Is er een correlatie tussen gewoontes en succes?

Hebben mensen die bewust bezig zijn met de kleine dingen die ze iedere dag weer doen, ofwel gewoontes, meer resultaat? Zijn ze beter in staat om hun missie te realiseren?

Deze vragen spelen al lang in mijn hoofd, omdat er mensen zijn die iedere dag heel bewust bepaalde dingen doen, maar niet verder lijken te komen. Tegelijkertijd zijn er succesvolle mensen die je graag vertellen welke kleine dingen zij iedere dag doen, waarvan ze claimen dat die hebben bijgedragen aan hun succes.

Zo zie ik verhalen voorbijkomen van succesvolle ondernemers die om 5:00 opstaan, gaan sporten, koud douchen, mediteren en energiek aan de werkdag beginnen. Zijn dit gewoontes die ze ontwikkeld hebben toen ze al succesvol waren of zijn deze gewoontes medeverantwoordelijk voor het succes?

Terugkijken op je leven en achteraf een rode draad ontdekken die leidt tot waar je nu staat is redelijk eenvoudig, maar dat is nog geen bewijs voor het causale verband tussen al die dingen. Bij grote beslissingen waar je bewust over moet nadenken zijn er altijd meerdere opties. Wat zou er gebeurd zijn wanneer je die andere optie had gekozen? Wanneer je niet de blauwe maar de rode pil had gekozen? Wat zou het effect op de rode draad van je leven zijn geweest?

Wat maakt dat de ene persoon die uit een gezin met veel armoede komt zich ontwikkelt tot een uitzonderlijk succes en de andere alleen maar dieper in de ellende komt? Of dat de ene persoon met rijke ouders dit gebruikt op de weg naar succes en de andere al het geld verliest?

De komende tijd ga ik literatuuronderzoek doen, aangevuld met interviews, naar de mogelijke correlatie tussen de onbewuste keuzes die je iedere dag maakt en de impact die je wilt bereiken. Het onderzoek en de resultaten deel ik hier (ErnoHannink.nl) met je, in verschillende artikelen.

Allereerst ga ik kijken naar deze onbewuste keuzes: 

  • Waar komen ze vandaan? 
  • Waarom maken we deze onbewuste keuzes?
  • Hoe ontwikkel je gewoontes?
  • Wat doen gewoontes met je?
  • Wat is het effect van gewoontes? 

Mijn doel is antwoord krijgen op de vraag: is er een correlatie tussen gewoontes en succes? Misschien ontdek ik zelfs welke gewoontes de meeste kans op succes geven.

Artikelen in dit onderzoek

Vragen voor jou

In het kader van dit onderzoek ben ik ergens benieuwd naar: wat is jouw definitie van succes? Wanneer weet je dat je succesvol bent of bent geweest?

Ik hoor graag van jou. Laat het hieronder in de reacties weten.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.