De boeken die je wilt lezen in 2021

Hieronder heb ik twee overzichten voor je van de beste boeken die ik gelezen heb in 2020. Beide zijn een overzicht van boeken die ik je van harte aanbeveel om het komende jaar te lezen.

Allereerst zes afleveringen uit de boekencast van de boeken die het grootste effect op mij hebben gehad. Daarna een overzicht van tien boeken die veel impact hebben gehad op mijn leven in 2020.

De beste boeken in de Boekencast

1. Everybody Matters – Bob Chapman en Raj Sisodia

Een heerlijk boek om te lezen. Een Rijnlands bedrijf in een Angelsaksische wereld. Het liet me zien dat je een bedrijf kunt bouwen voor de mensen en dat groei dan ook goed is. Overnames spelen een belangrijke rol in die groei en ook hier laat Chapman weer zien dat je dit succesvol kunt doen met behoud van de mensen. 

Luister naar Everybody matters

2. Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman

Een cruciaal boek wanneer je geïnteresseerd bent in het onderwerp ‘betere beslissingen’. Het is een boek waar ik het afgelopen jaar veel uit heb gehaald over de twee soorten beslissingen die we als mens maken. Aan de ene kant is er het belang van gewoontes en de snelle beslissingen, en aan de andere kant gaat het boek over wat je kunt doen om betere bewuste beslissingen te nemen. Het (vaak onterechte) optimisme van ondernemers en beslissingen is ook een interessant onderdeel in dit boek. Kahneman heeft veel onderzoek gedaan en dat zie je terug in het boek.

Luister naar Thinking, Fast and slow

3. The Value of Everything – Mariana Mazzucato

Dit is een boek dat ik niet gelezen zou hebben als Tom van der Lubbe het niet had voorgesteld voor de Boekencast. Mazzucato geeft inzicht in de ontwikkeling van de economie, het kapitalisme, de rol van de overheid en tech-bedrijven. Het boek heeft me inzicht gegeven in wat het BNP inhoudt en hoe de berekening is veranderd in de afgelopen decennia. Wat is waarde? Wat is de economie waard en hoe beïnvloedt dit onze beslissingen? Waardevolle inzichten die ik de komende jaren kan gebruiken.

Luister naar De waarde van alles

4. Small is Beautiful – EF Schumacher 

Niet alles hoeft te groeien. Schumacher laat zien dat kleine bedrijven waarde hebben. Bijzonder om te zien dat de theorie die hij toen beschreef nog steeds interessant en actueel is.

Luister naar Small is beautiful

5. De levende onderneming – Arie de Geus 

De interessantste inzichten uit dit boek zijn voor mij de inzichten met betrekking tot het ontwikkelen van een levend bedrijf en scenarioplanning. Een duurzaam bedrijf dat verder groeit, ook als de oprichter niet meer betrokken is. De kennis moet in het bedrijf zitten en niet bij individuen. Door een levende onderneming te ontwikkelen, ontwikkel je de mensen in je bedrijf en door ze die inzichten en kennis te laten delen, ontwikkel je ook het bedrijf.

In de coronatijd van 2020 heb ik kunnen ervaren hoe waardevol scenarioplanning is. Het spelen met verschillende scenario’s waardoor je onverwachte ontwikkelingen eerder ziet aankomen en veel sneller en beter kunt reageren. Scenarioplanning speelt een belangrijke rol in betere beslissingen voor je bedrijf.

Luister naar De levende onderneming

6. Corporate rebels – Joost Minnaar en Pim de Morree

Dit boek leest als een jongensdroom. De auteurs zeggen hun baan op en bezoeken allerlei bedrijven, ondernemers en experts over de wereld. Ze zijn geïnteresseerd in bedrijven waar het wel leuk is om te werken. Ze spreken ondernemers en schrijven de verhalen op in het blog Corporate rebels. De beste verhalen worden gedeeld in dit boek. Het leest lekker weg en je ontdekt voorbeelden van hoe het anders kan, hoe je leuke bedrijven kunt bouwen waar mensen graag werken.

Luister naar Corporate rebels

Naast deze boeken die ik las voor de boekencast las ik nog vele andere boeken. Dit is een overzicht van de beste boeken voor mij.

Dit leerde ik in 2020 van deze boeken

Veel van deze boeken las ik omdat ik de auteur sprak voor de Erno Hannink Show. Of ik las een boek en heb daarna de auteur gevraagd voor de podcast. Hoe dan ook, de boeken in deze lijst hebben een impact op mij gehad het afgelopen jaar en het gesprek in de podcast heeft die impact vaak verdiept.

1. Good habits, Bad habits – Wendy Wood

De link tussen goede gewoontes en betere beslissingen zag ik begin dit jaar. Ik zag hoe een van mijn klanten zich er bewust van was dat ze iets moest veranderen in haar manier van werken voor de groei van haar bedrijf, en hoe het maar niet lukte. Totdat ik zag dat ze de dingen die ze deed uit gewoonte deed en we daarmee aan de slag zijn gegaan.

Dit boek van prof Wendy Wood, gebaseerd op jaren onderzoek, en het boek van Kahneman waren de sleutels voor mij om meer te doen met gewoontes.

Lees Good habits, Bad habits

2. Turning the Flywheel – Jim Collins

Na het beluisteren van een podcastaflevering van Tim Ferris met Jim Collins leerde ik over het belang van het beslissingsproces en het vliegwiel. Dit concept vind je ook in Good to Great, maar in dit dunne boek focust Collins op het vliegwiel. Hij laat het belang zien van het vliegwiel voor de groei van het bedrijf.

Na het lezen van dit boek ben ik het vliegwiel van mijn bedrijf gaan onderzoeken, waardoor ik keuzes kon gaan maken met betrekking tot de focus in mijn werk (gesprekken) en kon bepalen met welke dingen ik beter kon stoppen (video’s maken, Facebook en Instagram).

Lees Turning the Flywheel

3. Alchemy – Rory Sutherland

Na een gesprek voor de podcast met Tom de Bruyne ontdekte ik Rory Sutherland, de voorman van Ogilvy UK. Via YouTube heb ik tientallen presentaties van hem bekeken. Daarna heb ik zijn boek gekocht en gelezen en een workshop gekocht over behavioural economics.

In de kern gaat het hier ook over betere beslissingen nemen, soms onverwacht. Zijn inzichten gaan over hoe we steeds meer de econs (economisch opgeleide mensen) volgen en veilige keuzes maken op basis van cijfers en data. De veilige keuze levert lang niet altijd het beste resultaat op. Sutherland onderbouwt dit statement met verschillende voorbeelden.

Lees Alchemy

4. Attention! – Rob Hatch

Na het lezen van Attention! en When heb ik mijn dagindeling aangepast. Ik heb keuzes gemaakt over welke werkzaamheden ik het beste kan doen op welke momenten van de dag. Zo zit er in de ochtend nu een focusblok van twee uur waarin ik werk aan drie doelen in blokken van maximaal 40 minuten. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik de afgelopen maanden meer gedaan heb.

Lees Attention!

5. When – Daniel Pink

Dit boek heeft me duidelijk gemaakt dat er afhankelijk van je circadiaan ritme momenten op de dag zijn waarop je beter bent in bepaald soort werkzaamheden of activiteiten. Zo is de ochtend voor mij nu voor de creatie en mijn focuswerk, en de middag voor meer vrijdenken. In de ochtend lees en schrijf ik bijvoorbeeld en in de middag heb ik gesprekken met klanten en voor de podcast. Het boek geeft je inzicht in wat jouw beste ritme is.

Lees When

6. Anything You Want – Derek Sivers 

In voorbereiding op het gesprek met Derek Sivers voor de podcast las ik opnieuw Anything You Want, een zeer praktisch en krachtig geschreven boek voor ondernemers. Het is een boek dat je in een avond uitleest en waar je meerder praktische dingen uit haalt om direct in te voeren in je bedrijf.

Lees Anything you want

7. People over Profit – Dale Partridge

Een onderwerp dat me al lang bezighoudt is hoe je omgaat met de mensen rondom je bedrijf en wat je met de winst doet. In dit boek beschrijft Partridge hoe hij zijn bedrijf heeft ontwikkeld en opgebouwd door de mensen belangrijker te maken dan de winst. De winst volgt dan als vanzelf. Voldoende omzet is nodig om je bedrijf te behouden. Winst is belangrijk om je bedrijf te ontwikkelen en voor de groei. Na het lezen van dit boek ben ik me het afgelopen jaar gaan verdiepen in eigenaarschap van een bedrijf en in het onttrekken van de winst door de aandeelhouders. De komende tijd zal dit onderwerp een belangrijke rol blijven spelen. Waar ik voorheen dacht dat de verkoop van je bedrijf het ultieme doel is, realiseer ik me nu dat het bouwen van een duurzaam bedrijf veel meer voldoening geeft.

Lees People over profit

8. Build an A-Team – Whitney Johnson

In de scaleup-omgeving en in boeken als Good to Great wordt gesproken over de juiste mensen in de bus. Je moet A-spelers verzamelen in je bedrijf en C-spelers afstoten, luidt het advies.

In dit boek laat Johnson zien dat er een andere weg is, net als in Everybody Matters. Ze beschrijft de S-curve van ontwikkeling van mensen in een functie of expertise. In het begin weet je niets en voel je je onhandig. Dan leer je veel en snel. Dit is de interessantste tijd. Vervolgens weet je ongeveer alles en bestaat het risico dat er een gevoel van zelfgenoegzaamheid optreedt. Dit is een goed moment om iets nieuws toe te voegen aan de functie of van functie te veranderen.

Voor drive (zie boek van Pink) is ontwikkeling van de mens belangrijk. In haar boek geeft ze verschillende voorbeelden van succesvolle bedrijven die continu aandacht hebben voor de ontwikkeling van de medewerkers. Daarnaast is Johnson een mooie persoonlijkheid en luister ik regelmatig haar podcast en kijk de video’s op LinkedIn.

Lees Build an A-team

9. Hardlooprevolutie – Stans van der Poel en Koen de Jong

Begin dit jaar ben ik me meer gaan verdiepen in hardlopen en vooral in duurlopen. Zo heb ik de boeken van Rich Roll en Scott Jure verslonden. Dit zijn mensen die enorme afstanden lopen. Roll combineert dit zelfs met fietsen en zwemmen (o.a. Iron Man).

Dat er ook andere techniek zijn om je voor te bereiden op een lange afstand zoals een marathon bewijst de methode van Stans van der Poel. Dit boek heeft me veel geleerd over ademhaling, lopen op hartslag, korte afstanden en rustiger lopen.

Deze theorie rondom beter lopen heeft me handvatten gegeven die ik kan combineren met de trainingen bij de atletiekvereniging. Er zijn meerdere manieren om beter te worden in het hardlopen en het is de uitdaging om je eigen manier te vinden.

Lees Hardlooprevolutie

10. The Art of Gathering – Priya Parker

In voorbereiding op het evenement dat ik organiseerde voor ondernemers begin 2020 las ik het boek The Art of Gathering. Dit boek heeft me laten zien hoe je verbindingen ontwikkelt tijdens een evenement. Na het lezen van dit boek heb ik de inhoud van het evenement volledig omgegooid. Geen presentaties, maar openhartige gesprekken door goede vragen te stellen en de mensen samen aan het werk zetten. De deelnemers en ik hebben enorm genoten en veel geleerd.

Lees The Art of Gathering

Een greep uit de overige boeken die ik daarnaast gelezen heb in 2020:

 • Blitzscaling – Reid Hoffman
 • The Practice – Seth Godin
 • Working from Home – Karen Mangia
 • Moose Heads on the Table – Lisa Gill en Karin Tenelius
 • Duurzaam kapitalisme – Willem Schramade
 • Moeiteloos ondernemen – Martijn Meima
 • Stop. – Marije van den Berg
 • Unmute Your Life – Brigitte van Tuijl
 • Humanocracy – Gary Hamel Michele Zanini
 • Drive – Daniel H. Pink
 • The Fearless Organization – Amy C. Edmondson
 • The Decision Book – Mikael Krogerus en Roman Tschäppeler
 • Hell Yeah or No – Derek Sivers
 • You’re Not Listening – Kate Murphy
 • The 8th Habit – Stephen R. Covey
 • Lost and Founder – Rand Fishkin
 • Remote leiderschap – Arjan Banach
 • Jobs to be Done – Jim Kalbach
 • How the Mighty Fall – Jim Collins
 • Leaders Eat Last – Simon Sinek
 • Jobs to be Done – Anthony W. Ulwick
 • Toeval is geen goede strategie – Clayton M. Christensen
 • 100 Side Hustles – Chris Guillebeau
 • The Money Tree  – Chris Guillebeau
 • Hello, My Name is Awesome – Alexandra Watkins
 • The Power of Resilience – Yossi Sheffi
 • Sprint: How to Solve Big Problems and Test New Ideas in Just Five Days – Jake Knapp
 • Groei met cash – Sprout/MT
 • Eat & Run – Scott Jure
 • 80/20 Sales and Marketing – Perry Marshall
 • Kilimanjaro als medicijn – Anna Chojnacka
 • Redesign – Sebastiaan Hooft
 • Born to Run – Christopher McDougall
 • Finding Ultra – Rich Roll
 • Winners Take All – Anand Giridharadas

Noot: alle links in dit artikel gaan naar YouBeDo.com, een online boekhandel waarvan een deel van de winst naar goede doelen gaat. Er zit geen affiliate-koppeling in voor mij.

Boeken die ik ga lezen in 2021

Hier vind je een overzicht van de boeken die op mijn lijst staan om te lezen in 2021. Mede door de boekencast komen daar nog een tien tot twintig boeken bij.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.