De financiële buffer was mijn redding

De financiële buffer was mijn redding
De financiële buffer was mijn redding

Vorig jaar maakte ik de keuze om volledig opnieuw te beginnen en afscheid te nemen van mijn bestaande klanten en werkzaamheden.

Dat betekende dat ik voor een langere tijd bijna geen inkomsten had en natuurlijk wel de vaste kosten. Hoe heb ik dat gedaan?

In de eerste tien jaar van mijn bedrijf heb ik een financiële buffer opgebouwd. Deze buffer wilde ik liever niet aanspreken, want hij is bedoeld voor noodgevallen. De buffer was groot genoeg om een jaar van te leven als ik niet zou kunnen zorgen voor inkomen, bijvoorbeeld wanneer ik langdurig ziek zou zijn.

Ik was dan wel niet ziek toen ik de keuze maakt voor deze rigoureuze verandering (denk ik zelf), maar dit was wel het moment dat ik deze buffer nodig had. Er was veel te weinig inkomen, terwijl ik met M. had afgesproken dat er iedere maand voldoende geld zou worden overgemaakt en zij zich geen zorgen zou hoeven te maken.

Belangrijk hierbij was dat ik volledig inzicht had in de financiën en iedere twee weken bij was met de boekingen, betalingen en facturatie. Inzicht in de actuele cashflow en cijfers maakte mij bewust van hoe ik ervoor stond en gaf tegelijk rust.

De eerste maanden na de omslag had ik volgepland met afspraken waarin ik ruim 100 contacten en relaties bezocht. In praatte met ieder van hen een uurtje bij om te horen wat de ontwikkelingen in hun leven en hun werk waren en iets te vertellen over mijn eigen ontwikkelingen, om vervolgens aansluitend samen uit te zoeken of ik ze ergens bij kon helpen.

Deze gesprekken sloot ik telkens af met de vraag: ‘Ken je nog iemand die mijn hulp hard nodig heeft?’ Dit leverde een aantal klanten en enkele opdrachten op. Hier haalde ik de motivatie uit om er een vast proces van te maken, het werkte immers.

Het belangrijkste waarop ik vanaf het begin focuste was de vraag: hoe kan ik de ander helpen? Wat ik heb losgelaten zijn doelstellingen rondom mijn aantallen en omzet. Mijn focus moet liggen op de klanten die met mij willen samenwerken, zodat ik een goede bijdrage kan leveren aan het verbeteren van hun bedrijf. Dat lukt steeds beter.

Langzaam maar zeker wordt het aantal ondernemers met wie ik mag samenwerken steeds iets groter. Tussen de vaste afspraken in plan ik zo veel mogelijk vrije ruimte om mezelf te ontwikkelen om nog meer waarde te kunnen leveren. Daarnaast hou ik de ruimte om regelmatig contact te houden met een vast netwerk van mensen.

Telkens één nieuwe klant erbij, niet te veel tegelijk, zodat ik voldoende aandacht behoud voor de bestaande klanten. Bewust gestaag groeien.

Het voordeel van de werkwijze die ik heb gekozen waarbij ik klanten zo lang mogelijk help is dat de maandelijkse inkomsten stijgen met iedere nieuwe klant. Een rustige groei ten opzichte van telkens weer lanceringen voor een online programma, met vooral de focus op het werven van nieuwe klanten.

Ik heb alleen de behoefte om van waarde te zijn voor de klanten die ik op dit moment heb en voor die ene nieuwe klant die erbij komt. Alle aandacht gaat naar de klant.

Zo had ik bijvoorbeeld na het lezen van Trillion Dollar Coach besloten om één of meerdere overleggen van een ondernemer met zijn team bij te wonen, om te ontdekken en leren hoe ze in dit soort overleg handelen. Wat betekent hun manier van handelen voor de cultuur van het bedrijf en voor de ontwikkeling van het team? Als ik dit weet, kan ik de ondernemer weer helpen bij de groei van haar bedrijf.

Buffer aanvullen

Nu het langzaam maar zeker weer goed gaat met de omzet wordt het tijd om de financiële buffer weer aan te vullen. 

De afgelopen paar maanden heb ik een paar investeringen gedaan die ik had uitgesteld. Daarnaast ga ik mijn team uitbreiden zodat ik de focus bij de huidige klanten kan houden en het aantal ondernemers dat ik kan helpen kan uitbreiden.

Vanaf nu wordt de financiële buffer weer aangevuld met behulp van de Profit First-methode, waarover ik later meer zal vertellen. De buffer moet weer zo groot worden dat ik een jaar kan overleven wanneer ik de kosten minimaliseer.

Hoe kun jij een periode van minder inkomen overleven?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.