De drie elementen voor de groei van mijn bedrijf

De drie elementen voor de groei van mijn bedrijf
De drie elementen voor de groei van mijn bedrijf

In de overgang naar de volledige focus op businesscoaching heb ik afscheid genomen van al mijn online trainingen en online mentoring. Al mijn inkomsten overboord gooien vroeg wel wat geduld en spaargeld.

Een van de belangrijke redenen waarom ik voor mijzelf begon in 2006 en vooral vanuit huis wilde werken was dat ik mijn kinderen wilde zien opgroeien.

Dit jaar zijn mijn beide kinderen tiener af en ik voelde vorig jaar bij mijzelf een verschuiving. Het gevoel dat ik voornamelijk vanuit huis wilde werken verschoof naar een gevoel dat ik juist weer mensen wilde ontmoeten.

Ik wilde geen digitale producten of coaching meer verkopen, alleen maar coaching in ontmoetingen.

In de eerste maanden na de overgang heb ik nog een aantal workshops gegeven. Deze workshop ging vooral over het verbeteren van je online marketing. Steeds meer realiseerde ik me dat dit voor de businesscoaching maar een klein onderdeel was.

Vanaf het moment dat ik merkte dat ondernemers positief reageerden op de businesscoaching heb ik de workshops als product verwijderd van mijn website.

Sinds 2018 verkies ik fysieke ontmoetingen met klanten en relaties boven digitale ontmoetingen en zelfs boven telefonische ontmoetingen. De extra dimensie van de fysieke ontmoeting heeft voor mij op dit moment veel meerwaarde.

Tijdens het programma dat ik in 2010 volgde bij Laura Babeliowsky vertelde ik regelmatig over het echte contact dat ik online heb. Potentiële klanten leren je kennen via de interactie op de online kanalen. Daar geloof ik nog steeds in. Vooral wanneer video en audio worden gebruikt.

Ik merk het zelf bij het op YouTube volgen van mensen als Gary Vaynerchuk, Casey Neitstat en Dan Mace. Ik word door de video’s meegenomen in hun leven. Ik zie en hoor de bewegingen, het gedrag en de emoties. Het is een heel mooie manier om kennis te delen met anderen.

Het nadeel is dat de opbouw van de relatie eenzijdig is: al voelt het voor mij alsof ik deze mensen al jaren ken, ze kennen mij niet. Bij een fysieke ontmoeting ontstaat er een wederzijdse relatie.

Kan ik dit schaalbaar maken? Tot op een bepaalde hoogte. Voor nu is dit nog geen probleem, zolang ik maar afwegingen blijf maken over wat het belangrijkste is om te doen.

Telefonisch of ontmoeten

Gisterenavond kreeg ik een e-mail van een klant. Zij zat met iets dringends en vroeg of we de dag erna, vandaag dus, even konden bellen. Door een verschuiving in mijn agenda had ik deze dag gereserveerd voor het maken van nieuwe afspraken voor de zomer. Er was daarnaast nog wel wat ruimte in mijn agenda.

Aangezien deze klant in Doetinchem onderneemt, vond ik het een goed idee om fysiek af te spreken, voor een tussentijdse afspraak naast onze maandelijkse ontmoetingen.

Het voelt goed om de ruimte te nemen om klanten te ontmoeten op momenten dat er extra aandacht nodig is.

Zo heb ik bij een aantal klanten extra afspraken ingepland om enkele overleggen mee te maken. Zo kan ik ontdekken hoe een ondernemer op dit soort momenten reageert.

Het is daarom handig voor mij om een bovengrens aan de groei te stellen. Een grens aan het aantal klanten en een grens aan het aantal contacten die ik ten minste eens per jaar wil ontmoeten.

De bovengrens van tien businesscoaching-klanten en ongeveer vijftig afspraken met contacten past op dit moment goed bij mij. Door dit soort grenzen is er ruimte om in september een mooi 4B-evenement te organiseren en om te starten met mijn eerste groepsprogramma.

Mede mogelijk gemaakt door

De belangrijke elementen voor de groei van mijn bedrijf zijn:

  1. Mensen ontmoeten en ze echte aandacht geven.
  2. Van waarde zijn voor mensen.
  3. Bewuste keuzes maken over:
    • Met wie ik wil werken. (Hyperspecialisatie).
    • Welke waarde ik lever.
    • Hoeveel klanten kan ik tegelijk helpen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.