De belangrijkste beslissingen die je neemt gaan niet over ‘wat’, maar over ‘wie’. Met wie je gaat samenwerken, wie je nieuwe collega wordt, wie je beste klant is, dat zijn beslissingen met gevolgen voor de lange termijn van je bedrijf.
Belangrijke ‘wat’-beslissingen gaan bijvoorbeeld over een investering in je bedrijf waar veel geld mee gemoeid is. Een investering die een impact op de lange termijn heeft.
Zo sprak ik vorige week donderdag een vriend die door de franchiseketen werd gedwongen om een investering te doen in zijn winkel die zich pas over zeven jaar zou terugverdienen. Een investering van € 200.000 werd zo een van de belangrijkste beslissingen voor het bedrijf.
De ervaringen van de afgelopen paar jaar met de franchiseorganisatie waren niet altijd positief. Met deze investering en de onzekerheden over de toekomst besloten ze te stoppen. De winkel sluit nu, na meer dan 60 jaar bestaan te hebben. Dit was geen eenvoudige beslissing.
Het lijkt een ‘wat’-beslissing, een beslissing over de investering in de winkel, een investering in het pand, in spullen. Maar, uiteindelijk is het een ‘wie’-beslissing. Hebben we geloof in de mensen die nu de franchiseorganisatie beheren? Wat gebeurt er wanneer er weer een nieuwe directeur komt, of nieuwe investeerders? Het vertrouwen in de ‘wie’ in deze beslissing gaf de doorslag.
Belangrijke wie beslissingen in jouw bedrijf
In de eerste alinea heb je ze al kunnen lezen, de belangrijkste beslissingen voor je bedrijf gaan over:
- De nieuwe medewerker die je aanneemt;
- De medewerker die je moet laten gaan;
- De keuze of je met een klant wilt werken;
- De partner met wie je samen het bedrijf begint.
Nieuwe medewerker
In de eerste minuut van een gesprek wordt bepaalt of de persoon die tegenover je zit een potentiële kandidaat is of niet. De rest van het uur gebruik je om de bevestiging te vinden van wat je onbewust voelt. Systeem 1 schakelt snel en systeem 2 zoekt de logische verklaringen. Maar het onderbuikgevoel dat veel ondernemers gebruiken in sollicitatiegesprekken is lang niet altijd de juiste raadgever.
‘Het voelt goed,’ hoor ik regelmatig. Dat is voor mij het moment om aan de bel trekken bij de ondernemer.
Meer van hetzelfde soort mensen aannemen maakt je bedrijf niet beter. De groei van je bedrijf heeft meer aan diversiteit. Iemand die een ander beeld heeft, die je durft tegen te spreken. Dit ontdekte ik ook in het gesprek met Rand Fishkin dat binnenkort gepubliceerd wordt in de podcast.
De normen en waarden van deze persoon zijn jouw belangrijkste criteria. Veel belangrijker dan expertise. Terwijl er continu wordt geselecteerd op expertise, kijk maar eens naar de verschillende vacatureteksten, of naar de mensen die worden afgewezen omdat een bepaalde expertise ontbreekt op hun CV.
Voor de openstaande vacatures in bedrijven worden door tijdsdruk te weinig kandidaten gesproken. Eigenlijk zou je, schrik niet, rond de honderd kandidaten willen spreken. Je wilt tenslotte een persoon die goed bij je bedrijf past en jullie gaat helpen om te groeien. De kans dat deze persoon tussen de eerste vijf kandidaten zit die je spreekt, omdat je druk bent en snel de vacature in wilt vullen, is niet groot.
Veel meer tijd en aandacht besteden aan het spreken van kandidaten en het selecteren van de juiste kandidaat voor je bedrijf en team is een belangrijke keuze. De impact van een nieuwe medewerker op de cultuur, de klanten, het team, jouw gemoedstoestand en de winst is veel groter dan je durft toe te geven tijdens het sollicitatieproces.
De juiste klant
Bewust kiezen met welke klanten je wilt werken en welke klanten je wilt aantrekken heeft een enorm effect op je bedrijf. De juiste klanten zorgen voor meer resultaat (winst), blije collega’s, tevreden klanten die weer nieuwe klanten aandragen, een goede naam in de markt.
Behandel niet iedere aanvraag voor een offerte die via je website of LinkedIn binnenkomt gelijk. Ga het gesprek aan, doe onderzoek, ontdek zelf of je echt wilt werken met deze klant. Ontdek of de normen en waarden van de klant passen bij jou.
Niet iedere aanvraag verdient een offerte. Daarmee bespaar je al veel tijd.
Neem meer tijd en besteed meer aandacht aan de ‘wie’-beslissingen in je bedrijf.