De achtbaan van het verkopen van je bedrijf #4Bevenement

Dit onderwerp gaat mij niet aan en jou vast ook niet. Voorlopig denk ik nog niet aan het verkopen van mijn bedrijf. Jij wel? Dit verhaal maakte mij duidelijk dat ik mijn denkwijze over de verkoop van mijn bedrijf moest aanpassen.

Direct bij de start van het verhaal van Monique Delsink werd duidelijk dat ondernemers onverwacht geconfronteerd kunnen worden met de verkoop van hun bedrijf.

Monique had uitspraken verzameld van de ondernemers uit haar boek, Verkoopgeluk, en de deelnemers in de zaal mochten zeggen waarom deze ondernemers hun bedrijf verkochten. Redenen voor de verkoop waren bijvoorbeeld een veranderende markt, het faillissement van een partner en onverwachte investeerders. 

Monique Delsink

Haar boodschap was duidelijk: bereid je voor op de verkoop van je bedrijf, ook al denk je nog lang niet aan verkopen. Het helpt om de structuur in je organisatie op orde te krijgen, en mocht zich de situatie voordoen dat je ‘moet’ verkopen, dan heb je een sterkere positie.

Haar verhaal ging daarna over in haar persoonlijke situatie, over de verkoop van het bedrijf dat ze samen met haar man had. Ze vertelde hoe ze mee ging werken in het bedrijf na de geboorte van hun eerste kind, een situatie die ontstaan was door het wegvallen van de partner in het bedrijf van haar man.

Ze vertelde hoe ze steeds verder het bedrijf in werd gezogen en mede-ondernemer werd. Er werkten steeds meer medewerkers en specialisten voor het bedrijf, en ze moest steeds harder werken en kon minder ontspannen. Het dieptepunt was een vakantie die werd afgebroken omdat zij en haar man allebei te onrustig waren om te ontspannen.

Na menig gesprek besloten ze samen om het bedrijf te verkopen, vooral omdat Monique niet meer gelukkig was in haar rol. Vanaf dat moment ging de achtbaan nog harder lopen, naar links, naar rechts, naar beneden en weer omhoog.

Het toneelspel in het bedrijf. Gesprekken met adviseurs en de onderhandelingen met de potentiële koper. De beslissingen die in het bedrijf werden opgeschort terwijl ze normaal zo daadkrachtig waren. Op zoek naar de beste partij die ook de medewerkers willen behouden.

De grootste anticlimax was de dag dat het contract ondertekend werd. Terwijl ze samen terugreden naar huis was er geen gevoel van extase of ook maar een beetje geluk. Ze hadden het bedrijf nu echt verkocht. Dit bedrijf dat ze samen hadden opgebouwd, daar hadden ze nu geen invloed meer op.

Toen ze het bedrijf verkocht hadden, moesten ze hun medewerkers inlichten. Dit ging gepaard met heftige emoties. Ook het feit dat ze moesten meewerken aan een goede overdracht terwijl ze zelf geen beslissingen meer konden nemen viel ze erg zwaar. Ze moesten langzaam maar zeker aanzien dat hun bedrijf veranderde.

Wat telkens weer terugkomt in het verhaal van Monique is het advies om een businesscoach in de arm te nemen. Hadden zij een businesscoach in de arm genomen, dan had de situatie er nu wellicht heel anders uitgezien.

Monique en haar man stapten in de achtbaan en hadden het gevoel dat ze niet meer konden uitstappen, tot het bedrijf uiteindelijk verkocht was. Monique kijkt terug op een lastige periode, maar voelt zich nu eindelijk bevrijd. Ze doet dingen die ze lang niet heeft gedaan, zoals een opleiding volgen.

Het persoonlijke verhaal en de emoties die ze in alle openheid deelde zorgden voor veel gespreksstof onder de aanwezige ondernemers. Het was een mooi moment om het eerste 4B-evenement af te ronden en de deelnemers uit te nodigen voor de borrel. Tijdens de borrel hadden ze alle ruimte om met elkaar verder te praten over de verhalen van Monique, Aaltje en Martijn.

Het was een mooie eerste keer voor het 4B-evenement. Door de positieve reacties van de deelnemers heb ik besloten dat dit evenement twee tot drie keer per jaar gaat plaatsvinden. De volgende datum wordt nu geprikt. Volg Claudia en Erno op LinkedIn en je hoort het wanneer jij het volgende evenement gaat bijwonen.

Wil je weten wat je allemaal moet doen om je bedrijf verkoopklaar te maken, lees dan het boek Verkoopgeluk.

Wil je eerst verder kennismaken met Monique, luister dan naar het gesprek dat ik met haar had voor de podcast.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.