Pijn plus reflectie is vooruitgang

pijn-plus-reflectie-is-vooruitgang
pijn-plus-reflectie-is-vooruitgang

Nadat ik een paar uur heb gewerkt aan de nieuwste video, upload ik deze video naar YouTube. Elisabeth, mijn coach op dit gebied, is geabonneerd op mijn YouTube-kanaal en krijgt vanzelf een melding wanneer ik een nieuwe video upload.

Nu is het wachten op haar commentaar. Niet letterlijk wachten natuurlijk, maar ik ben benieuwd naar wat ze er nu van vindt.

Een paar uur later is het zover. Een e-mail van Elisabeth in mijn inbox.

“Ik zag je video! Ik denk dat als je was begonnen met het laten zien van je telefoon en zeggen: “wil jij ook meer grip op je tijd en op het tijdverlies door dit ding?…

Is dat iets om mee te nemen voor een volgende keer, dus veel harder a. drukken op de pijn en b. dat jij dat in deze video gaat oplossen (tikje overtrokken gesteld, maar je snapt wat ik bedoel)?”

Feedback van mijn coach

Ik begrijp wat ze bedoelt.

Kijk zelf:

Zo gaat het telkens. Wanneer we een afspraak hebben voor de coaching, krijg ik opmerkingen over dingen die veel beter kunnen. Beter betekent dat meer mensen iets hebben aan de video en zich aangesproken voelen. Dat is wel wat ik wil bereiken, betere video’s maken waar mensen door worden geraakt.

Wekelijks maak ik een nieuwe video en krijg ik opmerkingen van mijn coach over waar het beter kan. In het gesprek zelf voelt het vervelend. Aan het maken van deze video heb ik weer meerdere uren besteed. Voor een betere video heb ik nagedacht over haar vorige opmerkingen en deze verwerkt.

Ik hoop op een positieve reactie. “De video is perfect.” Een reactie van de lerares dat ik het goed doe en een sticker.

Uit het boek The Talent Code van Daniel Coyle heb ik geleerd dat mensen met uitzonderlijk “talent” hard hebben gewerkt met een coach voor betere resultaten. Ze moeten veel bewust oefenen en directe persoonlijke en korte feedback.

Wat de coaches doen in de onderzoeken van Coyle is hun pupillen met persoonlijke aandacht begeleiden. Telkens weer geven ze tips over waar het nog niet goed gaat, waar er nog verbetering is. Telkens weer, het kan altijd beter.

Dat zie je bij topsporters. Ze worden continu gecoacht tijdens hun trainingen. Ze krijgen kleine aanwijzingen om nog beter te worden. Ze zijn al heel goed, verdienen vele prijzen en blijven zoeken naar de verbetering.

Op het moment dat Elisabeth de terugkoppeling geeft met de kleine verbeteringen voel ik me teleurgesteld in mijzelf. Nog niet goed. Nog geen compliment.

Wanneer die eerste emotie voorbij is en ik nog eens goed de opmerkingen nalees en de video bekijk, zie ik ook wat er beter kan. Een reflectiemoment op de opmerkingen en mijn werk helpt me om te bedenken hoe ik de aanwijzingen kan gebruiken in de volgende video’s.

Van bovenstaande video heb ik besloten een nieuwe versie te maken, met de aanwijzingen van mijn coach. Daarna gebruik ik wat ik geleerd heb in de volgende video’s. Door het te herhalen wordt het uiteindelijk beter.

De pijn die ik voel door de opmerkingen samen met de reflectie maken het resultaat steeds iets beter.

Coaching om beter te worden

  • Wat is een element in jouw dagelijks werk waar je goed in bent?
  • Wat zou het voor je bedrijf betekenen wanneer je hier nog beter in zou worden?
  • Hoe kan coaching jou hierbij helpen?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.