Speel net zo hard als je werkt

“Je kunt niet honderd kilometer per uur blijven rennen als je jezelf niet oplaadt.” Dit is een zin uit de column van Richard Branson in de Sprout van oktober 2012.

Ik liet de column lezen aan mijn vrouw. “Richard Branson is de oprichter van Virgin en zelfs hij heeft het over balans in ondernemen en gezin in deze column.”

Work Hard Play hard

Door haar dit artikel te lezen wil ik laten zien dat de richting die ik verder in ga past bij dit moment. Waarvan zij het gevoel heeft dat in het huidige economische klimaat de ondernemers het vooral zal gaan om meer omzet krijgen.

Het onderwerp, tijd voor je bedrijf EN je gezin, past volgens mij juist helemaal in deze tijd. We keren terug naar bekende waarden om ons heen.

Een van de stabiele waarden voor een ondernemer is het gezin, daar kun je altijd op terugvallen. Gaat het goed met je bedrijf of gaat het even wat minder, jouw gezin is er.

Naast je gezin gaat het ook over tijd en aandacht voor jezelf en de gemeenschap.

Onderwerpen die zo eenvoudig door Branson worden neergezet en als hem het lukt met een mega bedrijf, wat is dan nog jouw excuus?

Mijn vrouw had de verklaring dat Branson dit nu wel kon, maar dat hij het waarschijnlijk heel anders deed in het begin, tijdens de opbouw van zijn bedrijf. Een kleine ondernemer moet gewoon hard werken.

Daar geloof ik niet in. Natuurlijk moet je hard werken, maar met alleen hard werken red je het niet.

De 5 pilaren voor jou

Het is goed ruimte te maken voor de volgende 5 pilaren:

 1. Aandacht voor jezelf
 2. Aandacht voor je gezin
 3. Aandacht voor je bedrijf
 4. Aandacht voor de gemeenschap
 5. Een betere wereld

Deze pilaren zie je terug komen in de column van Branson. En uit alles blijkt dat hij van uitdaging houd en vernieuwing zoekt. Nu, en tijdens de begin tijd van zijn bedrijf.

Punten die Branson onder andere noemt zijn:

 • “Waar ter wereld ik ook ben, als ik een paar minuten over heb bel ik mijn vrouw en kinderen.” (Tijd voor je gezin)
 • “Als ondernemer moet je ook flexibel zijn dat je in de gelegenheid bent om de prioriteiten bij te stellen als zich problemen voor doen.” (Tijd voor je bedrijf)
 • “Het is van cruciaal belang om tijd vrij te maken voor nadenken.” (Tijd voor jezelf)
 • “Ook even bezig zijn met anderen kan revitaliserend werken. … liefdadigheidswerk kan louterend zijn.” (Tijd voor de gemeenschap)
 • “Even een moment voor jezelf nemen kan eveneens een groot verschil maken.” (Tijd voor jezelf)
 • “Vergeet tot slot niet om tijd te maken om te sporten – om je hersens actief te houden, moet je actief zijn – en om te ‘spelen’ en te lachen.” (Tijd voor jezelf)
Branson:

“Je bent succesvoller als je iets leuk vindt en het naar je zin hebt. Dus ‘speel’ net zo hard als je werkt.”

Wil je meer over Branson leren en het ontstaan van de bedrijven binnen de Virgin groep, lees dan eens een van zijn boeken (aff).

Meer over de 5 pilaren in Balans in ondernemerschap en gezin

Jouw balans

Waar ligt jouw focus op dit moment? Werk je hard aan meer klanten en meer omzet. Of maak je heel bewust ook tijd en ruimte voor jezelf en je gezin?

Deel hieronder hoe jij tijd vrij maakt voor je gezin of jezelf naast je bedrijf.

Inspiratie: column in Sprout – Beschik over je eigen tijd.

Credit foto: lululemon athletica

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

2 reacties

 1. wow, wat een superinformatie. Ik kom net kijken in deze wereld van social media, maar wat een fijne tips lees ik hier allemaal! Hier wordt ik nou heel gelukkig van! Het artikel wat is jou kanaal heeft me diep geraakt, en speel net zo hard als je werkt. Ik was moe van het harde werken maar voel een enorme boost door mijn lijf en hersens trekken. Dank!

Reacties zijn gesloten.