Het boek Flow stond al lang op mijn leeslijst en Tom heeft het boek al een paar keer gelezen. Het is een bijzonder boek met interessante lessen over hoe je meer geluk in je leven brengt. Meer vrije tijd is niet het antwoord, al denken we dat wel.
Flow: The Psychology of Optimal Experience (Psychologie van de optimale ervaring) van Mihaly Csikszentmihalyi.
Het boek heeft 10 hoofdstukken die je op verschillende manieren laten zien wat het effect van flow is en hoe je dit bereikt.
- Happiness Revisited
- The Anatomy of Consciousness
- Enjoyment and the Quality of Life
- The Conditions of Flow
- The Body in Flow
- The Flow of Thought
- Work as Flow
- Enjoying Solitude and other People
- Cheating Chaos
- The Making of Meaning
Tom begint met een kijkje in de achtergrond van Mihaly (1934), waar hij vandaan komt en wat voor opvoeding hij heeft gehad. Mihaly is Hongaar die op zijn 22e naar de VS emigreerde. De ideeën van flow zijn ontstaan door uitgebreid onderzoek, eerst in de VS en later wereldwijd, met mensen in allerlei verschillende beroepsgroepen en met allerlei verschillende opleidingen.
Het doel is flow als optimale ervaring en een leven vol geluk, in werk en vrije tijd. Zelfs de eenvoudigste handeling wordt plezierig wanneer deze wordt getransformeerd om flow te produceren. De essentiële stappen in dit proces zijn:
- een algemeen doel stellen, en zoveel subdoelen als realistisch haalbaar is;
- manieren vinden om de voortgang te meten in termen van de gekozen doelen;
- geconcentreerd blijven op wat men doet, en steeds fijner onderscheid maken in de uitdagingen die bij de activiteit komen kijken;
- de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om met de beschikbare kansen om te gaan;
- de inzet blijven verhogen als de activiteit saai wordt.
Mihaly refereert aan verschillende bekende boeken, zoals Man’s Search for Meaning
“Don’t aim at success—the more you aim at it and make it a target, the more you are going to miss it. For success, like happiness, cannot be pursued; it must ensue…as the unintended side-effect of one’s personal dedication to a course greater than oneself.”
Viktor E. Frankl
Enkele onderdelen uit het boek die ik heb opgeschreven
De beste momenten doen zich meestal voor wanneer iemands lichaam of geest tot het uiterste wordt opgerekt in een vrijwillige poging om iets moeilijks en waardevols te bereiken. Optimale beleving is dus iets wat we laten gebeuren.
Perioden van worsteling om uitdagingen te overwinnen zijn wat mensen de leukste momenten in hun leven vinden. Achteraf gezien dan (mijn aanvulling).
Als we een doel kiezen en we alles van onszelf volledig daarin investeren, met volledige concentratie, dan zal alles wat we doen plezierig zijn.
In plaats van je zorgen te maken over hoe je een miljoen dollar kunt verdienen of hoe je vrienden kunt winnen en mensen kunt beïnvloeden, lijkt het gunstiger om erachter te komen hoe je het dagelijkse leven harmonischer en bevredigender maakt.
Plezier verschijnt op de grens tussen verveling en stress, wanneer de uitdagingen in evenwicht zijn met het vermogen van de persoon om te handelen.
Werkende mensen bereiken de flow-ervaring – diepe concentratie, hoge en evenwichtige uitdagingen en vaardigheden, een gevoel van controle en voldoening – ongeveer vier keer zo vaak op hun werk, in verhouding, als wanneer ze televisie kijken.
Kinderen die opgroeien in gezinssituaties die duidelijkheid bieden over doelen, feedback, gevoel van controle, concentratie op de taak die voorhanden is, intrinsieke motivatie en uitdaging, zullen over het algemeen een betere kans hebben om hun leven zo te ordenen dat ze flow mogelijk maken.
Het is lastig voor een persoon om een hoge mate van complexiteit te bereiken in meer dan één fysiek domein.
Lezen is misschien wel de meest genoemde flow-activiteit over de hele wereld.
Hoe meer een baan inherent op een spel lijkt – met afwisseling, passende en flexibele uitdagingen, duidelijke doelen en onmiddellijke feedback – hoe leuker het zal zijn, ongeacht het ontwikkelingsniveau van de werknemer.
Paradoxale situatie: op het werk voelen mensen zich bekwaam en uitgedaagd, en voelen ze zich daardoor gelukkiger, sterker, creatiever en tevredener. In hun vrije tijd hebben mensen het gevoel dat er over het algemeen niet veel te doen is en dat hun vaardigheden niet worden gebruikt, en daarom voelen ze zich verdrietiger, zwakker, saaier en ontevredener. Toch willen ze minder werken en meer vrije tijd.
Werk is in de kern eenvoudiger om van te genieten dan vrije tijd, omdat het, net als flow-activiteiten, ingebouwde doelen, feedback, regels en uitdagingen heeft, die allemaal aanmoedigen om betrokken te raken bij je werk, om je te concentreren en jezelf erin te verliezen.
Vrije tijd is daarentegen juist ongestructureerd en het vereist veel meer inspanning om vrije tijd om te vormen tot iets waarvan kan worden genoten.
Hobby’s die vaardigheid vereisen, gewoonten die doelen en grenzen stellen, persoonlijke interesses en vooral innerlijke discipline helpen om vrije tijd te maken tot wat het hoort te zijn – een kans om opnieuw te creëren.
De meeste banen en veel vrijetijdsactiviteiten – vooral die waarbij passieve massamedia worden gebruikt – zijn niet bedoeld om ons gelukkig en sterk te maken. Hun doel is om geld te verdienen voor iemand anders.
De kwaliteit van leven hangt af van twee factoren:
- hoe we werk ervaren;
- hoe onze relaties met andere mensen zijn.
Het maakt niet uit waar je begint – of je nu eerst doelen kiest, vaardigheden ontwikkelt, het concentratievermogen cultiveert of het zelfbewustzijn kwijtraakt. Je kunt overal beginnen, want als de flow eenmaal in beweging is, zullen de andere elementen veel gemakkelijker te bereiken zijn.
Mensen die hun leven zinvol vinden, hebben meestal een doel dat uitdagend genoeg is om al hun energie op te nemen, een doel dat betekenis kan geven aan hun leven.
In het laatste deel van ons gesprek hebben we een kritische kanttekening geplaatst bij hoe je achtergrond – waar je bent opgegroeid, of, zoals Tom het zegt, welke boeken je ouders lazen – een belangrijke rol speelt bij of je zelf kunt kiezen om in flow te komen en meer geluk te bereiken.
De andere Boekencastafleveringen die we noemden:
Luister naar deze aflevering
Beluister hier ons gesprek, waarin we kritisch zijn en tegelijkertijd de waarde van het boek zien. Het boek en de hulpmiddelen geven je houvast door middel van een gedegen methode die veel bedrijven succes heeft opgeleverd. Daarnaast geeft het transparantie in je bedrijf, waardoor iedereen kan aansluiten.
In ruim een halfuur delen wij dit boek met jou. Een halfuur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijdt, bijvoorbeeld.
Leerpunten
Een aantal belangrijke dingen die ik geleerd heb uit dit boek zijn:
- Flow kun je eenvoudig bereiken door er aandacht en energie aan te besteden.
- Flow is de ultieme vorm van geluk. Je hebt zelf de controle.
- Wil ik meer geluk ervaren in mijn vrije tijd, dan is het slim om een hobby op te pakken in plaats van voor de tv zitten of de tijdlijn van verschillende sociale media te volgen.
- Geluk in mijn leven bereik ik met uitdagend werk en uitdagende hobby’s.
Video van deze aflevering
Bekijk ons gesprek op video: https://youtu.be/9gqLoh-aGGY
In deze aflevering hebben we het over het boek Flow: The Psychology of Optimal Experience van Mihaly Csikszentmihalyi. Een zeer interessant boek waar we beiden van genoten hebben toen we het (opnieuw) lazen. Zeker een aanrader om te lezen wanneer je meer geluk wilt in je leven, voor jezelf, je gezin, je familie en je team.
Eerdere artikelen die ik schreef over Flow:
TED talk van Mihaly
Flow, het geheim van geluk