Denken in generaties in plaats van kwartalen

Wat zou er veranderen in mijn beslissingen wanneer ik nadenk over hoe mijn bedrijf er over 100 jaar uitziet? Het denken en handelen voor de lange termijn is een van de lessen uit het boek van Hermann Simon.

In het boek Hidden Champions van de 21e eeuw leer je de lessen die Simon uit het onderzoek heeft gehaald van bijzondere bedrijven die werken in een niche en die de meeste mensen niet kennen. De meerderheid zijn familiebedrijven waarbij de ondernemer als vanzelf denkt over de volgende generatie. Wat verandert er als je denkt over zeven generaties (uit De goede voorouder)?

Het denken voorbij generaties is zo anders voor me dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Er verandert enorm veel in meerdere generaties, er komen ontwikkelen die ik nu niet kan overzien. Daarom begin ik met de dingen die ik wel weet:

  • het bedrijf dat we bouwen helpt ondernemers bij beslissingen voor een positieve impact op de planeet, de maatschappij en zichzelf;
  • de coaches in het bedrijf helpen ondernemers;
  • we investeren in de activiteiten waarmee we meer zicht op de toekomst krijgen.

Investeren in de toekomst gezien vanuit de lessen van de Hidden Champions betekent investeren in:

  • de relatie met de klant;
  • de kwaliteit van het product;
  • de mensen;
  • de gemeenschap.

Investeren in je relatie met de klant

Door nauw contact te houden met je klanten, op alle niveaus in je bedrijf, weet je wat er speelt bij de klant. Samen met je klanten start je ontwikkelingen die een brug vormen naar de toekomst. Een aanvulling of verbetering van je product die je bestaande klant gaat afnemen omdat je het ontwikkelt met de inzichten van de klant. Datzelfde product gaat ook nieuwe klanten aantrekken.

Dat jij als ondernemer contact blijft houden met klanten is belangrijk, want je staat ook aan de basis van de ontwikkelingen in je bedrijf. Door te ontwikkelen met de klant versterk je de groei van je bedrijf voor de volgende generaties.

Investeren in de kwaliteit van je product

Ontwikkelingen en verbeteringen met een focus op de kwaliteit van het product zonder daarbij de kosten uit het oog te verliezen. Verbeteringen die een positieve effect hebben op de kosten van de klant, met een verbetering van de kwaliteit, hebben de voorkeur van klanten. Klanten blijven graag bij je kopen wanneer de kwaliteit continu verbetert.

Als ondernemer is dit een van je belangrijkste rollen, de impactbeslissingen in je bedrijf voor de ontwikkelingen (R&D).

Investeren in de mensen

De mensen in je bedrijf staan in direct contact met de klant. Door mensen te trainen en op te leiden zijn ze in staat om continu met de klant mee te denken en met verbeteringen te komen. Door de specifieke kennis en de focus op een nichemarkt moet je mensen zelf opleiden. Aandacht voor je mensen betekent dat mensen langer blijven en je dus minder kosten en tijd kwijt bent aan werven en opleiden.

Hiermee garandeer je een stevige basis voor het bedrijf richting de toekomst. Continu goede nieuwe mensen aantrekken met de groei van je bedrijf en mensen ontwikkelen en trainen is daarom een andere belangrijke rol van jou als leider. 

Teruggeven aan de gemeenschap

De succesvolle Hidden Champions zitten vaak in landelijke omgeving in een kleine plaats. Doordat een groot deel van de gemeenschap werkt voor het bedrijf is er een nauwe relatie met de gemeenschap. Door terug te geven aan de gemeenschap wanneer het goed gaat, werk je aan de toekomst voor de momenten dat het minder goed gaat. Die mindere momenten komen altijd.

Een positieve impact op de gemeenschap helpt je bedrijf voor de volgende generaties.

Positieve impact op de planeet

Wanneer je denkt in meerdere generaties dan wil je continu verbeteringen aanbrengen in de impact die je nu hebt. Onderzoek daarvoor de impact van alle stappen in jullie proces. Telkens wanneer je een bottleneck hebt verwijderd kijk je naar de volgende stap in het proces. Waar is er ruimte om de negatieve impact terug te dringen? Welke verbeteringen kun je in de productie aanbrengen waardoor er minder of geen afvalstoffen meer zijn? Hoe kan jouw product bijdragen aan de positieve impact bij je klanten?

Je wilt bijdragen aan een planeet die bewoonbaar is voor de volgende zeven generaties. Hoe kun je daar nu werk van maken? 

Rentmeesterschap

Als eigenaar bouw ik aan een bedrijf om bedrijven en werknemers te helpen, en dat generaties lang. Ik ben op dit moment de rentmeester van het bedrijf. Een langdurige taak, maar een eindige. De rol van rentmeester wordt uiteindelijk overgedragen aan iemand die het bedrijf naar het volgende niveau tilt met dezelfde kernwaarden.

Wat kan ik nu voorbereiden aan de overdracht naar de volgende generatie en het ook goed organiseren voor de daarop volgende generaties? Nadenken over jullie impact op de volgende zeven generaties helpt je om kwartaaldoelen op te stellen die een positieve impact hebben. De genoemde activiteiten neem je telkens weer mee bij het opstellen van je kwartaaldoelen. Dit betekent dat je meer uit de waan van de dag komt en daarmee jouw impact vergroot.

Dit zijn veel interessante vragen over dit onderwerp. Het idee van denken in generaties heeft een snaar bij mij geraakt. Wanneer dit bij jou ook iets raakt stuur me dan een bericht, dan kijk ik met je mee naar de stappen richting de volgende generaties.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.