Oprecht contact – een goede gewoonte

Over contact houden met mijn netwerk kan ik heel moeilijk doen voor mezelf. Zelfs als er ruimte voor geblokkeerd is in mijn agenda ben ik in staat om het te ontwijken. Nu heb ik een nieuwe stap gezet om deze gewoonte te ontwikkelen.

In de Boekencastaflevering Never Eat Alone biecht ik op hoe ik het nu doe met mijn ouders. Ik schaam me er een beetje voor dat het nodig is. Ondanks mijn goede wil bel ik te weinig met mijn ouders. Zolang ze nog niet zijn beschermd door vaccinatie bezoek ik ze niet, met een verjaardag en kerst als uitzondering. Bellen is dus dé manier om contact te houden. 

Ondanks mijn wilskracht – ik wil het wel en ik zet het op mijn actielijst – gebeurde het veel te weinig. Wat is de verandering waarover ik vertel in de podcast? Ik heb het in de agenda gezet, op een vast tijdstip en twee keer per week. Sindsdien gaat het een stuk beter.

Een vergelijkbaar probleem heb ik het afgelopen jaar ervaren met contact houden met het grootst deel van de mensen in mijn netwerk. Het staat op mijn actielijst, ik heb een systeem gekocht, Nimble, maar nog steeds bel ik te weinig met mensen waar ik wel graag contact mee wil houden. De wil – en dus de wilskracht – is er wel, maar wilskracht werkt dus onvoldoende om de gewoonte te ontwikkelen.

De komende weken ga ik twee keer per week een naam en tijdstip in mijn agenda zetten van iemand die ik ga bellen. Dus heel specifiek en geblokkeerd in de agenda.

Wanneer ik dan de afspraak in mijn agenda met mijzelf behandel zoals een afspraak die ik heb gemaakt met een klant, dan neemt de kans op succes toe. Zie de verandering in een wekelijks gesprek met mijn ouders.

De uitdaging om oprecht contact te houden met mensen zie ik terug bij mijn klanten. Mogelijk heb jij hier ook moeite mee, ondanks al je wilskracht laat de praktijk zien dat het niet gebeurt. Ik houd je op de hoogte van wat het effect is van deze stap om de goede gewoonte van contact houden te ontwikkelen.

Wat wil ik:

Oprecht contact met de mensen in mijn netwerk.

Ervaring tot nu toe:

Wilskracht en actielijst werken niet.

Wat ga ik veranderen:

Naam en doel van de afspraak in de agenda zetten. 

Ik wil contact zoeken omdat ik oprecht geïnteresseerd ben in hoe het met ze gaat. Doordat ik vaker contact heb weet ik ook wat de ander beweegt. Dat maakt het weer eenvoudiger om vaker contact te hebben en oprecht te vragen naar specifieke ontwikkelingen.

Oprecht contact houden met mensen is een goede gewoonte die aandacht vraagt om te ontwikkelen. Contact met je netwerk speelt een cruciale rol in de groei van een bedrijf. De beste klanten komen grotendeels via je bestaande netwerk.

De afgelopen week heb ik een zaadje geplant voor meer contact met de mensen in mijn netwerk, door ze mijn nieuwste boek te sturen (Betere beslissingen voor meer impact), met daarbij een handgeschreven notitie dat ik graag van ze hoor, met mijn telefoonnummer erbij. Ik ben benieuwd naar het effect hiervan.

Heb jij een goede manier gevonden om een gewoonte te maken van contact houden met je netwerk? Ik ben benieuwd, laat hieronder in de reacties weten wat jouw manier is, of stuur me een bericht.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.