We willen niet altijd jouw mening horen

Er wordt iets gezegd, een idee wordt gedeeld of je krijgt iets te zien en je krijgt het gevoel dat je iets moet toevoegen. De ervaring die je hebt opgedaan op dat onderwerp is beperkt, maar je wilt graag die ervaring delen. Je wilt gehoord worden.

Zo kreeg ik vanochtend een video van een deelnemer uit Sparren met ondernemers. De afspraak die hij met zichzelf en met ons had gemaakt was dat hij drie video’s gaat maken deze week. Deze gaat hij met ons delen om de afspraak kracht bij te zetten. De eerste in deze serie ontving ik vanochtend.

Ik vind van alles van de video en dat gaat vooral over allerlei details, terwijl ik geen video expert ben. Het belangrijkste is dat hij werkt aan zijn acties. Deze eerste video hoeft niet perfect te zijn. Het is de eerste. Wanneer ik mijn mening over die details zou delen loop ik een grote kans dat de energie bij hem verloren gaat om de volgende te maken. Ik heb mijn mening bewaard en hem aangemoedigd voor deze eerste video.

Focus op een onderwerp

Het onderwerp waarover ik wil dat mensen mijn mening vragen of mijn hulp inschakelen is, het nemen van beslissingen. Je staat voor een lastige beslissing en je zoekt hulp bij hoe je die beslissing zo goed mogelijk neemt.

Dit ene onderwerp, beslissingen nemen, daar verdiep ik me op allerlei manieren in. Ik leer over verschillende methodes, theorieën, modellen, experts, de voors en tegens. Er is zoveel materiaal om me in te verdiepen dat er geen ruimte is om me te verdiepen in andere onderwerpen. 

Voor mijn onderwerp betere beslissingen kijk ik bij de boeken die ik lees en de gesprekken voor mijn podcast telkens weer naar de beslissingen die hier een rol spelen. Hoe nam je die beslissing? Wat was het effect? Wat was het beslissingsproces?

Bij andere onderwerpen kies ik een expert of deskundige die doet wat ze zegt en zegt wat ze doet en waar ik achter sta. Verder negeer ik zoveel mogelijk alle andere ‘experts’ op die onderwerpen. 

Onderwerpen die me bezighouden en vaak een link hebben met beslissingen zijn bijvoorbeeld:

 • Plantaardig eten (welzijn dieren, aarde en mijzelf) – hier ben ik nog volop bezig met bepalen welke expert ik wil volgen.
 • Gezond bewegen – hier las ik meerdere boeken over om een goede coach te kunnen selecteren.
 • Economie – wat is de economie van de toekomst, rekening houdend met de impact op de ecologie? Wat zijn de beste economische beslissingen?
 • Beter luisteren – ik ben begonnen met een boek en zoek nu verdieping om beter te leren luisteren via een training. Dit helpt mij om te luisteren naar het proces van de klant en niet zozeer naar de inhoud van de beslissing.
 • Gewoontes ontwikkelen – ik ben bezig slechte gewoontes af te leren en goede gewoontes aan te leren. Na het lezen van veel boeken over gewoontes volg ik nu een training in coachen op gewoontes. Gewoontes hebben een directe relatie met beslissingen. De meeste beslissingen neem je automatisch en met betere gewoontes neem je betere beslissingen.

Bij andere onderwerpen heb ik na experimenteren en een kort onderzoek, een methode of een expert gevonden die voor mij werkt, zoals voor:

 • meditatie;
 • intermittent fasting;
 • stoïcisme;
 • scheidsrechter;
 • persoonlijke aandacht voor de contacten op mijn kleine lijst;
 • socialmediagebruik;
 • online marketing.

Op bovenstaande onderwerpen wil ik met plezier delen hoe ik alles organiseer wanneer je dat vraagt. Wanneer er bijvoorbeeld online iets wordt gezegd over deze onderwerpen, laat ik los dat ik mijn mening moet delen. Ik wil niet over alles een mijn mening geven. Daar heb ik te weinig onderzoek voor gedaan. De expert of methode die ik volg is een van de vele. De methode werkt voor mij, maar het is niet de enige.

Zo kan ik alle ruis loslaten en alleen mijn onderwerp over beslissingen gebruiken om mijn plek in te nemen en ondernemers te helpen bij het nemen van betere beslissingen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.