Omschakelen van produceren naar opwaarderen

Tadek Solarz ging via Twitter op zoek naar merken die geüpcyclede producten verkopen. De vraag leverde een overzicht van een aantal interessante voorbeelden.

Tadek heeft zijn eigen tweets hierover ondertussen verwijderd, maar de reacties had ik op tijd verzameld. In de reacties stonden ook verschillende recyclevoorbeelden of tweedehandse verkoop door consumenten. Wat Tadek bedoelde was dat een gevestigd merk zijn eigen oude producten weer innam en opwaardeerde naar een nieuwe betere versie.

Voor fabrikanten is het een stap om oude spullen opnieuw te vermarkten. Vanuit milieubelastingsperspectief logisch. Als je proces ingericht is op nieuwe dingen maken dan is het wel een flinke stap.

Tadek Solarz

Wat betekent opwaarderen?

De definitie van “upcyclen” is iets recyclen of hergebruiken op een manier die de waarde van het oorspronkelijke object verhoogt. Met andere woorden: upcycling is iets ouds nemen en iets nieuws creëren.

Brightly

Verminderen van onze negatieve impact

In het boek De verborgen impact van Babette Porcelijn lees je meer over de grootste negatieve impact die we hebben als consument op het milieu, en dat is nieuwe spullen kopen. Een impact die nauwelijks gezien en erkend wordt.

Al wordt er wel veel geüpcycled door creatieve mensen, kijk maar eens op Instagram bijvoorbeeld, bij de hashtag #upcycle. Maar zoals Tadek al zei: wanneer merken hun eigen producten upcyclen is dit een verandering van het verdienmodel.

Er zijn drie belangrijke voordelen van upcyclen van producten:

  • Je hebt minder grondstoffen nodig – je hoeft geen nieuw product te maken.
  • Je hebt minder afval – een bestaand product dat normaal naar de afvalberg of verbrandingsoven gaat, wordt nu gebruikt als basis voor het nieuwe product.
  • Er is minder productie en daarmee minder uitstoot.

Hieronder een overzicht van de voorbeelden die genoemd zijn als reactie op de vraag van Tadek.

Niet ieder voorbeeld is gelijk. Soms gaat het over repareren en wordt het door een ander merk verkocht (Decathlon), of wordt het gerepareerd voor de eigenaar (Patagonia), of wordt met het oude product een nieuw, beter product gemaakt door het merk zelf (Renault).

Ja, het is een beweging die al tijden gaande is waarbij merkfabrikanten nu steeds vaker nieuwe markten ontginnen. Ik begreep dat de opgewaardeerde jeans van Levi zelfs duurder zijn dan de gangbare modellen. Het is als het ware een premium brand.

Tadek

Levi’s

De Levi’s® Authorized Vintage the most authentic, everlasting vintage pre-owned or restored items on the market.

Consumer use and disposal accounts for 23 percent of the total water used, and up to 40 percent of the climate impact during the life cycle of a pair of jeans. Disposal is also a major issue; across the industry, over half of all garments made annually are burned or buried within one year. That has to change.

Levi’s Strauss

G-Star Raw

G-Star Raw gebruikt voor de Dyed by Nature-producten een verf van opgewaardeerde plantenproducten. Al staan er op dit momenten geen producten in de shop.

Samen met het Zwitserse chemiebedrijf Archroma lanceert G-Star Raw een duurzaam geverfde collectie gemaakt van geüpcycled plantaardig afval, waaronder drie kleurstellingen die afkomstig zijn van producten zoals zaagpalmettoblad en geüpcycled bietenafval die overblijven uit de kruidenindustrie. Via WWD

Nudie Jeans

Re-use, heet het bij dit Zweedse jeansmerk, en is populair. Ingedragen dry denims van klanten wereldwijd worden gereinigd, gerepareerd en opnieuw verkocht in de eigen winkels.

To recycle cotton on fiber level is one way to be more sustainable and decrease our environmental impact. But reusing the actual fabric is an even better option. We are using old Nudie Jeans brought in by customers, in different ways. The majority becomes patches used in the repair service, but we are also using the fabric from old Nudie jeans to make new products, such as the bucket hats for example. We are also selling turned in jeans as preloved Re-use jeans in our Repair Shops.

NudieJeans.com

Decathlon

In samenwerking met Doodlage worden ouder producten van Decathlon in India nu gerepareerd en opgewaardeerd en opnieuw verkocht in India.

Patagonia

Patagonia is een merk dat opvalt in de kledingindustrie wat betreft duurzame producten. De prijs van de outdoorkleding geeft het gevoel dat weggooien zonde is. Zo zag ik op Twitter een bericht voorbijkomen van een Nederlandse bergbeklimmer die al heel wat jaren een jas van Patagonia heeft die EUR 600 kostte. Enkele naden lieten los. De jas werd gerepareerd in Reno.

Is je Patagoniakleding stuk? Laat het repareren in de winkel: https://help.patagonia.com/s/article/Repair-Process

Bever

Bij Bever kun je de spullen die ze verkopen laten repareren bij de repairshops in een aantal winkels in Nederland. Op Black Friday doen ze dit zelfs gratis, om tegenwicht te bieden aan de vele spullen die deze dag worden verkocht. For Future Fridays noemen ze dit.

Zijn je spullen echt versleten en kunnen ze niet meer gerepareerd worden, gooi ze dan in een van de recyclebakken van Bever. Uit jouw oude jas of rugzak halen ze materialen waarmee ze nieuwe producten maken. Een mooi voorbeeld hiervan is de Buitenmenscollectie gemaakt van kleding ingezameld bij Bever.​

Resortecs

Niet helemaal hetzelfde, maar de Brusselse start-up Resortecs wil de textielindustrie minder destructief maken door kleding makkelijker te helpen demonteren en recycleren. Met een garen dat als vanzelf verdwijnt.

Zo hebben ze garen ontworpen dat zichzelf automatisch elimineert in het recycleproces door de hitte van een specifieke oven, de zogenaamde Smart Disassembly™.

VW

Het aantal registraties van elektrische auto’s stijgt continu, de verscheidenheid aan modellen groeit. Maar ook bestuurders die gehecht zijn aan oudere auto’s, hoeven het niet zonder de voordelen van een elektrische motor te stellen: de voertuigen met een verbrandingsmotor kunnen worden omgebouwd tot elektrische auto’s.

Het kost ongeveer EUR 15.000 – 20.000, afhankelijk van het model.

Renault

Renault heeft een speciale fabriek gebouwd om auto’s met gebruikssporen weer als nieuw te maken of zelfs te voorzien van een nieuwe, schonere aandrijflijn.

Renault Factory VO

De Factory VO (véhicules occasion) draait sinds september 2021 en kan per jaar 45.000 gebruikte auto’s weer zo goed als nieuw maken. Het hele proces van auto’s refurbishen is alleen winstgevend als het met auto’s uit de buurt gebeurt. 

Via AD

Iittala

Je kunt oud servies van Iittala en Arabia een nieuw leven geven in de winkels van Iittala in Zweden en Finland en vintagestukken ontdekken uit de collectie.

De Vintageservice biedt ook de mogelijkheid gebroken of versleten glaswerk en keramisch servies van andere merken te recyclen.

https://www.iittala.com/nl-nl/over-ons/duurzaamheid/vintage-service

Bandenvernieuwing

Roline met De Groene Band in Lopik.

Kargro in Montfoort die verwerken circulair bedrijfswagenbanden.

Versleten bedrijfswagenbanden van nieuwe loopvlakken voorzien o.a. door Bridgestone, Michelin, en Hankook.

Upcycleproducten van anderen

Er zijn ook producten en merken die een nieuw product maken van het afval van een ander product. Zie hier enkele voorbeelden:

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.