Kies voor de lange termijn

Vandaag zijn er verkiezingen in Nederland en kun je stemmen voor de lange termijn. Waarom stem je voor de lange termijn als ondernemer?

“Het kortetermijndenken voert de mensheid naar de afgrond en de generaties na ons zijn de dupe van onze kortzichtigheid. We moeten leren goede voorouders te zijn.” Zegt Roman Krznaric. Zie het artikel in de Groene en kijk ook de Tegenlichtdocumentaire Tijdrebellen.

Bedrijven die meer kijken naar de lange termijn in plaats van naar het volgende kwartaal denken meer na over de gevolgen van beslissingen. Wil je impact maken met je bedrijf, dan denk je als vanzelf aan de lange termijn. De bedrijven met een Rijnlandse organisatiestructuur werken aan de lange termijn. Familiebedrijven denken als vanzelf aan de lange termijn, het overdragen van wat ze nu bouwen aan de volgende generatie.

De verborgen marktleiders, zie het boek Hidden Champions in de 21e eeuw van Hermann Simon, denken allemaal aan de lange termijn. De leiders van deze bedrijven denken in generaties in plaats van in kwartalen. Ze werken met hun bedrijf aan marktleiderschap op basis van kwaliteit, de winst volgt dan als vanzelf. Ze zijn niet zichtbaar in de media, maar in hun eigen markt zijn ze bij iedereen bekend, ze zijn het voorbeeld in die markt.

In het boek Nieuw Europees organiseren van Jaap Jan Brouwers en Jaap Peters zie je de kracht van de Rijnlandse organisatiestructuur en denken aan de lange termijn. Je hebt als ondernemer en leider oog voor de impact op de planeet, de omgeving, de maatschappij, je hebt oog voor alle betrokkenen. Er is een focus op productleiderschap, in vertrouwen bouwen op de kwaliteit van je medewerkers en aan verbindingen werken met partners uit de omgeving. Deze bedrijven hebben meer winst, die weer wordt besteed aan de ontwikkeling van de mensen, waardoor de innovatiekracht hoger ligt dan bij Angelsaksische bedrijven.

Voor mij is het belangrijk dat we kijken naar de impact op de omgeving en de planeet. Welke omgeving laten we achter voor de kinderen van mijn kinderen en daar de kinderen weer van? In het boek De goede voorouder van Roman Krznaric vind je de geschiedenis van gemeenschappen die verder kijken dan nú geld verdienen. Wanneer je kinderen hebt is het logisch dat je verder kijkt dan je eigen leven. Wat we nu doen heeft enorm veel effect op de toekomst van onze kinderen. Het is dus slim om op een partij te stemmen die kijkt naar de lange termijn. Welke wereld draag ik over aan de toekomstige generaties? Hoe kan ik met mijn gedrag een goede wereld achterlaten voor de kinderen van mijn kinderen?

Vandaag stem ik voor de toekomst, de lange termijn. Een partij die verder kijkt dan de gevolgen van de coronasituatie en het sentiment van de massa. Een kandidaat voor de Kamer die nadenkt over de rol van de vleesindustrie, de natuur, de rol van Nederland als belastingparadijs. Een partij die verder denkt dan de grenzen van Nederland.

Vandaag stem ik voor meer samenwerking in Europa. Als Nederland hebben we beperkte slagkracht om dingen te veranderen, als een gezamenlijk Europa zijn we in staat om veel meer te bereiken. Hierdoor kunnen we ons veel beter beschermen tegen de invloeden vanuit de VS en China, bijvoorbeeld. Het Europese model is een tussenweg tussen aan de ene kant alles overlaten aan de markt en aan de andere kant een overheersende overheid. De geschiedenis van het Europese denken is de derde weg waarin de markt en overheid samenwerken.

Vandaag stem ik in ieder geval op een vrouw; “Meer vrouwen in de politiek.” Het wordt tijd voor een vrouwelijke premier in Nederland. Gezien de ervaringen de afgelopen jaren in de wereld met vrouwelijke politieke leiders (Merkel, Solberg, Ardern, Jakobsdóttir) zie ik graag wat van dat effect in Nederland. Zie hier ook een lijst met vrouwelijke staatshoofden op Wikipedia.

We moeten meer sturen op samenwerking in plaats van het land te verdelen.

De impact die ondernemers maken met hun bedrijf voor toekomstige generaties gaat me aan het hart en daar wil ik aan bijdragen door het beslissingsproces van de ondernemer voor de lange termijn te verbeteren en om deze te integreren in het bedrijf.

Ik kies voor de lange termijn.

stemmen stem lange termijn
Foto via Unsplash – Elements5 Digital

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.