Stimuleer ongelijkheid

Hoezo ongelijkheid stimuleren? In mijn missie staat dat ik de afstand tussen de meest- en minstverdienende wil verkleinen, minder ongelijkheid wat betreft inkomen dus. Daarvoor is meer ongelijkheid in je bedrijf nodig. 

Door een diverser team te ontwikkelen draag je bij aan een meer gelijkwaardige verhouding in de maatschappij. 

Ik leef in een witte omgeving en ben me zelden bewust van de privileges die ik heb. Ze zijn vanzelfsprekend. Ik heb een witte bril op. De meeste mensen met wie ik werk zijn wit, christelijk en hetero.

Ik kan veel actiever en bewuster op zoek zijn naar de mensen die ik door mijn vertrouwde lens over het hoofd zie. Mensen van kleur, met een ander geloof, mensen die hun school niet hebben afgerond, praktisch opgeleide mensen, minder valide mensen, jonge en oudere mensen, mensen die niet hetero zijn. Als ik zelf niet bijdraag aan de verandering ben ik onderdeel van het probleem.

Waarom past inclusie bij mijn missie? Het zijn precies deze mensen die minder kansen krijgen en starten met een achterstand in de maatschappij. Deze achterstand is bijvoorbeeld herkenbaar omdat ze vanaf de start op de arbeidsmarkt minder verdienen dan de witte christelijke hetero mannen in dezelfde functie.

Groeien

“Dat klopt”, zei Ruth Nahumury, in ons gesprek een jaar geleden, “meer diversiteit betekent meer gedoe.” En dat is goed.

Gedoe is de motor achter ontwikkeling en verbetering. Meer gedoe betekent uit de comfortzone komen. Meer gedoe betekent praten met elkaar over de verschillen. Meer gedoe betekent elkaar beter leren kennen in een snelkookpan. Het betekent discussies en leren van elkaar. Tenminste, wanneer je meer gedoe omarmt en er werk van maakt.

De afstand verkleinen

De afstand tussen de minstverdienende en meestverdienende verkleinen is een deel van mijn missie. Dit kun je doen door de grens aan de bovenkant en de grens aan de onderkant aan te passen. Wat ik heb geleerd van steward ownership is dat het goed is om een maximale verhouding vast te leggen tussen de meest-en de minstverdienende in het bedrijf.

Dit betekent meestal dat er daarmee een duidelijke grens is voor de oprichter en ondernemer en de verhouding met de praktisch opgeleide mensen in het team. Sebastian Klein heeft dit bij NN Publishing vastgelegd op vier keer, anderen hebben dit bijvoorbeeld op maximaal acht keer vastgelegd. Wil je als oprichter meer verdienen, dan ga je dus de beloning van de minstverdienende verhogen.

Wil je leren over diversiteit en hoe je dit in je bedrijf bewust toevoegt? Luister dan naar deze gesprekken:

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.