Mijn eerste #shelfie en mijn boeken top 5

Het liefst zou ik nog veel meer lezen. Een of twee boeken per week, 100 boeken per jaar. Toch lees ik al 10 keer zoveel als de gemiddelde ondernemer en CEO.

Frank Meeuwsen starte het initiatief om #shelfie het woord van 2014 te maken. In plaats een foto van jezelf (selfie) een foto van je boekenkast.

shelfie boeken top 5 2013

Dit is mijn eerste #shelfie. Een gedeelte van de twee planken met de beste boeken in mijn boekenkast.
Er liggen ook nog een paar boeken op een aparte stapel. Waarvan de meeste boeken op deze planken komt en andere moeten wijken.

Onderdeel van de shelfie is jouw boeken top 5. Ik heb een beetje gesmokkeld. Je vind hieronder drie keer een top 5.

Top 5 boeken all-time

Deze boeken hebben mijn leven en mijn denken veranderd.

 1. Naked Conversations : How Blogs are Changing the Way Businesses Talk with Customers (2006) – Robert Scoble en Shel Israel – Dit boek was een van de eerste boeken die ik kocht over bloggen. Wow. Ik heb het bijvoorbeeld gebruikt tijdens het onderzoek voor mijn boek “Laat de klant naar jou komen“.
 2. Today We Are Rich PB (2012) – Tim Sanders – Tim heb ik ontmoet en zien spreken tijdens SOBCon. Een bijzondere man. Het boek is dan ook een mooi verhaal met veel levenslessen die ik gebruik.
 3. Start With Why: How Great Leaders Inspire Everyone To Take Action (2011) van Simon Sinek – Zijn presentatie bij een TEDx bijeenkomst was voor mij de reden om dit boek te kopen. Een van de boeken die mijn denken op de kop zette tijdens de voorbereiding van mijn boek “Kies je doelgroep“. Mijn review van dit boek.
 4. The Seven-Day Weekend: A Better Way to Work in the 21st Century (2003) – Ricardo Semler. Een van de boeken die mijn denken over balans in werk en gezin op de kop heeft gezet. En vooral hoe je daar als werkgever een cruciale rol in kunt spelen.
 5. The Elephant And The Flea: Looking Backwards to the Future (2001) – Charles Handy. Een van de boeken die ik las voordat ik in 2006 startte als zelfstandige. Ik geloof steeds meer in dat de zelfstandige (flea) springend van groot bedrijf naar groot bedrijf (olifant) veel kan bijdragen.

Bonus: The Radical Leap Re-Energized: Doing What You Love in the Service of People Who Love What You Do (2011) – Steve Faber. Het boek waardoor ik ervaren heb hoe mooi een parabel kan zijn. Het verhaal pakt je en tegelijkertijd leer je veel. De reden dat ik het manuscript in 2011 voor Kies je doelgroep heb weggegooid en opnieuw ben begonnen. Dit keer in verhalende stijl.
Nog een Bonus: Sophie’s World: A Novel About the History of Philosophy (1991) – Jostein Gaarder. Wow, een wereld ging voor mij open bij het lezen van dit boek. Ik heb er 2 jaar over gedaan. Toen ik uit had, zei ik “Zo, ik ben klaar.” Ik had een andere visie op geloof gekregen. (De wereld van Sofie via Bol)

Top 5 boeken van 2013

Dit waren de opvallende boeken van het afgelopen jaar. Dit zijn boeken die ik in 2013 gekocht en gelezen heb.

 1. Authentic Happiness: Using the New Positive Psychology to Realise Your Potential for Lasting Fulfilment (2013) – Martin E.P. Seligman. Je geluk en plezier in het leven duurzaam vergroten. Welke dagelijkse dingen kun je veranderen voor een beter leven. Vol met onderzoeksresultaten voor het bewijs.
 2. Winning Without Losing: 66 strategies for succeeding in business while living a happy and balanced life (2013) – Martin Bjergegaard en Jordan Milne. Geweldige tips en voorbeelden waarom je als ondernemer niet alles hoeft/moet opgeven voor een succesvol bedrijf. Je kunt snel door iedere tip (66).
 3. For Better or for Work: A Survival Guide for Entrepreneurs & Their Families (2011) – Meg Cadoux Hirschberg. Fantastisch verhaal over het combineren van ondernemerschap en gezin. Goed geschreven. Inspirerend.
 4. Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead (2013) – Brené Brown. Ik ben een fan van Brené sinds dit jaar. Wat een onderzoek, persoonlijk en wat goed verwoord. Dankbaar.
 5. The Happiness Project: Or, Why I Spent a Year Trying to Sing in the Morning, Clean My Closets, Fight Right, Read Aristotle, and Generally Have More Fun (2011) – Gretchen Rubin. Leuk en bijzonder. Als alles op rolletjes loopt volgens onze standaard dan toch op zoek naar geluk. Geluk in de kleine dingen. Je leert hoe je je geluk kunt vergroten, altijd.

Bonus: Choose Yourself! (2013) – James Altucher. Ik lees bijna al zijn blogs. Dan is dit boek wel een beetje een herhaling, maar fijn dat het allemaal samen is gebracht in een boek. Waarom is het goed en slim om voor jezelf te kiezen. En dat is niet egoïstisch. Hij schrijft anders, open over zijn levenservaringen en dat is nog al wat. Veel geld verdient en ook heel veel geld en nog veel meer verloren.

Top 5 boeken voor 2014

De boeken die ik dit jaar graag wil lezen. Die net uit zijn of nog uitkomen.

 1. Write. Publish. Repeat.: The No-Luck Guide to Self-Publishing Success (2013) – Johnny B. Truant
 2. Out of Our Minds: Learning to be Creative (2011) – Ken Robinson
 3. The Talent Code: Greatness isn’t born. It’s grown (2011) – Daniel Coyle
 4. Body of Work: Finding the Thread that Ties Your Career Together (2014) – Pamela Slim
 5. Give and Take: Why Helping Others Drives Our Success (2014) – Tip van Simon Sinek

Bonus: Women on Top: How Women Entrepreneurs Are Rewriting the Rules of Business Success (2008) – Margaret Heffernan was de beste spreker tijdens het Growth Summit april 2013.

Het zijn allemaal Engels-talige boeken. Bijna alle boeken die ik lees zijn Engels of komen uit het Engels. Twee boeken uit deze lijst heb ik zelf in het Nederlands (De wereld van sofie en Het weekend van zeven dagen). Bij een staat de link naar Bol.com voor de Nederlandse versie. Bij de ander is de Nederlandse versie niet meer beschikbaar via Bol.com.

Bijna alle boeken koop ik via Amazon.co.uk. Alleen Nederlandse boeken koop ik via Bol.com. Ik heb een aantal Nederlandse boeken, vooral collega auteurs van A.W. Bruna (boeken van Esther Jacobs en Annemarie Postma bijvoorbeeld). Een paar andere Nederlandse boeken maar deze haalden allemaal niet de top 5.

Het zijn allemaal non-fictie boeken die ik lees. De enige fictie boeken die ik heb zijn van Paulo Coelho (The Alchemist en Aleph).

Wil je iets terug doen voor alle informatie die ik je geef van deze site en via e-mail?
Dan kun je mij altijd een boek sturen van mijn Wish list op Amazon. 🙂

Noot: In dit overzicht gebruik ik allemaal affiliate links van Amazon.co.uk (gratis levering). Als je het boek besteld nadat je op de link hebt geklikt krijg ik een ongeveer 10 cent.

Welke boeken moet ik nog lezen

Wat is het belangrijkste boek dat ik nog moet lezen volgens jou. Welk boek komt volgens jou in mijn top 5 allertijden wanneer ik dat ga lezen.

Vertel het me.
Deel het hieronder in de reacties. Ik leer graag.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

7 reacties

 1. Mooie #shelfie Erno, dank voor ’t delen ervan. Analoog aan ‘the elephant & the flea’ beschrijf ik in mijn recent verschenen boek Br@inbound Marketing hoe juist ook MKB spelers ’t verschil kunnen maken in B2B digitale marketing & sales. Zie bovenstaande link voor een samenvatting (PDF) en lees wat de experts over mijn boek schrijven. Benieuwd naar jouw en andere reacties. Voor andere (lezers)recensies, zie http://bit.ly/brainbound

 2. Titel: Reis naar Diepere Waarheden
  Uitgeverij: Aspekt
  ISBN 9789461531308

  ”Reis naar diepere Waarheden” is een prachtig nieuwetijdsboek dat waardevolle inzichten geeft om te (gaan) leven vanuit heelheid.
  We leven in ’n wereld die snel aan het veranderen is. Hierin is een duidelijke tendens waarneembaar naar persoonlijke verdieping. Levensvragen worden onderzocht en er wordt ruimte gecreëerd voor persoonlijke bewustwording.
  De auteur Dorrit Lanfers neemt de lezer, aan de hand van een fictief hoofdkarakter mee naar innerlijke werelden vol twijfels, verlangens en uiteindelijk inzichten.
  In ‘Reis naar diepere Waarheden’ wordt de lezer betrokken bij het bewustwordingsproces dat iedereen zijn eigen werkelijkheid creëert.

  Dit werk is verrassend anders dan de meeste esoterische boeken en redelijk uniek te noemen.
  Dit omdat thema’s herkenbaar, speels en pakkend worden verpakt in een ontroerend en ontluikend verhaal. Dat bovendien autobiografisch is. (Zonder dat de lezer hiervan op de hoogte is).
  De auteur blijft dicht bij het hart zodat de diepe waarheden en verpakte metaforen de lezer direct raken.

 3. Hoi Erno,

  Leuke lijsten! Mijn favoriet van jouw lijst is Gretchen Rubin, Brene Browne staat op mijn nog te lezen lijst. Mijn grote aanrader voor 2014 voor jou is The Desire Map van Danielle Laporte. Setting goals with soul, ik vind het geweldig en het verandert echt hoe je doelen stellen bekijkt en benadert.

  Groeten
  Monique Coppens

Reacties zijn gesloten.