Meer innovatie door ruimte te geven aan je team

“Maar wat als je medewerker dat helemaal niet wil? Wat als de medewerkers zeggen dat het fijn is wanneer er iemand anders keuzes maakt? Hebben medewerkers niet te maken met veel omschakelmomenten wanneer ze telkens van rol veranderen? Ze hebben eigenlijk helemaal geen tijd om meerdere rollen op zich te nemen, hoe gaan we daarmee om?”

Zomaar een paar vragen die gesteld werden tijdens de gesprekken die ik de afgelopen weken had en waarin het ging over beslissingen overlaten aan het team. In een ander gesprek met een manager uit het kernteam van een bedrijf vertelde deze manager dat ze zelf had uitgezocht en besloten wie de beste nieuwe scrummaster was in het team.

Als manager of eigenaar lijkt en voelt het eenvoudiger, en denk je dat je sneller tot het gewenste resultaat komt wanneer je dingen zelf uitzoekt en je team helpt bij de keuzes. Het nadeel hiervan is dat het de mensen in je team niet autonoom en vrij maakt. Doordat je je blijft bemoeien met de besluiten, blijven de mensen in je team aan jou hangen. Logisch dat ze dan zeggen dat het fijn is wanneer iemand de beslissingen neemt in moeilijke situaties.

Besluiten vanuit de gewenste situatie

Een goede stap is om te handelen vanuit de nieuwe situatie ook al ken je nog niet precies de manier waarop je dit gaat bereiken. Dit was een van de inzichten die ik opdeed tijdens het gesprek met Ronald van der Molen, auteur van het boek De kracht van organisch leiderschap. Luister naar het gesprek met Ronald in de podcast.

Door in je bedrijf de functies los te laten en over te gaan op rollen – waarbij mensen zelf de rollen kunnen kiezen – ga je naar een zelfsturend bedrijf. Dit is een manier om (bijna) alle besluiten over te laten aan de teams en de mensen in de verschillende rollen. Onderweg naar deze nieuwe organisatievorm kom je veel vragen en verrassingen tegen. Bedenk telkens hoe je zou reageren wanneer de nieuwe situatie volledig is ingevoerd en wanneer alles werkt, de soll-situatie. Laat los hoe het nu werkt.

Door al te denken in rollen en functies los te laten, wordt het eenvoudiger om mensen zelfstandig rollen te laten kiezen. Door als leider te handelen en besluiten te nemen vanuit de soll-situatie geef je het vertrouwen aan de mensen. 

Veiligheid en vertrouwen

Het belangrijkste wat je wilt realiseren is psychologische veiligheid. Een veilige omgeving voor iedereen in het team om altijd te kunnen zeggen wat ze bezighoudt. De dingen die ze opvallen in het proces en van iedereen in het team.

Met veiligheid komt er vertrouwen in elkaar en daarmee krijg je de verbinding onderling en met de omgeving van iedereen in je bedrijf. Verbinding is een van de drie elementen die een belangrijke rol spelen in het versterken van het nieuw Europees ondernemen in je bedrijf.

Een organisatiestructuur en een besturingssysteem voor je bedrijf dat toekomstgericht is en de innovatiekracht van je bedrijf vergroot. Doordat er vertrouwen is en verbinding met collega’s en klanten zijn de medewerkers die het dichtste bij de klant staan de experts die de klantgerichte ontwikkelingen mogelijk maken.

Wanneer je als ondernemer in wilt spelen op de markt en de wensen van de markt van de klant wilt ondersteunen dan is dit een van de elementen die je daarbij gaan helpen. Laat het gevoel los dat jij als ondernemer altijd de ideeën en visie moet hebben. Laat los dat jij vooral voor jezelf ruimte moet maken om nieuwe ideeën uit gesprekken met klanten te formuleren. Gebruik het beeld van de toekomst en vertrouw op de capaciteiten van de mensen in je team om gezamenlijk tot de visie en strategie voor de toekomst van jullie bedrijf te komen.

Uiteraard is het belangrijk dat je de mensen handvatten, uitleg, training en coaching geeft om naar de nieuwe situatie te groeien. Opleiding en het doorgroeien van de mensen in je team vraagt aandacht en ruimte. Wanneer je dit niet opbouwt heb je straks een team dat is vastgeroest. Dan blijft het team naar jou komen met vragen, als een backup wanneer het spannend wordt.

Daarnaast is het belangrijk dat je telkens weer de visie blijft herhalen. Wat is dat doel en het systeem waar we aan werken? Je denkt dat iedereen het kent en weet, maar blijf het herhalen. Mensen vergeten het en er komen nieuwe mensen in het team bij wie het nog niet in het systeem zit.

Je herkent hierboven misschien de V3I van het Nieuw Europees ondernemen, ik herhaal het nog maar eens:

  • Verbinding
  • Vertrouwen
  • Vakmanschap
  • Inspiratie (visie)

Meer innovatie

Nog een keer op een rij. De bedrijven die Europees georganiseerd zijn (denk Rijnlandse principes) luisteren beter naar de klant, zijn innovatiever en hebben daardoor een hoger rendement (Hidden Champions).

Dit doe je als oprichter voor meer innovatie en daardoor een grotere impact met je bedrijf:  

  • gebruik een organisatiestructuur waarin mensen verantwoordelijkheid krijgen en nemen om zelfstandig te besluiten, en doelen te stellen en meten;
  • creëer een veilige omgeving waardoor er verbinding ontstaat;
  • denk vanuit de soll-situatie voor de richting. Onderweg pas je de tactiek aan. 

Overweeg je om hiermee aan de slag te gaan in jouw bedrijf? Doe dan mee aan de masterclass Nieuw Europees ondernemen en leer hoe jullie meer resultaat boeken en een grotere impact hebben op de omgeving. Meer informatie vind je op ScaleUp Impact. Pieter van Osch en Jaap Jan Brouwer verzorgen de masterclass en ik help de deelnemers met coaching.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.