Regelmatig zoeken de mensen in je bedrijf een bevestiging van de leider, manager of directeur, dat voelt in eerste instantie veiliger. Ze komen met een probleem bij je en hopen dat jij ze verder helpt.
De natuurlijke houding van de meeste ondernemers die ik ken is dat ze graag helpen. Dus ze komen met een oplossing, aanvulling op het voorstel of een ‘goed’ idee voor de medewerker. Iedereen kan snel verder, lekker efficiënt. Wat als deze kortetermijnbeslissing op de lange termijn niet zo effectief blijkt?
Deze beslissing is niet effectief omdat je medewerkers blijven komen met vragen. Ze blijven je onderbreken in het belangrijkste werk dat je te doen hebt. Ze wachten op je wanneer je geen tijd hebt. Ze denken dat ze niet verder kunnen wanneer jij er niet naar gekeken hebt. Daardoor duurt het bijvoorbeeld langer voordat de klant een voorstel krijgt.
Wat zou er veranderen als je op het moment dat je collega met een probleem of vraag komt jouw natuurlijke reactie versterkt door echt te helpen? Wat zou er gebeuren wanneer je de medewerker meer vertrouwen geeft, door haar meer autonomie te geven?
Hoe je dat doet?
Door vragen te stellen en hiermee je collega te helpen om zelf aan de slag te gaan met het probleem.
Wat je wilt veranderen
Wat zou er veranderen wanneer je vooral vragen stelt in plaats van iets vertellen?
Vragen stellen helpt,
- om te leren,
- om te helpen,
- voor meer innovatie,
- voor meer geluk.
De ander wil graag gehoord worden en dit kun je het best doen door vragen te stellen.
Door vragen te stellen leer je meer. Met een oprechte interesse en oprechte aandacht voor de ander leer je meer wat deze persoon bezighoudt dan wanneer je je eigen bekende perspectief gebruikt. De lens waarmee je naar de wereld kijkt wordt breder, je krijgt een andere blik. De andere persoon voelt zich gehoord en deelt meer inzichten en kennis.
Hierdoor wordt de ander gelukkiger en voelt ze dat ze een bijdrage levert. Dat straalt weer af op haar werk. Mensen die gelukkiger zijn, leven langer, verkopen meer, zien meer oplossingen. Dit heeft een domino-effect op de collega’s en klanten.
Onderdruk je eerste reactie om iets aan te vullen, of jouw ervaring te delen, of jouw idee te delen en stel vragen om de ander echt verder te helpen. Stel vragen waardoor je medewerkers meer gaan experimenteren, meer initiatief nemen, sneller beslissingen nemen, zodat ze meer leren. Stel vragen om vertrouwen te geven en ervaar wat er verandert in je bedrijf.