De beslissing die je leven verandert

beslissing leven veranderen
beslissing leven veranderen

Beslissingen die je hele leven veranderen zijn er nauwelijks. De veranderingen in je leven ontstaan door vele kleine beslissingen die je achteloos neemt. Toch doen we soms alsof een beslissing ons leven op zijn kop gaat zetten en doen we er enorm lang over om de knoop door te hakken.

Als ik besluit om vanavond op de bank een bakje chips te eten, verandert dat mijn leven niet. Wordt het een gewoonte en sluipt het erin dat ik iedere dag wat koekjes, een Mars en een ijsje eet, dan heeft dit veel meer effect op mijn leven dan ik overzie.

Sla ik een keertje een training op dinsdag of donderdag over, dan verandert dat mijn leven niet. Wanneer ik meerdere weken, maanden of zelfs jaren niet beweeg omdat het zo druk is in mijn bedrijf, heeft dit een veel groter effect op mijn leven.

Bij dit soort kleine beslissingen sta ik nauwelijks stil. Kom ik laat thuis van een klant, dan is het eenvoudig om een training over te slaan en mezelf daarna te belonen met een ijsje, omdat het een lange dag was. Ik denk er nauwelijks over na, de beslissing is snel genomen.

Overweeg ik om een mediakanaal, een dienst of een product in mijn bedrijf stop te zetten, dan worstel ik daar weken mee. Ik praat er met anderen over, weeg alles af en pas de PMIXA-methode toe. Kijk ik later terug, dan blijkt dat deze beslissing wel effect heeft gehad op mijn werk, maar dat de invloed op mijn leven vrij klein is.

Beslissingen waar ik lang over na heb gedacht en die uiteindelijk veel effect hebben gehad op mijn leven zijn er bijna niet. De angst om te veranderen wat ik nu heb en wat ik ga mogelijk ga missen maakt dat mijn brein bepaalde beslissingen veel groter maakt dan het werkelijk is. 

Het is slimmer om juist meer tijd te besteden aan de kleine beslissingen, omdat die uiteindelijk juist wel veel effect hebben op mijn leven. Ga ik voor de derde keer deze week wat langer doorwerken en daardoor mijn partner en kinderen missen? Kies ik ervoor om voor de derde week op rij niet te sporten en de hele week te veel koolhydraten naar binnen te werken?

Dit soort kleine beslissingen, waar ik nu te weinig tijd aan besteed, zorgen ervoor dat mijn gezondheid op de lange termijn achteruitgaat. Dit terwijl ik er, als mijn gezondheid achteruitgaat, alles aan zou doen om dat terug te kunnen draaien. Dan is het helaas al te laat.

Iedere maand een klein deel van mijn inkomen reserveren om te investeren is handig op de lange termijn. Doordat ik ervoor heb gezorgd dat dit automatisch gebeurt, heb ik er nauwelijks last van, maar loopt het bedrag met oplopende rente uiteindelijk enorm op. Als ik hier op mijn twintigste mee begonnen was, had ik nu een mooi vermogen gehad.

Systemen waar je eenvoudig het juiste mee kunt doen

Wat ik zoek en zo veel mogelijk opzet zijn systemen in mijn leven die het makkelijker maken om bij kleine beslissingen die een grote impact hebben op de lange termijn het juiste te doen. Ik wil de verleiding om niet te bewegen, meer te snoepen, minder geld te sparen en minder tijd aan mijn gezin te besteden wegnemen.

Wanneer ik een reserve wil opbouwen in mijn bedrijf of in mijn privéleven kan ik dit het best doen door een automatische overboeking in te stellen. Het liefst boek ik het geld over naar een rekening waar ik niet snel bij kan.

Als ik er alles aan wil doen om langer gezond te leven, is het goed om dagelijks een uur te bewegen. Om mezelf daarbij te helpen ben ik lid van twee verenigingen die wekelijks trainen met fanatieke trainers en mede-sporters, en volg ik lopers op YouTube. Door hun gedrag word ik gestimuleerd om toch te gaan bewegen.

Door geen snoep en chips in huis te hebben kan ik het ook niet snaaien ’s avonds wanneer mijn wilskracht het laagste is. Als ik gezond eten zoals nootjes, tomaten en fruit meeneem wanneer ik afspraken heb, is de trek om te snoepen als ik thuiskom weg.

In 2005 maakte ik de keuze om ondernemer te worden en te werken vanuit huis. Vanuit huis werken en vooral digitale producten ontwikkelen was voor mij een goede manier om het opgroeien van mijn kinderen bewust mee te kunnen maken en er volop van te genieten.

Wanneer ik met ondernemers in gesprek ben over beslissingen die veel impact gaan hebben op hun leven, zoals 

  • aanzienlijk minder uren werken, 
  • meer bewegen, 
  • meer ruimte nemen,
  • stoppen met bepaalde diensten,

help ik ze vooral om de keuze nu door te voeren en hem niet langer uit te stellen. 

Langer nadenken over kleine beslissingen

De komende tijd ga ik voor steeds meer kleine én grote beslissingen de PMIXA-methode gebruiken. Mijn verwachting is:

  • Dat ik in het geval van kleine beslissingen keuzes maak die op de lange termijn goed voor mij zijn.
  • Dat ik in het geval van grote beslissingen eerder de keuze doorzet en niet langer worstel dan nodig is.

Bij kleine beslissingen onderzoek ik hoe ik systemen kan opzetten die ervoor zorgen dat deze beslissingen als vanzelf gaan, zodat er geen wilskracht meer nodig is.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.