Het bedrijf groeit niet verder dan in jouw hoofd past – Toon Franken

Vandaag het gesprek met Toon Franken.

Toon is een senior organisatieadviseur, leiderschapscoach en mede-oprichter bij CoreChange. Al meer dan 20 jaar ondersteunt hij organisaties bij nieuwe vormen van organiseren. Hij begeleidt leiderschapsteams en verandertrajecten naar meer zelforganisatie en wendbaarheid. Zijn missie is organisaties creëren die hotspots zijn van bewuste ontwikkeling, waar mensen met plezier maatschappelijke impact creëren. Zijn aanpak is vernieuwend en toegankelijk, diepgaand en praktisch.

Het was een waardevol gesprek met Toon, waarin ik weer veel geleerd heb over zelforganisatie. In de boekencast bespraken we eerder al zijn boek In 10 stappen naar nieuw leiderschap en in dit gesprek ga ik met Toon dieper in op zelforganisatie en wat je daar als ondernemer en oprichter voor moet doen.

Toon heeft gemerkt dat de ondernemer eindelijk een aantal rollen kan overdragen aan het team, maar dat het ook lastig kan zijn dat het niet precies zo gaat zoals je zelf voor ogen had.

Een mooie uitspraak van Toon was “Het bedrijf groeit niet verder dan in jouw hoofd past.” Dat zie ik ook in de praktijk. Als ondernemer wil je de rollen verdelen zodat er ruimte ontstaat, meer mensen contact hebben met de buitenwereld en er meer en andere ideeën komen om klanten beter te helpen. Hierdoor krijg je meer klantgerichte innovatie een van de sterke punten van MKB bedrijven die ook duidelijk in Hidden Champions naar voren kwam. Een Europese manier van ondernemen.  

Een andere mooie uitspraak van Toon is “Zelforganisatie is met zijn allen ondernemen.” Dat is precies wat ondernemers zoeken dat ze niet alleen de beslissingen nemen en zij altijd de nieuwe ideeën moet aandragen. Ontdek met Toon hoe je zelforganisatie invoert en dit kan al vanaf rond de tien medewerkers.

Laten we beginnen…

Meer over Toon Franken:

Video van het gesprek met Ton Franken

Hier bekijk je de video van ons gesprek https://youtu.be/UHX9bHt56yk

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.