Ruzie in de tent oplossen met liefde

masai liefde
masai liefde

Van de gesprekken die ik had met Danielle Braun en van haar boeken heb ik de afgelopen paar maanden veel geleerd over anders kijken naar een situatie. Het helpt me om minder te reageren vanuit mijn eigen context en te kijken naar de context van de ander, om met de inzichten die daaruit voortkomen betere beslissingen te nemen.

Niet dat de context van de ander alles goed maakt, want ik heb ook mijn grenzen, maar snel oordelen zonder de achtergrond van een situatie goed te kennen maakt goede beslissingen nemen heel lastig.

In Danielles nieuwste boek, Da’s gek, kwam ik een gewoonte tegen die mij raakte. Deze gewoonte deel ik graag met je.

Conflict en wangedrag oplossen met Liefde

Wanneer je als lid van de Masai (Wikipedia) iets hebt gedaan wat niet mag, geeft de rest van het volk je liefde. Stel je hebt eieren gestolen van de boer en dit is ontdekt, dan word je op een open plek in het dorp gezet.

De mensen uit het dorp komen dan om je heen staan en gaan je vertellen dat je een goed mens bent. Ze komen met verhalen en voorbeelden van goede dingen. Dat je zo lief was als kleuter en anderen hielp. Dat je je moeder hielp toen ze ziek was. Dat je een sterke krijger bent en goed helpt op het land. Je wordt omringd met liefde, uren- tot dagenlang.

Tegelijkertijd krijg je hulp aangeboden van de dorpelingen. Je krijgt een uitleg van een ouderling over stelen. Iemand gaat naar je vader om hem te vragen meer tijd met je door te brengen. Er wordt een baantje voor je geregeld bij de boer, zodat je kunt werken en niet meer hoeft te stelen.

De Masai denken vanuit de gemeenschap. Wanneer je iets hebt gedaan wat niet mocht, heb je niet alleen als individu gefaald, maar heeft de hele gemeenschap gefaald. Blijkbaar hebben ze te weinig aandacht voor je gehad, waardoor dit kon gebeuren. Ze zien het als een gezamenlijk falen en zoeken een gezamenlijke oplossing.

De Masai geven liefde op het moment dat het lastig is. 

De meest eenvoudige oplossing is om de ander de schuld te geven en buiten te sluiten. In de Nederlandse maatschappij zijn we goed in het buitensluiten van mensen die iets hebben gedaan wat niet binnen de lijntjes past.

Wanneer je op de lagere school iets doet wat niet mag, ga je naar de gang, of naar een andere plek waar je in je eentje moet nadenken over wat je hebt gedaan. Thuis stuurde ik mijn kinderen naar hun kamer wanneer ze iets hadden gedaan wat ik niet accepteerde.

Je moet in je eentje nadenken over wat je ‘verkeerd’ hebt gedaan en wordt buitengesloten van de groep als straf. 

Wat doe je met een werknemer die niet werkt zoals je verwacht? Wordt zij ontslagen of loopt ze de volgende promotie mis?

Hoe kun je in dit soort gevallen met behulp van de inzichten van de Masai betere keuzes maken?

Wanneer een medewerker niet het resultaat levert dat je verwacht, kun je dit eenvoudig afschuiven op het individu. Je kunt ook kijken naar de context. Wat speelt er in de omgeving van deze persoon? Hoe kun je bijdragen aan het verbeteren van het resultaat?

Je kunt ook in gesprek gaan met het team rondom deze medewerker om te ontdekken wat ze goed doet, en dat vervolgens met haar delen. Je kunt kijken wie haar kan helpen en haar kan trainen op het punt waar het misgaat. Stel jezelf de vraag hoe je als ondernemer de situatie kunt veranderen door deze medewerker extra aandacht te geven, samen met het team.

Je bedrijf wordt sterker en toekomstbestendiger als je een gemeenschap creëert die lijkt op die van de Masai, een gemeenschap waarin men voor elkaar opkomt en waarin men elkaar helpt met liefde. Mensen willen namelijk graag bij zo’n bedrijf werken. Klanten zien en merken dit ook en blijven graag bij je.

Ruzie in de tent was voor mij een van de mooiste verhalen uit het boek Da’s gek. Het raakte me, en ik kan je van harte aanraden het te lezen. Ik heb het boek gekregen van Danielle na ons gesprek. Ze heeft me niet gevraagd iets te schrijven over het boek. Ik deed het toch.

Da’s gek – Danielle Braun (Bestel via Youbedo).

Eerder schreef ik over de liefdevolle begroeting van de Maori en over de mooie vraag ‘Wat heb je nodig?’

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.