Mijn werkritme tijdens de vakantie

werkritme vakantie
werkritme vakantie

Hoe ga jij om met e-mail, WhatsApp-berichten en Slack tijdens je vakantie?

Heb je alle meldingen uit staan en heb je een afwezigheidsmelding ingesteld? Beantwoord je op een paar momenten je berichten, zodat je inbox niet overladen is bij terugkomst? Of neemt een collega jouw inbox over tijdens de vakantie?

Als ondernemer heb ik mijn leven, bedrijf en werk zo ingericht dat ik doe wat ik leuk vind en waarmee ik het meeste resultaat boek. Daar verandert niet zoveel aan tijdens mijn vakantie.

Daarnaast geloof ik ook dat het goed is om regelmatig helemaal los te komen van mijn bedrijf en het internet en met totaal andere dingen bezig te zijn. Nieuwsgierig zijn naar een andere wereld. Daarmee krijgt mijn brein de ruimte om volledig los te komen van mijn dagelijkse werk. Hierdoor ontstaan er nieuwe verbindingen en daarmee nieuwe inzichten.

Begin dit jaar heb ik me voorgenomen om iedere dag een artikel te schrijven en te publiceren. Moet ik mij tijdens de vakantie hier ook aan houden?

PMIXA-besluitvorming

Wil je meer leren over deze manier van besluiten nemen die ik leerde van Pieter van Osch? Lees dan Betere beslissingen met deze eenvoudige hulpmiddelen.

Pluspunten: mijn ritme loopt door, de ketting wordt niet doorbroken, waardoor ik ook niet opnieuw hoef op te starten na de vakantie, wat ervoor zou kunnen zorgen dat het schrijven meer tijd zou kosten, ik kan schrijven terwijl de rest nog slaapt.

Minpunten: ik moet in mijn vakantie schrijven en bezig zijn met werk, waardoor ik niet volledig los kan komen.

Interessant: alternatieven zijn lezen (er staan veel boeken op mijn lijst) en hardlopen in de ochtend.

Verwachtingen: Op de lange termijn werkt het in mijn voordeel.

Actie: meerdere artikelen voorbereiden voor ik vertrek, dan kan ik snel een artikel afronden en soms een artikel publiceren als ik een dag geen zin heb.

In mijn agenda heb ik een evaluatiemoment ingepland na de vakantie om het resultaat van de beslissing door te nemen en te zien of de verwachtigen zijn uitgekomen.

De manier waarop ik nu werk is niet het meest effectief. Ik schrijf iedere dag en publiceer dat artikel dan diezelfde dag op mijn site. Dat kan beter door op bepaalde dagen meerdere artikelen te schrijven en zo een kleine buffer aan te leggen. Uit ervaring weet ik hoe een buffer mij kan redden.

Daarnaast publiceer ik wekelijks een aflevering in mijn podcast en een video op Youtube. 

Naast dat ik zelf op vakantie ben in augustus werk ik met een team dat ook een deel van augustus op vakantie is.

Door deze combinatie heb ik het volgende ritme voorgesteld. Tijdens de vakantie:

  1. Blijf ik dagelijks schrijven.
  2. Verstuur ik de wekelijkse e-mails.
  3. Hoef ik me niet bezig te houden met de podcast, omdat de opnames daarvoor voor de vakantie plaatsnemen en in augustus worden voorzien van beelden door Annette.
  4. Neem ik de wekelijkse video’s op op de iPad die ik bij me heb. Daarop bewerk ik de video’s ook.

Wat betreft het dagelijkse slaapritme verandert er voor mij niet zo veel, vroeg opstaan zit in mijn systeem. Terwijl de rest nog slaapt kan ik schrijven. Met een buffer van een aantal artikelen die (bijna) klaarstaan kan ik snel publiceren op de dagen dat ik later ben of we vroeg weggaan.

Tijdens de vakantie ga ik ook hardlopen in de ochtend, voordat het te warm wordt, en wil ik veel lezen. Verder wil ik alle aandacht hebben voor mijn gezin en Lissabon.

Inkomende e-mails en berichten bekijk ik één keer per dag, en ik reageer alleen op dringende zaken. Verder stuur ik bij mensen uit mijn naaste netwerk een kort bericht met wanneer ik verwacht te reageren. Autoresponders gebruik ik niet. Dan huur ik liever een persoonlijke assistent in die mijn berichten kan beantwoorden wanneer ik niet bereikbaar ben.

De artikelen worden bij terugkomst van Annette voorzien van afbeeldingen en gedeeld op LinkedIn. Voor haar vakantie zet ze allerlei oudere berichten en artikelen klaar om te delen op LinkedIn tijdens haar afwezigheid. Dit heb ik liever dan dat ik zelf publiceer tijdens haar afwezigheid.

De artikelen en e-mails die ik schrijf tijdens de afwezigheid van Renée publiceer ik, en ze worden geredigeerd wanneer zij weer terug is.

Dit is mijn werkritme tijdens de vakantie.

  • Ik wil graag vasthouden aan mijn ritme, de ketting van de gewoonte niet verbreken.
  • Tijdens de zomermaanden is telkens een deel van de lezers afwezig en een ander deel aanwezig. Ik concentreer me op het deel dat wel leest, luistert en kijkt.

Het is een test om te ervaren wat het effect hiervan is. Een maand na de vakantie zal ik de test evalueren.

Wat is jouw ritme tijdens de vakantie? Ben je nog aanwezig, of ben je helemaal afwezig?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.