De beste kandidaten aan tafel #4bevenement

beste kandidaten

Voor ondernemers in de rollercoasterfase (8 – 25 medewerkers) is het belangrijk om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen. In de huidige economie is er veel vraag naar mensen en is het voor veel ondernemers lastig om goede mensen te vinden.

Dit was voor mij een reden om dit onderwerp op de agenda te zetten van het eerste 4B-evenement, op 20 september 2019. Om de aanwezige ondernemers te helpen betere mensen aan te trekken had ik Aaltje Vincent uitgenodigd om haar expertise te delen. 

Voor mij is Aaltje de expert in kandidatenmarketing (Candidatemarketing), de marketing die je als bedrijf gebruikt om betere mensen aan te trekken.

Aaltje was onze eerste spreker tijdens het evenement. Ze had een ijzersterk verhaal, boordevol tips die onderdeel uitmaken van haar KETS-model. Ze heeft 35 elementen behandeld in haar verhaal.

Het KETS-model© staat voor:

  • Kennis – Hoe kan de sollicitant zichzelf optimaal selecteren: ben ik de beste kandidaat?
  • Eenvoud – Hoe maak je het solliciteren voor sollicitanten écht laagdrempelig?
  • Transparantie – Sollicitanten willen transparantie in het proces, wat werkt daarin?
  • Snelheid – Met welke snelheid in je interne proces bind je sollicitanten?

Met het KETS-model© leert Aaltje je alle aspecten van een integrale aanpak.

Tijdens haar interactieve presentatie heb ik een aantal door haar genoemde punten opgeschreven om te delen met jou.

Ze begon met het inzicht dat jij op zoek bent naar de juiste kandidaat, maar dat tegelijkertijd de nieuwe baan voor deze kandidaat een levensveranderend evenement is. Er verandert nogal wat voor haar: andere reisafstand, andere collega’s, andere voorwaarden. 

Zij zoekt antwoord op de vraag: krijg ik een beter leven?

Het is goed om deze vraag te beantwoorden tijdens het contact met de kandidaat.

Uit de jaren ervaring heeft Aaltje geleerd dat maar een enkele ondernemer en haar medewerkers LinkedIn op orde hebben. Het is goed om niet alleen je eigen LinkedIn-profiel op orde te hebben, maar ook die van je medewerkers. Het is een investering.

Hiermee krijgen jullie:

  1. Een goed profiel
  2. Een goed netwerk
  3. De mogelijkheid om berichten te delen vanuit jullie vak – actief worden.

Daarnaast geeft het netwerk van je medewerkers een gratis warme pool van potentiële kandidaten. Bespreek met je medewerkers hoe zij kunnen helpen bij het vinden van de nieuwe collega.

Aaltje gaf het voorbeeld van een knop, naast de solliciteren-knop, om een afspraak te maken voor een kennismaking. Dit is veel laagdrempeliger. Een potentiële kandidaat kan zo bijvoorbeeld eerst de sfeer op kantoor proeven. Dit is een ideale mogelijkheid voor als iemand nog niet klaar is om te solliciteren. Bovendien levert de informele kennismaking je betere kandidaten op.

Daarnaast kun je collega’s laten vloggen over de werkzaamheden die ze verrichten. Een extra tip die Aaltje geeft: tag de collega’s die worden genoemd in de video’s. Daarmee verspreidt de video zich verder.

Sollicitatiebrief afschaffen en verder kijken dan cv

Na honderden sessies met mensen die op zoek zijn naar een andere baan heeft Aaltje twee dingen ontdekt. 

  • Mensen kunnen meer dan in hun cv staat. 
  • Stop met de sollicitatiebrief, want die zijn nooit getrouw aan de waarheid.

Laat mensen solliciteren via de LinkedIn-knop. Er is meer behoefte aan een gesprek met dan aan een cv van een kandidaat. Tijdens een goed gesprek kun je veel beter achterhalen wat de persoon kan en wat ze vergeten is te vertellen in haar cv.

Ze gaf een aantal voorbeelden van bedrijven die kandidaten helpen bij de sollicitatie. De meeste mensen solliciteren heel weinig en hebben dus weinig ervaring met dit soort gesprekken. Met een beetje hulp zie je meer van wat de kandidaat kan.

Wil je meer kandidaten? Plan de afspraken op een tijdstip en een locatie waar de kandidaat een voorkeur voor heeft, tijdens de lunch bijvoorbeeld.

Komen kandidaten naar jouw kantoor, geef ze dan een warm welkom, door bijvoorbeeld klaar te staan als ze binnenkomen. Laat ze niet een kwartier te wachten omdat je nog iets moet afronden.

Aaltje gaf een enthousiast en interactief verhaal vol met ideeën over hoe je betere kandidaten naar je bedrijf krijgt. Hierbij maakte ze veel gebruik van voorbeelden van de ondernemers uit de zaal.

Het #4Bevement staat voor Betere Beslissingen, Beter Bedrijf. Het is een bijeenkomst voor ondernemers waar ze in gesprek komen en ervaringen delen met andere ondernemers. Dit was de eerste keer, het volgende evenement wordt nu gepland.

Leer meer over Candidatemarketing op aaltjevincent.nl.

Voor een betere kennismaking met Aaltje kun je hier naar het gesprek luisteren dat ik met haar had voor de Erno Hannink Show.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.