Met rijkdom armoede oplossen

Armoede de wereld uit, dat is het eerste doel in de duurzaamheidsdoelen (SDG’s). Een doel waar iedereen die ik hierover spreek, zich in kan vinden en aan wil bijdragen. 

Wie wil dat niet? Armoede de wereld uit. Diep vanbinnen voelt iedereen dat dit een goed doel is, en toch doen we er veel te weinig aan. Waar ligt dat aan?

Een belangrijk idee van het Anglo-Amerikaanse denken is dat je zelf verantwoordelijk bent voor je succes. Als je maar hard genoeg werkt dan kun je succesvol worden, waarbij succes wordt gekoppeld aan geld. Als mensen arm zijn, dan moeten ze harder werken. In de afgelopen decennia zijn we volledig in dit beeld gaan geloven. 

Terwijl dit idee, dat iedereen succesvol kan worden als ze maar hard genoeg werken, niet klopt. De plek op de aarde en bij welke ouders je wordt geboren zijn zeer bepalende factoren voor de welvaart en het welzijn van ieder mens. Als vrouw heb je minder kansen dan als man. Als niet-witte mens krijg je minder kansen dan een witte mens. Ben je geboren op het zuidelijk halfrond dan krijg je minder kansen dan een persoon die in Nederland is geboren. Zo zijn er nog veel meer achtergronden die mensen vanaf hun geboorte op een achterstand zetten.

Wanneer je in Nederland bent geboren dan heb je een enorme voorsprong op een hele grote groep mensen in de wereld. In onze dagelijkse bezigheden zijn we ons nauwelijks bewust van die voorsprong. Het helpt om je bewust te zijn van die voorsprong, zodat je een beter beeld krijgt van wat je zelf kunt bijdragen aan SDG1, armoede de wereld uit.

Ontdek hoe rijk je bent 

Waar je je misschien niet van bewust bent is dat we als Nederlanders een ongekende rijkdom hebben in deze tijd. Wanneer je in 2022 als Nederlandse alleenstaande eenverdiener € 46.000 netto per jaar verdient, ben je lid van de rijkste één procent van de mensen. Zelfs als alleenstaande eenverdiener met een modaal inkomen, € 27.500 netto, hoor je bij de rijkste 3,5 procent van de wereld.

Bron: Hoe rijk ben je https://howrichami.givingwhatwecan.org/how-rich-am-i via Quest.

Al zijn we als Nederlander rijk in vergelijking met die overige, zeg 95% van de wereld, zien we dat de rijkdom, ook in Nederland, ongelijk is verdeeld. 

Naast ons hoge netto inkomen op jaarbasis, hebben we ook een enorm netto financieel vermogen. Alleen de inwoners van de VS, Zwitserland en Denemarken hebben gemiddeld meer vermogen dan wij.

Noot: in deze index wordt het vermogen dat in de pensioenen zit meegerekend en dat is geen vermogen waar je als individu mee rekent. Verder zijn de rijke oliestaten uitgesloten van de index in het Global Wealth Report. Het gemiddelde netto vermogen in Nederland bedroeg in 2020 € 114.287 en dat bedrag groeit nog steeds ieder jaar. 

Noot: we hebben als Nederlanders samen met de Denen ook de hoogste schulden van Europa. Dit komt doordat we hoge hypotheken hebben, tenminste de mensen die het zich kunnen veroorloven om een huis te kopen. Hierdoor staat Nederland op de zesde plaats van landen met de meest ongelijke welvaartsverdeling. Het klopt dus wat je voelt, we zijn rijk als Nederlanders en toch is ook hier de welvaart enorm ongelijk verdeeld, en zijn er zelfs in Nederland mensen die in armoede leven.

Via Welingelichte Kringen

Ondanks dat we als Nederlanders al zo rijk zijn, werken we iedere dag voor nog meer geld. We vergelijken onszelf regelmatig met mensen die nog rijker zijn en meer, grotere en luxere spullen hebben. We willen groeien in rijkdom om dat ook te kunnen, die verre reis, de nieuwe auto, een nieuwe keuken, een nieuwe tuin, nieuw speelgoed en spullen. 

Wanneer we denken over de ongelijke verdeling van de rijkdom, wijzen we graag naar anderen, bijvoorbeeld naar de rijkste 0.1%. We hebben een beeld van wat zij allemaal beter kunnen doen, hoe we dat geld beter kunnen verdelen. Bedenk je dan, dat jij en ik onderdeel zijn van de rijkste 3% of misschien zelfs wel bij de rijkste 1% van de wereld zitten. Door naar anderen te wijzen en te zeggen wat zij kunnen verbeteren en welke impact dat heeft, leg je het probleem buiten jezelf. Wat als je het oplossen van dit doel, armoede de wereld uit, ook bij jezelf neerlegt? Wat kun jij doen?

De website https://howrichami.givingwhatwecan.org maakt inzichtelijk hoe rijk je bent, naar verhouding in de wereld. Kies het land, vul het bedrag in dat je netto per jaar verdient (na belastingen) en hoeveel mensen in jullie huishouding leven van dat inkomen. Het maakt direct inzichtelijk hoe rijk je bent en wat er verandert aan je rijkdom als je bijdraagt aan het oplossen van armoede.

Eerder deze week keek ik naar de uitleg van John Green van de Vlogbrothers over wat ze de afgelopen drie jaar hebben bereikt samen met Partners in Health (PIH). Deze video zette me aan het denken over wat ik kan doen. Kijk onderstaande video om te zien wat ze al gerealiseerd hebben.

Een goed doel ondersteunen

“PIH is helping build a stronger healthcare system in Kono. And your support is making it happen: http://pih.org/hankandjohn

Een mooi voorbeeld van hoe je als ondernemer acties kunt opzetten waarmee je een duurzame positieve impact op de wereld hebt. Waarin je een bijdrage levert aan de mooist mogelijk wereld voor de toekomstige generaties, hier en daar.

Hier en daar is een toevoeging van Erlijn Sie, die met haar organisaties een bijdrage levert aan een betere distributie van middelen, leningen en verzekeringen in gebieden waar banken zich niet willen vestigen. Luister naar het gesprek met Erlijn om te zien hoe je als sociale ondernemer duurzame positieve impact kunt hebben.

De Vlogbrothers en Erlijn Sie hebben een duidelijk goed doel en organisaties waarmee ze samenwerken om dat lokaal te organiseren. Zelf ben ik zoekende naar zo’n duidelijk doel dat past bij mijn innerlijk kompas, het terugdringen van sociale en ecologische ongelijkheid. Ik heb al wel een richting: educatie van meisjes en vrouwen. Wanneer jonge vrouwen opgeleid zijn dan verandert dat hun toekomst en omgeving.

Zo ondersteun ik op dit moment een aantal vrouwelijke ondernemers met een microkrediet via Wakibi.nl. Het werkt heel eenvoudig: je kiest een ondernemer uit die je wilt ondersteunen en start met een lening van € 27. Je lening wordt terugbetaald in termijnen en dat kun je opnieuw uitlenen via een microkrediet aan een andere ondernemer. Je kunt natuurlijk ook iedere maand een vast bedrag aan nieuwe ondernemers lenen.

Een ander voorbeeld: Voys draagt 1% van de omzet af aan de stichting 48percent.org, die ze hebben opgezet om kennis over en toegang tot het internet met lokale partijen te organiseren. Luister naar Mark Vletter, die uitlegt waarom hij het bedrijf is gestart en zijn expertise inzet om dit doel te ondersteunen.

Bij het opzeggen van allerlei machtigingen na het overlijden van vader (mei 2022) bleken daar meer dan 15 goede doelen bij te zitten, die mijn ouders jaren financieel hebben ondersteund. Wat kan ik doen?, dacht ik toen. Op z’n minst een deel van mijn omzet afdragen, en ondernemers bewust maken van de mogelijkheden die er zijn om een doel als armoede de wereld uit te ondersteunen. In gesprek gaan met en leren van ondernemende mensen die dit al doen. In de coaching met ondernemers onderzoeken hoe zij kunnen bijdragen aan de mooist mogelijk wereld voor de toekomstige generaties.

Mijn nicht doet onderzoek naar hulp in ontwikkelingslanden vanuit The Peace Research Institute Oslo. Mijn zoektocht ga ik ook met haar bespreken. 

Zoals ik al eerder schreef, hebben we een mix van berichten nodig die je met de neus op de feiten drukken en hoopvolle berichten. Berichten waardoor je je bewust wordt van de grootte van het probleem. Denk aan mensen op het zuidelijk halfrond die minder dan $1,75 per dag verdienen en worden uitgebuit door de bedrijven uit ons rijke Westen. Armoede die wij ondersteunen, ten gunste van onze eigen rijkdom. Berichten van armoede in ons eigen land, mensen die naar de voedselbank moeten. En daartegenover voorbeelden zoals van Erlijn Sie en de Vlogbrothers, die een enorme bijdrage leveren in bepaalde regio’s om mensen uit de armoede te halen en welzijn willen geven. Ondernemers die hoop geven en laten zien dat het anders kan.

Continu het innerlijk kompas ontwikkelen (dit is een van de Inner Development Goals) is wat mij hierbij helpt. Het innerlijk kompas helpt mij namelijk om snel keuzes te maken op langetermijnbesluiten en wat ik te doen heb voor die mooist mogelijk wereld voor de toekomstige generaties.

Ik ben benieuwd, hoe doe jij dit?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.