Het enige waar je invloed op hebt is dit

Het enige waar je invloed op hebt is dit
Het enige waar je invloed op hebt is dit

Waar heb jij als ondernemer en als mens echt invloed op? Resultaat van je klanten? De omzet die je behaalt? De winst van je bedrijf? Medewerkers die zich ontwikkelen? Een gelukkig gezin?

Of is het persoonlijker en gaat het meer over jou? Je gezondheid? Dat je gelukkig bent?

Op alle bovengenoemde zaken heb je geen invloed. Zie onderstaande voorbeelden om het te illustreren:

  • Je kunt veel bewegen, gezond eten, voldoende slapen en toch ernstig ziek worden.
  • Je kunt veel ontspannen en ervaringen opdoen met je gezin, maar er gebeurt iets vervelends in je omgeving waardoor je gelukkige gevoel verdwijnt.
  • Je kunt veel aandacht hebben voor je medewerkers en opleidingen en ontwikkelmogelijkheden bieden, maar een medewerker groeit uiteindelijk toch niet.
  • Je kunt veel aandacht hebben voor je klanten, en de juiste klanten en de beste oplossing bieden, maar morgen kan er iets gebeuren bij je klant waardoor het resultaat tegenvalt en ze stopt met jouw dienst.   

Het enige waar je echt invloed op hebt is hoe je op dit soort zaken reageert.

Hoe reageer je?

Wanneer een waardevolle medewerker totaal onverwacht aankondigt dat zij vertrekt, heb jij invloed op hoe je hierop reageert. Reageer je boos, dan heeft dit een negatief effect op je humeur en gedrag voor de rest van de dag of zelfs langer. Je kunt ook de houding hebben dat niets zo erg is als het in eerste instantie lijkt.

Natuurlijk is het vervelend, maar er zijn ook altijd kansen. Een belangrijke medewerker die vertrekt geeft je de kans om iemand anders te laten stralen of bijvoorbeeld de structuur aan te passen.

De andere kant is ook waar. Wanneer je een nieuwe klant binnenhaalt met een heel grote opdracht kun je dit zo uitbundig vieren dat je van gekkigheid niet meer weet wat je moet doen.

Een mooi resultaat brengt ook gedoe met zich mee. Hoe krijg je zoveel werk gedaan door het team dat er nu is? Moet je nieuwe mensen aantrekken? Wat gebeurt er als deze opdracht voorbij is? Moet je dan weer afscheid nemen van mensen? De kwaliteit van het product moet optimaal zijn voor de nieuwe klant. Hoe ga je de kwaliteit waarborgen bij deze grote aantallen?

Hoe beperk je het gevolg

Wanneer jij gestrest, chagrijnig, boos of bijvoorbeeld heel enthousiast reageert, heeft dit effect op je omgeving, al geloof je dat zelf niet. Jouw team heeft hier last van. De manier waarop je reageert heeft effect op de sfeer in het bedrijf.

Dit is niet handig, dat jouw reactie effect heeft op hoe de rest van je bedrijf functioneert. Het is niet fijn voor de mensen om je heen als ze zich ook rot gaan voelen omdat jij kortaf reageert. Of als je niet meer met de mensen meedenkt omdat je teleurgesteld bent in het vertrek van die ene medewerker van wie jij hoge verwachtingen had.

Het is ook niet handig als het enorme enthousiasme dat je hebt de rest van het bedrijf afleidt, waardoor jullie de opdrachten voor de klanten van vandaag niet afkrijgen.

Natuurlijk vier je een grote opdracht. Het is gaaf dat het gelukt is na al die inspanningen die jullie verricht hebben, maar maak het niet groter dan het is. Ga ook aan de slag met de gevolgen van deze opdracht voor je bedrijf, zodat je team weet dat het goed komt.

Wat doe ik om meer controle te krijgen op hoe ik reageer?   

Geen idee of dit voor jou werkt, maar mij heeft het de afgelopen jaren geholpen om rustiger te reageren. 

Stoïcisme

Lees en leer over stoïcisme. De kern van deze levensfilosofie is voor mij dat het enige waar ik invloed op heb is hoe ik op de dingen die mij overkomen reageer. Wanneer ik mijn reactie meer onder controle heb beïnvloedt die mijn werk minder.

Wanneer ik nu een negatief bericht krijg, worstel ik daar wel een tijdje mee, maar steeds minder lang. Van een potentiële klant over wie ik al helemaal enthousiast was, maar die uiteindelijk toch nee zei op mijn aanbod kon ik voorheen een tot twee dagen van slag zijn. Er kwam niets zinvols meer uit mijn handen. En wanneer een klant ontevreden was en boos reageerde had dit veel effect op hoe ik mij voelde, met als gevolg dat ik niets meer deed, mij terugtrok in mijn gedachten en niet wist wat ik moest zeggen.

Veel bekende mensen gebruik(t)en stoïcisme voor meer rust in hun volle leven, zoals Marcus Aurelius, Bill Clinton, Arnold Schwarzenegger, LL Cool J, JK Rowling, Kevin Rose, Tim Ferris, David “DHH” Heinemeier Hansson en vele anderen.

Interessante boeken over dit onderwerp:

Misschien overbodig, maar stoïcijns is niet hetzelfde als gelaten reageren. Je hoeft niet te leven alsof niets je meer raakt.

Meditatie 

Ik mediteer regelmatig en het liefst dagelijks. Er zijn periodes waarin ik dagelijks 20 minuten mediteer. In andere periodes mediteer ik slechts enkele minuten.

Door de meditatie word ik rustiger en slaap ik beter. De meditatie maakt vaak onderdeel uit van mijn ochtendritueel. Wanneer ik ‘s nachts wakker word gebruik ik meditatie om weer in slaap te komen.

Meditatie klonk een aantal jaren geleden als iets mysterieus voor mij. Door er meer over te lezen en te leren merkte ik dat het in de kern heel eenvoudig is. Het gaat voor mij vooral over tot rust komen en daar mijn ademhaling voor gebruiken. Regelmatig gebruik ik daar ook rustige muziek bij of begeleide meditatie.

Mijn eerste kennismaking en oefening lukte met de Headspace-app. In deze app zit een handige gratis cursus waarmee je in 10 dagen kunt leren mediteren. Daarna ben ik de Insight Timer-app gaan gebruiken en deze gebruik ik nu nog steeds dagelijks.

Gedachten uitschrijven

Verder neem ik iedere ochtend even de ruimte om mijn gedachten uit te schrijven. 

  • Wat gebeurde er gisteren? 
  • Wat verwacht ik vandaag? 
  • Hoe voel ik me?

Dit zijn een aantal dingen waar ik regelmatig over schrijf.

Journaling of The Morning Papers wordt dit ook wel genoemd. Het bijhouden van een soort dagboek dat je niet deelt met anderen en niet meer terugleest. Je schrijft met een pen op papier, dus niet digitaal.

Op de een of andere manier is het fijn om je gedachten te koppelen aan de bewegingen die je maakt met je hand terwijl je schrijft. Het schrijven helpt ook om gedachten om te zetten in acties.

Rustblokken

Ook is het goed om momenten in te lassen op een dag of in een week waarop je een paar uur de ruimte neemt om te doen wat jij belangrijk vindt. Om te ontspannen en te overdenken wat de afgelopen dagen allemaal is gebeurd en hoe dat op elkaar aansluit.

Ik neem regelmatig een moment voor mij alleen, met de deur van mijn kantoor dicht, de telefoon uit, geen meldingen van mijn computer of e-mail. Een moment van rust zodat mijn gedachten kunnen stromen.

Dit is echt wennen voor de ondernemers met wie ik werk, maar het geeft ze ruimte om keuzes op een rij te zetten. Ik vertel ze dat ze de ruimte bewust moeten inplannen in hun agenda. Hierdoor nemen ze vaak betere beslissingen.

Over rotsvaste rustblokken schreef ik eerder in het boek Betere Beslissingen, Beter Bedrijf (je vraagt het hier gratis aan).

De ultieme rustblok is een denkweek. Een week waarin je alleen bent om tot rust te komen, te lezen en te denken over alles wat je gelezen hebt. Zo’n week is goed voor het samenbrengen van gedachten. Bill Gates heeft ieder jaar twee denkweken in zijn agenda staan waarin hij alleen in een huisje zit zonder internet, alleen met boeken en pen en papier. Hiermee is Gates begonnen toen hij nog voor Microsoft werkte als CEO.

De eerste denkweken gaan in mijn agenda voor 2020.

Al deze dingen helpen mij om rustiger te blijven, ook wanneer er iets vervelends gebeurt. Ze hebben ervoor gezorgd dat ik minder in mijn gedachten blijf hangen op momenten waarop ik lastige beslissingen moet nemen. Dat ik uit mijn gedachten kom en actie onderneem.

Of ben ik rustiger omdat ik ouder ben geworden?
(Dat zou te makkelijk zijn. 😉 )

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.