Voor mijn Happy at Work project, een Nederlandse versie van Alexander’s ‘Happy at Work’ zal ik regelmatig artikelen van Positive Sharing gebruiken.
Het artikel Five reasons to forget about money and focus on what makes you happy at work gaat over focus op plezier in je werk. Iets wat voor mij ook erg belangrijk is. Terwijl de omgeving je regelmatig er aan doet herinneren dat het geld ook erg belangrijk is.
Nu is geld niet onbelangrijk we moeten ten slotte ook leven, een hypotheek of de huur betalen, de kinderen moeten naar school, kleren heb je nodig, eten en drinken natuurlijk ook. Maar telkens meer verdienen maakt je niet elke keer weer gelukkiger. Telkens meer laten verdienen is een valkuil van je werkgever. Je financiele verplichtingen worden ook telkens groter. Het uitstappen wordt je bijna onmogelijk gemaakt.
Maar vergis je niet, meer salaris maakt je werk echt niet leuker. Meer salaris zorgt niet voor meer plezier op je werk. Dus meer salaris in ruil voor meer plezier is een slechte ruil, 5 redenen waarom:
1: Meer geld maakt je niet gelukkiger
Veel mensen denken dat meer salaris, gelukkiger maakt. Jullie hebben ongelijk en dat is met onderzoek bewezen.
Economist Alan B. Krueger en psychologist Daniel Kahneman, zeggen:
The belief that high income is associated with good mood is widespread but mostly illusory. People with above-average income are relatively satisfied with their lives but are barely happier than others in moment-to-moment experience, tend to be more tense, and do not spend more time in particularly enjoyable activities.
Het probleem is dat veel mensen reageren op de verkeerde gedachten dat meer geld hen gelukkiger maakt:
Despite the weak relationship between income and global life satisfaction or experienced happiness, many people are highly motivated to increase their income. In some cases, this focusing illusion may lead to a misallocation of time, from accepting lengthy commutes (which are among the worst moments of the day) to sacrificing time spent socializing (which are among the best moments of the day).
Ofwel je zou kunnen denken dat het accepteren van een nieuwe baan met 25% meer salaris waarvoor je per dag 2 uur moet reizen of 70 uur per week moet werken of 10 dagen per maand van huis weg bent een goede verbetering is. Mis. Reken erop je bent gelukkiger met een lager salaris op de fiets naar je werk, meer plezier in je werk en meer tijd met familie en vrienden.
Dit is precies mijn reden waarom ik voor mezelf ben begonnen vanuit huis.
2: Altijd denken aan geld is slecht voor je
“Money pushes people into a state where they become focused on achieving their own goals without help of others,â€
zegt onderzoekster Kathleen Vohs, assistent marketing professor aan de Carlson School of Management, universiteit van Minnesota.
Ze deden meerdere experimenten waar er moeilijke puzzels opgelost moesten worden, de onderzochten mochten om hulp vragen. Bij een aantal van de testen werden de gedachten afgestemd op geld. Bijvoorbeeld door een stapeltje Monopoly geld in het gezichtsveld te leggen, of ze moesten als opwarmertje enkele zinnen ontcijferen die over geld gingen (bron)
De experimenten toonden aan dat het denken aan geld een significant, negatief effect had op de onderzochten:
- Ze gingen minder snel om hulp vragen
- Ze werden terughoudende in het helpen van anderen
- Ze werden minder genereus
- Ze isoleerden zichzelf van anderen
Dus als je succes afhangt van het goed samenwerken met anderen, of het helpen van anderen, of anderen om hulp vragen; dan zal de gedachten aan geld (zelfs al subtiel en onbewust) je minder effectief maken. Als aan de andere kant jouw succes afhangt van egoisme en isolatie, ga gerust je gang, maak geld je enige doel :o)
Een groep die in het bijzonder een risico lopen zijn die denken dat tijd geld is (“time is mone”). Bob Sutton, auteur van The No Asshole Rule (aff), zegt in het artikel how the billable hour affects people.
This constant focus on money even means that “lawyers watching their kids play soccer admitted to mentally ticking away lost income for each minute they stood on the sidelines.†Ouch.
Ofwel ze staan langs de zijlijn met telkens in hun achterhoofd de minuten te tellen waarin ze niet declarabel bezig zijn.
3: Het uiteindelijke bedrag telt niet – eerlijkheid wel
Een experiment: Neem een aantal kapucijneraapjes en train ze jou een mooie steen te geven in ruil voor een plakje komkommer. Kapucijneraapjes zijn best slim, al snel weten ze dat als ze je een steen geven dat ze een beloning krijgen.
Aanvulling: Zet dan twee Kapucijneraapjes naast elkaar en geef een van beide een betere beloning, bijvoorbeeld een druif (zoeter dan komkommer). Als de ander ziet dat deze een betere beloning krijgt voor dezelfde actie, zal deze stoppen met het geven van stenen. (bron)
hmmm zal dit voor mensen ook opgaan…
Uit metingen (scannen) van onze hersenen is al wel duidelijk dat als we voelen dat we oneerlijk behandeld worden er een reactie is in onze hersenen. Ofwel, eerlijkheid lijkt niet alleen een leuk ideaal waar we naar zoeken maar er is een biologisch noodzaak dat we eerlijk behandeld willen worden (bron).
Dus de mensheid heeft ingebouwde behoefte voor eerlijkheid. Als we dus voelen dat het salaris niet eerlijk is dan wordt je daar ongelukkig van.
4: Het is niet het krijgen wat je wilt – het is het willen wat je krijgt
Stephen Shapiro, autheur van Goal Free Living (aff), schrijft over een Duits onderzoek dat wat er echt toe doet is het gat tussen je huidige inkomen en je gewenste inkomen. Als mensen meer geld wensen dan ze hebben, dan zijn ze vaak ongelukkig.
Er zijn twee manier om het gat te dichten.
De traditionele manier is meer geld verdienen. Het nadeel van deze aanpak is, dat meestal meer niet genoeg is en als mensen meer hebben ze weer meer willen.
De andere manier is te willen wat je hebt. Je realiseren dat als je basis behoeften worden gerealiseerd, meer geld, een groter huis, een grotere auto, nog een vakantie, een grotere TV in elke kamer je niet gelukkiger zullen maken dan je vandaag al bent!
Maar gelukkig zijn met wat je hebt, wel.
5: Je salaris kan je ongelukkig maken – maar niet gelukkig
Herzberg’s Motivatie-Hygiëe theorie verdeeld motivatie factoren in twee categorieen: hygiene en motivatie.
De hygiene factoren kunnen ons ongelukkig maken als ze niet aanwezig zijn, maar de aanwezigheid van deze factoren kan ons niet gelukkig maken. De motivatie factoren kunnen ons wel gelukkig maken. Salaris valt duidelijk in de ‘hygiene’ categorie, ofwel een een goed salaris kan ontevredenheid wegnemen – maar het zal geen tevredenheid creëren.
Wat wel te doen: ontwikkel een gezond gedrag voor geld
Net als Alexander of Martijn Aslander ben ik niet tegen geld. Er is niets mis met veel geld verdienen.
Deze 5 redenen zijn ook geen oproep om geld te negeren of om maar te accepteren wat je werkgever bereid is om jou te betalen. Het is ook geen keuze tussen of geld of gelukkig zijn. Het is echt mogelijk om ze tegelijk te hebben.
Maar de manier om dit te krijgen is om een gezond gevoel voor geld te ontwikkelen:
Je salaris maakt het mogelijk om naar je werk te gaan. Het is niet iets wat je motiveert of wat je gelukkig maakt. Het is een middel, geen doel op zich.
Een oneerlijk salaris heeft het in zich om je ongelukkig te maken – een eerlijk salaris kan je niet gelukkig maken.
Geef nooit plezier in je werk op voor geld.
Als je al je carriere keuzes laat afhangen van geld, dan zul je altijd op zoek zijn naar meer geld, op jacht naar een hoger salaris. Je zult nooit stoppen om na te denken of je nog plezier hebt op jacht naar de volgende salarisverhoging.
Als je keuzes maakt op basis van plezier in je werk, dan is er een veel grotere kans dat je gelukkig wordt. Sterker nog je zult waarschijnlijk ook meer geld gaan verdienen.
Je moet altijd proberen om te gaan verdienen wat je waard bent – te krijgen wat eerlijk is rekening houdend met hoeveel waarde je creeert en wat andere mensen in het bedrijf en in vergelijkbare posities bij andere bedrijven krijgen. Daarna snel dat geld vergeten en concentreren op plezier in je werk.
Dan zegt Alexander:
And you know what: This is pretty hard. I’m doing well financially, and I still dream of all the great stuff more money could by me. It’s damn hard to let go of. But I know that the main reason I’m happy today is not that I make more money than before – it’s that I enjoy what I have and that I live squarely within my means.
Nu verdien ik op dit moment een stuk minder dan een jaar geleden. Regelmatig hebben we thuis discussies over wat ik allemaal doe, bijvoorbeeld het netwerken, het verbinden, het bestuurswerk, het bloggen en wat het (financieel) oplevert. Ik kijk wel eens naar een mooi auto, denk aan een vakantie naar de Grand Canyon. Dingen die niet passen bij ons budget van dit moment, maar ik wordt er niet ongelukkiger van. Sterker nog, ik ben gelukkiger dan een jaar geleden.
Enkele historische uitspraken:
“Contentment is natural wealth, luxury is artificial poverty” – Socrates
“We tend to forget that happiness doesn’t come as a result of getting something we don’t have, but rather of recognizing and appreciating what we do have.” – Frederic Koenig
“There is no end of craving. Hence contentment alone is the best way to happiness. Therefore, acquire contentment.” – Swami Sivananda
En jij?
Heb jij altijd gekozen voor meer plezier dan meer salaris? Ben je toch wel eens ongelukkig geworden van je salaris?
Werken maakt niet gelukkig, ongeacht je salaris!
Ik heb veel begrafenissen ervaren,…..mijn advies, neem zo vroeg mogelijk je pensioen op, dan ben je veel gelukkiger!
Vreemd dat men arbeid zo hoog in het vaandel heeft staan! Mensen willen erbij horen, omdat ze kennelijk niets anders kunnen (opvoeding) of durven! Bovendien maakt werk helemaal niet gelukkig, dat is in onderzoek aangetoont (ja, er wordt wat onderzocht door al die academici). Uit schaamte loopt niemand daarmee te koop, toch is dit de harde realiteit, werk is niet leuk! Geef die baan aan jongeren, die staan te popelen om te werken! Het is toch absurd dat ouderen doorwerken, terwijl hoog opgeleiden jongeren werkloos aan de kant staan!
De meeste pensioenfondsen maken het mogelijk om uit je pensioenpot het AOW bedrag naar voren te halen. OK, dan wordt het ouderdomspensioen wel lager, maar daar wringt de schoen, niet iedereen wordt 93 jaar, sterker de helft van de mannen is overleden voor de leeftijd van 71 jaar!
Ik had een prima baan, maar miste iets in dit leven, voelde me niet prettig met al die verplichtingen.
Bovendien hou ik niet van gokken, want niemand weet immers hoe oud hij wordt, neem liever het zekere voor het onzekere om nog een paar jaartjes te kunnen genieten. Ik ben met vervroegd pensioen gegaan op mijn 55e jaar en heb daar nooit een seconde spijt van gehad. Eindelijk vrijheid, opstaan wanneer ik op een natuurlijke manier wakker wordt, naar bed gaan wanneer ik dat wil. Mijn huwelijk is nu nog beter, mijn echtgenoot is zielsgelukkig, omdat ik alle tijd neem voor onze relatie, veel uitgaan, reizen, genieten van de kleinkinderen en plezier maken, hobby’s zat.
Natuurlijk moet ik het met veel minder doen, maar daar is een mouwtje aan te spelden. Ik heb geen dure Mercedes meer nodig om elke ochtend in de file te staan, neem wat vaker de fiets en als het regent kan ik altijd thuis blijven. Mijn inkomen is niet belangrijk, zolang ik maar in vrijheid leef, ook al is dat eenvouding in de oegen van anderen.
Sinds mijn vervroegd pensioen maak ik elke ochtend een dansje van blijdschap, mijn god, wat ben ik gelukkig, heb geen lichaamlijke klachten meer, zoals vermoeide ogen, pijnlijke rug en een muisarm van de PC, omdat ik daar gedwongen minstens 6 uur per dag achter zat. Geen stress, omdat de klus vandaag nog af moet! Geen chagrijnige en jaloerse collega’s, geen peptalks van directieleden, die alleen met hun bonussen en ego bezig zijn, geen lastige en vervelende klanten, geen scorekaarten met cijfers alsof je op de lagere school zit, geen cursussen en eeuwige opleidingsplannen. Geen reorganisaties, omdat de concurentie in China goedkoper is. De bedrijfscultuur bootst gewoon met de beginselen van de democratie, waarin je leert dat ieder gelijk is. Ik heb nergens zoveel ongelijkheid gezien als in het bedrijfsleven, gewoon asociaal!
Wat een verlossing, wat een verademing, wat kan het leven prachtig zijn, zonder werk. Je zou bijna denken, dat werken totaal niet bijdraagt aan geluk, maar dat zie ik anders, het is een bodem, om een huis te kopen, een pensioenpot op te bouwen en status, want bijstand klinkt niet echt positief, toch!
Ik ben dus best blij dat ik vroeger een premie koopwoning heb gekocht, waar ik overigens nooit 1 euro van heb afgelost, lang leven de aflossingsvrije hypotheek. De huidige lage rente compenseert de uitgebleven indexering van de pensioenen.
Ok, en als ik echt oud wordt geen probleem, want de AOW uitkering blijft altijd staan voor mensen die vroegtijdig hun pensioenpotje leegmaken, hierdoor slaap ik ook beter, heb immers al genoeg sociale lasten en belastingen betaald, maar ik loop niet op de muziek vooruit, eerst maar proberen om 70 jaar te worden, dat gaat mogelijk een stuk makkelijker, zonder al die arbeid, hoera, geweldig! Daarnaast kan ik altijd nog de overwaarde van het eigen huis benutten, maar dat zie ik dan wel. Kan het iedereen aanraden, stop met arbeid zodra dat kan en leef je eigen leven in vrijheid!
Dank je wel Martin voor het delen van jouw ervaring en visie.
Al 10 jaar heb ik geen baan meer als werknemer. Ik werk wel bijna iedere dag, met veel plezier.
Het werk wat ik doe vind ik leuk en hoop ik zo lang mogelijk te kunnen blijven doen.
Geen moment denk ik aan pensioen. Heb mijn kinderen zien opgroeien omdat ik vanuit huis werk.