De eerste lessen die ik leerde om betere video’s te maken

De eerste lessen die ik leerde om betere videos te maken
De eerste lessen die ik leerde om betere videos te maken

Een paar maand geleden heb ik het besluit genomen dat ik video belangrijk vind om mijn inzichten te delen. Hoe ik zelf video gebruik en hoe ik mensen volg en meeleef met hun leven laat me zien dat video een meerwaarde heeft naast schrijven en de podcast.

Al meerdere jaren experimenteer ik met enige regelmaat met video, maar echt blij met de resultaten ben ik nog steeds niet. Het is nog steeds experimenteren om tot een vorm te komen die bij me past.

Een tijdje terug had ik een gesprek met Elisabeth voor de podcast. In dit gesprek werd het voor mij duidelijk dat ik beter wil worden in het gebruiken van video. De ervaringen en aanwijzingen van een coach gaan mij nu verder helpen. Doordat ik al jaren heb geëxperimenteerd en al vele video’s heb gemaakt, zullen we volgens haar met kleine suggesties snel resultaat bereiken.

We hebben een afspraak gemaakt voor onze eerste coachingsessie. Nu kan ik er niet meer onderuit. Ik moet een video maken die door Elisabeth beoordeeld gaat worden en waar ik kritische feedback op krijg om beter te worden.

Nadat ik het zo lang mogelijk heb uitgesteld, heb ik op het laatste moment een video opgenomen voor mijn eerste coaching met De Videovakvrouw. Op basis van haar eerste advies heb ik de video al een stuk korter gemaakt dan ik gewend ben. 

Dat ik het zo lang had uitgesteld had ik ook in de e-mail vermeld die ik haar stuurde met de link naar de video op Youtube. 

De eerste vraag die ze stelde was: waarom heb je het zo lang uitgesteld?

Ik vind het spannend om feedback te krijgen op mijn werk.

De video:

Op basis van bovenstaande video kreeg ik praktische, korte en duidelijke aanwijzingen om een betere video te maken. Hieronder volgen de tips die ze gaf.

Doel van de video?

Wat wil je dat de kijkers doen? Het beste is om ze aan te zetten tot maar één actie. Nu had ik ongemerkt twee acties (of eigenlijk vier) in de video gestopt.

Wil je mensen naar je podcast sturen of wil je dat ze de antwoorden op de vragen die je stelt naar jou sturen?

De acties die ik nu vraag:

  1. Luister de podcast voor meer over het systeem.
  2. Stuur me de antwoorden op de drie vragen in een e-mail.
  3. Abonneer.
  4. Like de video.

Die laatste twee kunnen nog, maar maak een keuze: óf stuur mensen naar je podcast voor meer luisteraars, óf laat mensen de vraag beantwoorden voor meer interactie.

Wat kies ik? Bekijk de nieuwe video op ernohannink.tv voor het resultaat.

De eerste tien seconden

De volgorde moet helemaal op de kop. De video is maar 3 minuten en toch moet alles andersom.

Ik begin in de bovenstaande video met mijn naam. Die spreek ik ook nog eens snel uit, waardoor ik de indruk wek dat ik mijn naam even kwijt moet, maar dat hij verder niet belangrijk is. Het is beter om mijn naam pas aan het einde te noemen, of hem zelfs helemaal niet te noemen.

In de eerste tien seconden wil ik de kijkers direct duidelijk maken waarom ze deze video moeten kijken. Ik moet ze dus duidelijk maken wat ze kunnen verwachten en waarom dit belangrijk voor ze is.

Denk continu aan de kijker

Wat ga ik vertellen? Wil ik dat vertellen omdat ík het leuk, bijzonder of mooi vind? 

Belangrijker is dat ik iets deel waar de kijker iets aan heeft. Waarom ik het leuk vind is niet belangrijk.

Bij het schrijven van het script is het belangrijk dat ik continu aan de kijker denk. Wat heeft zij hieraan?

Vertel alleen dingen waar de kijker iets mee kan. Laat alle andere informatie weg. Hierdoor wordt de video nog korter en daarmee krachtiger.

Titels

In de video heb ik drie vragen voor de kijker. Deze vragen lees ik op. 

Een goede toevoeging aan de video is om de vragen ook in afbeeldingen met tekst toe te voegen aan de video. Dan kan de afbeelding tevoorschijn komen op de plek waar ik nu een overgang heb naar een ander beeld, met mijn stem op de achtergrond.

De kijker vindt het fijn om de vragen ook te lezen. Daarnaast zorgt de afbeelding in beeld voor afwisseling in de video, waardoor mensen langer blijven kijken.

Elisabeth adviseerde me om de afbeeldingen te maken met Canva adviseerde. Ik moet de afbeeldingen niet ingewikkeld maken. Een eenvoudige achtergrond met kleur en de tekst er overheen, meer is niet nodig.

Platform

Het doel van mijn video’s is niet dat ik een YouTube-kanaal opbouw. Mijn doelklant zit vooral op LinkedIn. Dat is dus waar ik mijn video’s publiceer.

Kies bewust het kanaal waar je publiceert. Voor mij is dit dus LinkedIn, voor Nas (ie hieronder) is het bijvoorbeeld Facebook.

De video’s worden ook op YouTube gepubliceerd, maar YouTube dient dan meer als archief.

Nog een keer opnemen

Vervolgens zei Elisabeth natuurlijk iets waar ik al bang voor was. “Wil je de video nog een keer opnemen met deze tips? Het gaat vast sneller nu.”

Ik wil het niet, want ik vind het fijn om nieuwe dingen te maken en ze meteen online te zetten. De feedback verwerk ik liever in de volgende video’s.

Ik wil het niet, maar ik doe het toch, want de coach vraagt het. Vandaag neem ik de video opnieuw op met een beter script en met afbeeldingen.

Het proces

Nadat ik met Elisabeth had gesproken dacht ik na over het proces dat ik wil hanteren om de video’s te maken. Hoe kan de video’s opnemen en editen voor een beter resultaat? Hoe kan ik dit inpassen in mijn werkweek?

Voorheen schreef ik iedere zondag de e-mail voor mijn abonnees, maar daar ben ik mee gestopt. Nu ga ik deze tijd gebruiken om het script voor mijn video uit te werken.

Na iedere voetbalwedstrijd ga ik de video opnemen in het tenue van de scheidsrechter. Zo heb ik telkens een andere achtergrond, een andere kleedkamer. Daarnaast heb ik dan een herkenbaar shirt aan en dus een vaste uitstraling. Meestal is er in de kleedkamer goed licht en zijn er geen andere mensen. De opname van de kern kost maximaal 10 minuten met het voorbereide script.

Ik wil elke week een video opnemen van ongeveer 1 minuut waarin ik de kern van mijn inzicht over een bepaald onderwerp bespreek. Iedere week heb ik vier artikelen geschreven, dus er zijn voldoende onderwerpen voor één video van een minuut.

Elisabeth vond het een goed idee om de video te gebruiken om meer luisteraars voor de podcast te krijgen. Ze vroeg of ik na een podcastopname een korte video kan maken met de gast over wat we besproken hebben. Ik moest wennen aan het idee. Ik vergeet vaak om een video te maken tijdens de podcastopname.

Nu ik er even over heb gedacht besef ik dat dit iets is wat ik eenvoudig kan doen. Door de camera klaar te leggen voor het gesprek ga ik het niet vergeten. Ik hoef de video niet op te nemen tijdens de opname, wanneer ik vooral bezig ben met luisteren en vragen stellen. Na de opname een korte video opnemen is goed te doen.

Deze video ga ik net als de podcastaflevering op donderdag publiceren. In de video zie je dan de gast en roep ik de kijker op om de podcast te luisteren. 

Zo heb ik iedere week twee video’s en kan ik sneller beter worden in het opnemen van video’s.

Dagelijks werken om sneller beter te worden is belangrijk, dat heb ik al eerder geleerd. In een gesprek van Nas (Nas Daily) met James Altucher werd ik opnieuw gewezen op het belang van dagelijks produceren. 

Aangezien ik al dagelijks schrijf en businesscoaching het belangrijkste is wat ik te doen heb, ga ik geen dagelijkse video maken. Twee keer per week is een ritme dat ik kan inpassen door scherper te zijn op de momenten dat ik mijn tijd verspil.

De video’s van Nas hebben me laten zien wat ik nog meer kan verbeteren in korte video’s met veel impact.

Voorbeeld van Nas Daily:

Update 19 nov 2019:

Dit is de nieuwe video, waarin ik de tips van Elisabeth heb verwerkt. Zie jij de verschillen?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.