Controleer je spelling voordat je publiceert

Steeds meer mensen publiceren op het web. Social media draait om het zelf publiceren. De meest gebruikte vorm is tekst. Je laat een reactie achter in een forum, bij een artikel, je reageert op Twitter, in Facebook en LinkedIn. Deze tekst is door iedereen te lezen, controleer daarom je spelling als je online publiceert.

Zorg er voor dat de teksten die je plaatst op het web zo veel mogelijk vrij zijn van spelfouten. In een aantal browsers zit standaard een spellingscontrole in: Chrome en Firefox. Internet Explorer, de meest gebruikte webbrowser, heeft standaard (nog) geen spellingscontrole.

Veel mensen kopen een computer en doen weinig aan de software die er op staat. Ze gebruiken de standaard pakketten die worden meegeleverd en dat terwijl er zo vaak betere alternatieven zijn. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld Open Office (gratis) ipv MS Office en Mozilla Thunderbird (gratis) ipv Outlook.

De standaard browser op de PC, Internet Explorer, wordt ook het meest gebruikt. Als browser gebruik ik zelf verschillende programma’s. Al jaren gebruik ik Firefox, het laatste jaar gebruik ik ook steeds meer Google Chrome (PC) en Opera (laptop) en soms Safari.

Waarom gebruik ik deze programma’s? Ze zijn vaak gratis (open source) en worden ondersteund door een grote community van ontwerpers. Hierdoor worden er continue toepassing en verbetering toegevoegd waardoor de software meer kan. Zo kun je in Open Office direct een PDF maken van je documenten. Handig om je facturen en offertes digitaal te versturen. Ook allerlei bibliotheken (Engels, Frans, Duits, Spaans…) zijn gratis voorhanden.

Browsers als Firefox en Chrome kun je verder aanpassen aan je eigen wensen met gratis toevoegingen. In beide programma’s kan ik bijvoorbeeld eenvoudig een pagina opslaan in Delicious (een online bladwijzer systeem) of Evernote en nog veel meer Add Ons voor Firefox en Add ons voor Chrome.

Controleer je spelling

Een hulpmiddel waar ik niet zonder kan is de spellingscontrole. Ondanks deze check maak ik nog steeds spel- en stijlfouten maar bedenk je eens hoeveel het er zouden zijn als ik deze oplossingen niet gebruikte :0)

In Firefox zit standaard een spellingscontrole en kun je vele talen toevoegen. Hoe? Spelling controle in Firefox – Nederlands en Engels
In Chrome kan dit ook eenvoudig: Instellingen van de spellingcontrole aanpassen
Voor dit artikel controleerde ik ook nog even of er een spellingscontrole is voor Internet Explorer. En die is er : ieSpell (gratis voor persoonlijk gebruik)

Als je artikelen in het Engels schrijft of in het Engels reageert bijvoorbeeld op een weblog, LinkedIn of Facebook heb ik nog een betere spellingscontrole gevonden.

After the Deadline

Deze kun je gebruiken in Firefox en Chrome: After the Deadline. Het is van Akismet (het bedrijf achter WordPress en Akismet)
Daarnaast is After The Deadline onder andere te gebruiken in WordPress, Open Office.

Een zeer handige tool die ik echt kan aanraden. Naast Engels kun je het ook gebruiken voor Frans, Duits, Portugees en Spaans.
Je kunt het ook eerst online testen.

Deze spelcheck in de browser maakt het ook niet meer nodig dat je eerst een artikel in de tekstverwerker als Word schrijft en dan publiceert in je WordPress blog. Het is veel eenvoudiger om rechtstreeks in WordPress direct je nieuwe artikel te schrijven.

Update: door het schrijven en publiceren van dit artikel heb ik toch weer wat geleerd. Spelfouten in een artikel over een spellingscontrole zijn niet goed…
After The Deadline werkt niet samen met de standaard spellingscontrole in Chrome en Firefox. Het is dus een van beiden. After The Deadline is nog niet in het Nederlands, dus voor nu After The Deadline uit in Firefox en aan in Chrome.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

15 reacties

 1. Hallo Erno,

  Leuke blogpost, dank voor de tips. Wil jou toch zelf op een spelfoutje wijzen in laatste zin van de eerste alinea: controlleer. Dit is volgens mijn spellingschecker met 1 l. Kan gebeuren, maar in een blogpost met dit onderwerp wellicht niet wenselijk? 😉

  gr, Marcel

 2. Hehe Marcel en Cora, dank je wel voor de tips. Spelfouten volgens mij allemaal verwijderd.
  Geen excuus maar wel een reden, zie de update, ik had de Nederlands spellingscheck niet aan staan. Want dat gaat niet samen met After the Deadline.

 3. “Deze spelcheck in de browser maken …”
  “maakt” lijkt me beter. 😉

  Maar je maakt een goed punt. Overschat de diverse spellingscheckers echter niet. Fouten als “een aantal zijn ..” of “mensen worden verzocht …” ziet een checker niet. Ook verwijswoorden, verkeerd kommagebruik en samengestelde woorden kan een checker nog niet veel mee, op dat gebied zal nog veel ontwikkeld moeten worden. Het zijn vooral de onbedoelde tikfouten die een checker voor je signaleert. Prima, een artikel wordt daardoor al snel beter leesbaar en komt voor mij daardoor een stuk professioneler over.

 4. Hai Erno, het is natuurlijk nooit leuk en soms gaat het bij mij ook mis. Wat wel bijzonder is, is dat ik er meer mee in mijn maag zit dan mijn lezers. Mijn laatste fout was deze: uitnodiging teleseminar De 4 peilers van welzijnsmarketing. Gelijk na het versturen van de uitnodiging kwamen de eerste reacties binnen: moest dit niet pijlers zijn ipv peilers? Het leverde mij een leuk contact op met een aantal klanten 🙂

 5. @Marc – gecorrigeerd. Dank je wel.
  Juist deze After de Deadline gaat verder dan spelfouten. Er wordt gebruik gemaakt van een online bibliotheek die continue verbetert wordt. Jammer genoeg nog geen Nederlandse versie.

  @Anneke – dat is leuk, nieuwe klanten door een spelfout. “Laat de klant naar jou komen met een spelfout” 🙂

 6. @erno: Bij @marc verbeterD wordt.

  Vermeldenswaardig?: Om spelfouten op mijn site te achterhalen stel ik de vinders ervan een beloning van 25 euro in het vooruitzicht! Zo haakt een aantal bezoekers mnder snel af en worden de teksten beter gelezen. Kom maar zoeken: http://www.marcotieleman.nl.

 7. @Marco Dat is makkelijk verdienen: ” … op tijden die jouw schikken” staat er bij “online coaching”. Jou is meewerkend voorwerp en dus gewoon zonder “w” op het einde. En Skype op je contactpagina is natuurlijk met een hoofdletter.

  Als je plechtig belooft dat je die 25 euro overmaakt als donatie voor de dierenbescherming vind ik het prima.

 8. Hoi Marc,

  Dank voor je verbetering! Is direct doorgevoerd. Ik heb bij de Dierenbescherming geen onverdeeld goed gevoel. Ligt Wakker Dier ook in de lijn van jouw bedoelingen?

  groet,

  Marco

 9. @Marco Graag gedaan hoor, ik vond het een leuke uitdaging. En je hebt helemaal gelijk, met dat soort impulsen gaan mensen veel intensiever lezen. Uiteraard is de Stichting Wakker Dier ook een prima doel. Ik had niet verwacht dat je er serieus op in zou gaan, heel sportief.

  @Erno Ik zal zeker nog eens kritisch naar ‘After the Deadline’ kijken, misschien zijn ze toch een stukje verder dan zo op het eerste gezicht het geval lijkt te zijn.

 10. Heb jij serieus de illusie dat bovenstaande tekst foutloos is? Ik zie er zo nog een stuk of tien, waarvan minimaal 4 unieke. Volgens mij zelfs meer, maar daar ben ik niet helemaal zeker. Heb het snel gelezen en niet zorgvuldig geteld.

  1. Hallo Henny, ik heb nooit de illusie dat mijn tekst foutloos is. Gelukkig haalt de spellingschecker er vaak wel een paar uit waardoor er minder fouten in staan.

   1. Dan moet ik je verkeerd begrepen hebben. In één van je reacties las ik nl.; “Hehe Marcel en Cora, dank je wel voor de tips. Spelfouten volgens mij allemaal verwijderd.” Dat deed mij veronderstellen dat jij meende dat de tekst ook werkelijk foutloos was.

Reacties zijn gesloten.