52 technieken voor goed leven #boekencast afl 5

De titel van het boek dat ik las leek op het boek dat Tom me stuurde via een foto. In deze aflevering komen we erachter dat we twee verschillende boeken hebben gelezen van Rolf Dobelli, De kunst van goed leven en De kunst van het verstandige doen.

We hebben dan ook verschillende inzichten opgedaan van deze twee boeken. Waarbij het Tom opvalt dat Dobelli’s punten zijn op te delen in goede ideeën, gewaagde uitspraken en incorrecte aannames. In het boek dat ik las vond ik veel goede ideeën en enkele die mij te ver gingen.

Het boek dat ik las, De kunst van goed leven, gaf mij meerdere punten die ik kan toepassen of verbeteren in mijn leven. Waarbij de 52e levensles de belangrijkste is: Innerlijk succes is stabieler dan uiterlijk succes. Besteed je tijd vooral aan je eigen ontwikkeling en succes in plaats van uiterlijk vertoon.

Kunst van goed leven - Rolf Dobelli

Een overzicht van de levenstechnieken voor geluk die mij in het bijzonder aanspraken:

 • 4. De Black box – maak vluchtrecorder van je beslissingen. Daarop ben ik gestart met het beslissingenboek
 • 5. De grootste tijdrovers werden geïntroduceerd als een verbetering van je efficiëntie – mobiele telefoon, e-mail, laptop/pc/tablet 
 • 7. De geluksfactor in succes. In ons succes speelt geluk een veel grotere rol dan we zelf willen geloven.
 • 10. Zeg tegen bijna alles nee, zodat je ruimte hebt om tegen de belangrijke dingen ja te zeggen (5-seconden bedenktijd)
 • 13. Fuck you geld- Easterein paradox wanneer de basisbehoeften zijn bevredigt dan geeft meer welstand niet extra geluk.
 • 14. De competentiecirkel – houdt deze klein, meesterlijke programmeur is 1000 keer beter/sneller dan een goede. Wordt meesterlijk door focus. Minder bedrijvigheid en meer bestendigheid
 • 19. Kleine zin van het leven – je kunt anderen niet veranderen, doelen maken je beslissingen makkelijker, kies doelen die bereikbaar zijn
 • 20 twee ikken – belevende zelf en herinnerende zelf.
 • 24. Liever een goed leven en een paar moeizame uurtjes op het sterfbed dan een beroerd leven en een mooie dood.
 • 25. Wroeten in je verleden en de oorzaak bij wat er in het verleden is aangedaan (door ouders bijvoorbeeld) heeft geen zin. Veel invloedrijker op onze geschiedenis zijn onze genen (en toeval).
 • 30 Meningenvulkaan. Stop met het delen en vormen van meningen op zaken waar je te weinig van weet en ook niet belangrijk voor je is. Snelle meningsvorming geeft vaak slechte keuzes. Heb je een mening die belangrijk voor je is, schrijf er dan over. Schrijven is een krachtig middel om je gedachten te ordenen. 
 • 31. De wereld bestaat uit onrust en toevalligheden die af en toe jouw leven in de war brengen. Beheers hoe je op de dingen reageert. (Stoïcisme)
 • 32. Voorkom problemen. Eisenhower matrix – niet urgent, belangrijk.
 • 36. Minder boeken lezen en goede boeken vaker lezen. Download inkijk op Kindle, is het goed? Dan kopen op Kindle. Echt goed? Dan ook fysieke boek kopen.
 • 38. Denken en handelen. Langer dan een week nadenken heeft geen zin, meestal is een dag voldoende. Dan handelen want dan leer je echt.
 • 42. “De meeste CEO’s zijn goed betaalde profiteurs die surfen op de golf die hun medewerkers in beweging hebben gezet. De illusie dat ze feodale koningen zijn wordt door de media in stand gehouden. Maar dat is een hersenschim.” Matt Ridley
 • 48. Secretaresse probleem. 100 sollicitanten, wijs de eerst 37 af, en ontdek wat belangrijke eigenschappen zijn, neem dan de eerst volgende aan die de beste uit deze 37 overtreft. Wat duidelijk wordt uit deze stelling is dat de meeste ondernemers veel te weinig kandidaten zien voor een bepaalde rol in het bedrijf.
 • 50 Wet van Sturgeon. 90% van alles is slecht/rotzooi. Als je twijfelt of iets bullshit is, dan is het bullshit.
De kunst van het verstandige doen

Ook dit boek, De kunst van het verstandige doen, is een bundeling van columns die Dobelli schreef. Tom is minder positief over dit boek dan ik ben over De kunst van goed leven.

Enkele punten komen overeen in beide boeken zoals bijvoorbeeld minder media consumeren al lijkt hij in dit boek dit ver door te drijven door te zeggen dat je nul media moet consumeren.

Luister

Beluister hier ons gesprek en ontdek of welke van deze twee boeken interessant is voor jou.

In een ruim half uur delen wij dit boek met jou. Een half uur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijd bijvoorbeeld.

Leerpunten 

Een aantal belangrijke dingen die ik geleerd heb uit boek zijn:

 • De rol van geluk in ons leven. De dingen die we niet kunnen beïnvloeden. Terwijl we veel bezig zijn om te werken aan zaken waarvan ons wordt wijsgemaakt dat ze gelukkig maken. Iets wat ik telkens weer terugbreng in mijn gedachten vanuit het stoïcisme.
 • De cirkel van competentie, maak deze zo klein mogelijk. Ontwikkel je eigen niche zo klein dat je daarin wereldberoemd gaat worden. Dit zag je natuurlijk ook in de boeken van Jim Collins. Hyperspecialisatie.
 • Maak je vooral druk om je direct omgeving. Steek zo min mogelijk energie in wereldproblemen. De kans dat je deze oplost is super klein. Terwijl de impact die je kunt hebben op de mensen in je omgeving is enorm.
 • Blijf gewoon. Wanneer je veel geld verdient is het indrukwekkender dat je geen grote auto of boot koopt. Dit helpt gelijk om het vergelijken met anderen te verminderen.

Video

Bekijk ons gesprek op video:

Verwijzingen naar geen/minder nieuws tot je nemen:

De kunst van goed leven (Kindle) en De kunst van het verstandige doen (Kindle) zijn voor mij boeken die je laten stilstaan op de zaken in je leven die er echt te doen. Hoeveel tijd, energie en aandacht stop je daar in?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.