Mijn laatste dag

Je bent gehaast bezig om van afspraak naar afspraak te komen of de zelf opgeschreven acties af te ronden. Je doet alles vanuit het idee dat het leven beter is wanneer je je doel hebt bereikt, de dag voorbij is en alle acties zijn afgerond. Je kijkt telkens weer op je telefoon om ervoor te zorgen dat je op tijd bent voor de volgende afspraak.

Alleen maar om op het moment dat je het doel bereikt hebt een nieuw doel te stellen, nieuwe afspraken te maken en nieuwe acties te plannen. Terwijl het leven voor het grootste deel bestaat uit het werk zelf, de weg naar dat doel. Het leven wordt niet beter wanneer je dat doel bereikt hebt. Dat doel bereiken is maar één stap in het proces. Geniet bewust van alle stappen in dat proces. Geef de ander jouw aandacht en heb aandacht voor jezelf.

Neem even een minuut voor jezelf, doe je ogen dicht, haal een keer diep adem en adem uit, en stel je voor dat dit je laatste dag is. Wie zou je dan aandacht geven? Hoe haal je dan meer uit de acties van vandaag? Hoe kun je meer genieten vandaag?

Een aantal wetenschappelijk bewezen gewoontes die je als ondernemer helpen om meer te genieten van de reis zijn:

Nachtrust – Voor 80% van de mensen, ook voor ondernemers, geldt dat voldoende slaap begint bij op tijd naar bed gaan. Wanneer je op tijd naar bed gaat sta je meestal uitgerust op. Een vast avondritme helpt bij het op tijd naar bed gaan en daarmee voor een betere nachtrust.

Avondritme – Voor een goede nachtrust is een vast ritme in de avond een handig hulpmiddel. Belangrijke elementen van dit ritme zijn:

  • dim het licht een uur voor het slapen gaan;
  • geen beeldschermen (tv, computer of telefoon) een uur voor het slapengaan;
  • minder of geen alcohol;
  • niet meer eten na het diner;
  • schrijf de drie belangrijkste dingen op die je morgen gaat doen.

Ochtendritme – Om de werkdag goed te beginnen is een ontspannen ochtendritme van belang. Als je een halfuur eerder opstaat hoef je je niet te haasten en heb je aandacht voor andere gezinsgenoten. Het ontbijt hoeft echt niet sneller en je moet al helemaal niet onderweg ontbijten. Eten is een wezenlijk onderdeel van je leven en je hebt het nodig om te overleven. Neem de tijd voor een gezonde maaltijd, dit voorkomt dat je al vroeg in een energiedip komt. Open je telefoon, computer of tablet pas nadat je gegeten hebt.

Focusblok – Reserveer een blok in de ochtend van twee uur waarin je werkt aan dingen die belangrijk voor jou zijn. Plan niet meer dan drie acties voor dit focusblok. Doe dit iedere dag voordat je begint met het werken aan de prioriteiten van een ander. Open daarom je inbox pas na dit focusblok.

Beweeg – Sta ieder uur ten minste één keer op en beweeg voor vijf minuten. Ga wandelen in de zon tijdens de lunch. Beweeg drie keer per week intensief voor een uur.  

Dankbaarheid vastleggen – Schrijf iedere avond of ochtend drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Ontdek zo de dingen die vaak terugkomen en die je echt gelukkig maken.

Kies een van deze dingen om de komende drie maanden aan te werken, zodat het een echte gewoonte wordt. Voor veel ondernemers is zorgen voor meer nachtrust een goede start. Dit geeft je energie en maakt het eenvoudiger om gedurende de dag impactbeslissingen te nemen.

Geniet dus van de weg, van iedere stap. Ontdek wat je te leren hebt tijdens de lastige momenten. Geniet van de gesprekken met mensen. Vergeet de tijd en geniet van de seizoenen. Wanneer je de hele dag binnen zit mis je hoe heerlijk het buiten is. 

Wanneer je iedere dag werkt aan je doelen en afspraken, dan vergeet je waar het echt om gaat. Bezinning, zoals meditatie en wandelen in de natuur, helpt je om meer te genieten onderweg.

Wat als dit je laatste dag is?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.