Succes door klein te blijven

Succes door klein te blijven
Succes door klein te blijven

Het boek Company of One lijkt te zijn geschreven voor eenpersoons bedrijven, eenpitters, en dat voel je regelmatig tijdens het lezen, mede doordat de auteur Paul Jarvis zelf bewust een eenpitter is.

Lees je daar een beetje doorheen, dan zie je dat het concept in het boek juist goed te gebruiken is in het MKB. Het boek gaat in de kern over bewust nadenken over groei. Moet je altijd groeien met je bedrijf? Kan een bovengrens aan groei goed zijn voor je bedrijf?

In het boek vertelt Jarvis over een van de oudste bedrijven in de wereld, Onsen Keiunkan, een hotel in Japan. (Overigens is 90% van de bedrijven ter wereld van 100 jaar en ouder Japans. Deze bedrijven hebben minder dan 300 medewerkers.)

Dit hotel heeft in de afgelopen eeuwen (1300 jaar!) alles gedaan om het bezoek voor de gasten zo waardevol mogelijk te maken. Ze hebben het aantal kamers nauwelijks veranderd en het aantal natuurlijke warme baden bij het hotel is ook al tijden onveranderd. Ze hebben er geen keten van gemaakt of andere hotels opgekocht. De aandacht van de familie (nu de 52e generatie) gaat naar de gasten van het hotel en daarmee naar het behoud van hun bedrijf.

Door de inzichten uit het boek van Paul Jarvis zie ik een strategie van bewust niet hard groeien als belangrijke factor voor de duurzaamheid van een bedrijf. De gemiddelde levensduur van de bedrijven in de S&P 500 is maar 15 jaar.

Wat is belangrijk voor jou? Wil je een bedrijf dat lange tijd voortbestaat en jouw gedachtegoed voortzet, medewerkers die er met plezier werken en klanten helpen? Of wil je er in de tijd dat jij de eigenaar van het bedrijf bent het maximale uithalen?

Bewust nadenken of je verder moet groeien

Wat als je na 9 maanden al verdiend hebt wat je voor het hele jaar begroot had?

Je kunt dan natuurlijk op dezelfde voet verdergaan, meer groei realiseren en je doel bijstellen. Je kunt ook iets totaal anders gaan doen in die resterende maanden van het jaar. Genieten van de groei die je bereikt hebt in plaats van doordenderen.

Aan het begin van het jaar heb je een bepaalde omzet, een bepaalde winst en daarmee een bepaalde groei bedacht voor dit jaar. Op dat moment was je daar tevreden mee. Nu je deze dingen bereikt hebt is je eerste reactie waarschijnlijk: mooi, en door. Waarom?

Wat maakt dat het lijkt of bedrijven en de maatschappij altijd door moet groeien? Is een oneindige groei wel realistisch? Wat is het effect van de groei op je omgeving?

De oudste bedrijven in de wereld bewijzen dat groei niet noodzakelijk is voor succes op de lange termijn. 

Succes ligt niet in je bedrijf snel en groots laten groeien, het gaat er veel meer om dat je iets opvallends en veerkrachtigs bouwt in de tijd. 

Wanneer je bewust klein blijft ben je veerkrachtiger dan de grote bedrijf op de markt in goede en lastige tijden. Je hebt ook de mogelijkheid om meer op te vallen door dingen te doen die jouw niche interessant vindt. Je hoeft geen dingen te doen die de massa mooi moet vinden.

Ontdek het bewust groeien in Company of One van Paul Jarvis. Ik ben benieuwd wat je van het concept vindt.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.