niet aan te passen aan je lange termijn doelen, praat je wel over jullie vernieuwing en innovatie, maar verandert het in de praktijk niet snel genoeg.
Dit betekent dat het gebrek aan accountability je geld en slagkracht kost. Door te werken met een accountabilitypartner versnel je de innovatie en verandering in jullie bedrijf.
Wil je eens proberen hoe de accountabilitypartner jou helpt? Neem gerust contact op.