Wat heeft je team nodig om zelf te besluiten?

Herken je dit? Je komt je bedrijf binnenlopen en voordat je op je bureaustoel zit hebben een aantal collega’s al enkele vragen gesteld waarop ze jouw reactie nodig hebben. Na het opstarten van de computer open je de inbox en komen er nog meer vragen van klanten op je af. Wat doe je om deze vragen te verminderen zodat je toekomt aan jouw belangrijkste doelen?

Drie kernelementen uit het Rijnlands organiseren (boek: Nieuw Europees organiseren) spelen een belangrijke rol wanneer je zelf minder kortetermijnbeslissingen wil nemen:

  • Visie;
  • Vertrouwen;
  • Vakmanschap.

Je wilt dat de mensen in je team bij de kortetermijnuitdagingen vooral zelf beslissingen nemen. Je denkt dat de mensen in je team ander gedrag moeten vertonen en dat dan jouw probleem oplost. Sorry, maar het probleem ligt bij jou: je bent niet duidelijk.

Mensen willen graag weten welke kant je opgaat en waarom. Wat zit er achter de langetermijnkeuzes die je maakt?? Ze willen weten wat je visie is en waarom die belangrijk is. Dan sluiten ze hier graag bij aan. Belangrijk hierbij is dat je de visie blijft herhalen, intern en extern. Door de gesprekken die hij voerde voor zijn twee boeken, LEF en LiEF, werd het voor Dennis Mensink (Mediatic) duidelijk dat interne en externe communicatie twee van de kerntaken van de ondernemer zijn.

Wil je dat de mensen in je team zelf beslissingen nemen, dan speelt jouw vertrouwen een belangrijke rol. Vertrouwen in dat ze de juiste beslissingen nemen. Niet controleren en niet corrigeren als het niet precies zo gaat als jij het normaal doet.

Voor dit vertrouwen heb je mensen nodig die weten wat ze doen (vakmanschap), moet je richtlijnen opstellen en ervoor zorgen dat ze de juiste informatie hebben. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat ze alle informatie ter beschikking hebben die jij ook hebt. 

Voor het vakmanschap werk je continu aan de training en coaching van je team om jouw visie te realiseren. Je ontwikkelt hiervoor een structuur in je bedrijf waarin de ervaren medewerkers de nieuwe medewerkers trainen en begeleiden. Daarnaast heb je duidelijke richtlijnen voor de kwaliteit die je verwacht en het gedrag dat je wilt zien, intern en extern.

Wanneer je team een duidelijk kortetermijndoel heeft en de waarom daarachter kent, inzicht heeft in de informatie, duidelijke richtlijnen heeft en vakbekwaam is, dan kun je erop vertrouwen dat het de beste beslissing neemt. Dit heb je nodig om los te laten, waardoor er minder kortetermijnbeslissingen op jouw bord komen. Dit creëert dan eindelijk de ruimte voor jou om aandacht te besteden aan de langetermijnbeslissingen, zodat je bedrijf voortgang maakt richting jullie visie.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.