Stop. #boekencast afl 30

Stop Marije van den Berg
Marije van den Berg Stop

Stop. van Marije van den Berg is een praktisch boek, waarin je leert over een onderwerp waar we onbedoeld veel te weinig aandacht aan besteden. Dit komt door de gewoontes die we hebben aangeleerd van altijd doorgaan, het stapelen van werk in de verwachting dat oud werk vanzelf ergens verdwijnt. Goed stoppen is lastiger dan het lijkt en Marije heeft er een boek over geschreven om je erbij te helpen.

Goed stoppen kent 5 stappen:

  1. Afremmen: tijd om rond te kijken
  2. Achterom kijken, richt je blik op wat je achterlaat
  3. Afscheid: de kracht van rituelen
  4. Afleren: gestopt raken en blijven
  5. Afronden: stoppen met stoppen

Het boek begint met drie onderdelen om je te laten zien hoe slecht we zijn in stoppen en dat er ook weinig onderzoek naar is gedaan en weinig beschreven is.

  1. Stoptekens
  2. Niet of slecht stoppen
  3. Waarom goed stoppen zo moeilijk is

Het boek dat voor iedereen waardevol is, en zeker voor ondernemers. De ondernemer van een klein bedrijf heeft de neiging om steeds meer projecten en ideeën het bedrijf in te slingeren of te starten, maar stopt zelden een project. Het natuurlijke optimisme van een ondernemer, het geloof dat alles lukt, en de drang om altijd in beweging te blijven houdt haar tegen om goed te kijken naar alles wat er loopt en sommige zaken goed te stoppen.

Er staan veel voorbeelden in dit boek van grote organisaties en overheden, lees daar doorheen en leer hoe je de stappen gaat gebruiken in jouw bedrijf.

Michael Porter zei: “The essence of strategy is choosing what not to do,” maar hij zei er direct bij: “Vaak geciteerd, zelden gepraktiseerd. De knowing-doing-gap in de praktijk.”

Verandering bestaat grofweg uit drie delen: het nieuwe dat je toevoegt, dat wat je bij het oude laat en dat waar je mee stopt. Althans, dat is de theorie, want het derde deel gebeurt zelden.

De stoptekens zijn vooraf bekend. Seth Godin somt ze op in The Dip (2011). Je tijd raakt op. Je hebt geen geld meer. Je wordt bang. Je meent het niet. Je verliest interesse of enthousiasme of neemt genoegen met middelmatig. Je focust op de korte termijn in plaats van op de lange. Godin stelt: als dit redenen zijn om te stoppen, begin dan niet.

In dit eerste deel van het boek geeft Marije van den Berg veel voorbeelden waaruit je kunt en moet afleiden dat het tijd is om te stoppen.

Verkeerd stoppen

“Er is meer waardering voor de standvastige die faalt, dan voor degene die zijn koers telkens bijstelt” (’t Hart, 1988). Consistentie, zelfs tegen beter weten in, scoort goed.

Omdat we optimistisch zijn, en verwachten dat het toch beter wordt. En natuurlijk omdat we niet willen mislukken. “Verliesaversie” heet dat.

Verkeerd stoppen is dat jij stopt en de rest van de organisatie gewoon doorgaat of enkele mensen doorgaan. Uit bekend onderzoek van Daniel Kahneman en Dan Ariely haalt Van den Berg oorzaken waarom stoppen zo lastig is. Wil je goed stoppen volg dan deze vijf stappen.

“Dode paarden moet je feestelijk begraven.”

Marije van den Berg

De vijf stappen

  1. Afremmen: tijd om rond te kijken
  2. Achterom kijken: richt je blik op wat je achterlaat
  3. Afscheid: de kracht van rituelen
  4. Afleren: gestopt raken en blijven
  5. Afronden: Stoppen met stoppen

Afremmen Je voelt dat het bergafwaarts gaat. Je vertrouwde manier van werken is uitgewerkt. Onze neiging is dan: harder gaan. Tegen die versnelling in moet je afremmen omdat je alleen dan om je heen kunt kijken, stoptekens ziet en het samen stoppen mogelijk maakt.

De eerste stap van je stopstrategie is om de afrem-momenten onderdeel van het gewone werk te maken. Je moet dus een moment van rust inbouwen.

Achteromkijken Je kijkt wie en wat er allemaal betrokken zijn bij het proces, product of project dat je gaat stoppen. Doe onderzoek bij alle betrokken mensen en afdelingen naar wat er stopt en wat dat voor ze betekent.

Afscheid Goed stoppen vraagt dat je erbij stilstaat. Een moment van rituelen. Een goed ritueel voor je bedrijf en team ontwikkelen om iedereen duidelijk te maken dat jullie gaan stoppen met iets. Ritueel afscheid nemen zoals je misschien wel kent van Marie Kondo. Dankbaar zijn voor wat het project heeft opgeleverd.

Na het afscheid wordt het taai. Bergop kost moeite. Stoppen is namelijk niet alleen een kloek besluit nemen, het is ook: afleren.

Dit is voor mij het moeilijkste deel van de vijf stappen. Het afleveren van een gewoonte. Wanneer je dit in je eentje doet is het lastig maar in een team of binnen een bedrijf is dit nog veel lastiger. Je moet iedereen en zelfs het bedrijf uit het bekende karrenspoor houden en de aandacht op het nieuwe houden.

Afronden Afronden gaat nog even bergop, maar je ziet het langzaam minder steil worden. Op weg naar gewoon je werk doen. Dit is de laatste stap en de meest eenvoudige. Doorzetten, mensen erop wijzen wanneer het nog eens fout gaat. Je doet het niet meer.

Andere boeken die we noemen:

Het gesprek dat ik eerder had met Marije, Leren om goed te stoppen – Marije van den Berg.

Luister naar deze aflevering

Beluister hier ons gesprek. We zijn beiden enthousiast over dit boek Stop. mede omdat Marije van den Berg het zo toegankelijk en tegelijk doordacht heeft opgezet. Een onderwerp waar veel meer aandacht voor mag zijn in je bedrijf. Zorg dat de mensen in je team niet meer met dingen bezig zijn die voor jou al gestopt zijn.

In ruim een halfuur delen wij dit boek met jou. Een halfuur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijdt, bijvoorbeeld.

Leerpunten 

Een aantal belangrijke dingen die ik geleerd heb uit dit boek zijn:

  • Goed stoppen is lastig. Vooral het afleveren van de oude gewoontes door iedereen in je bedrijf.
  • Stoppen is belangrijk om flexibel te zijn en snel nieuwe ontwikkelingen te kunnen oppakken.
  • Herken de stoptekens in je bedrijf en bij jezelf.
  • Help mensen met stoppen door bewust de stappen na te lopen en anderen te helpen wanneer ze terugschieten in de oude gewoonte.
  • Nieuwe projecten stapelen boven op alle bestaande is niet goed stoppen.
  • Goed afscheid nemen van het project dat je gaat stoppen doe je met een ritueel.

Video van deze aflevering

Bekijk ons gesprek op video https://youtu.be/vkVilxDyPLA

In deze aflevering hebben we het over het boek Stop. van Marije van den Berg. Een tip om door te lezen als ondernemer wanneer je het gevoel hebt dat je steeds harder moet lopen. Marije heeft een goed leesbaar boek geschreven dat je snel uitleest. Het is wetenschappelijk onderbouwd en aangevuld met persoonlijke ervaringen die met humor zijn beschreven. De stopstrategie voor ondernemers.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.