100 vragen voor betere beslissingen

Voor de beslissingen die belangrijk voor je zijn is het goed om tijd en ruimte te nemen. Een goed hulpmiddel om je besluitproces te verbeteren, zeker voor de langetermijnbeslissingen, is een beslissingenboek.

Dit belissingenboek helpt je met een aantal vragen, om dieper over je beslissingen na te denken om zo je gebruikelijke biases en vooroordelen te omzeilen. Daarnaast heeft het opschrijven van de antwoorden op deze vragen in dit boek het voordeel dat je later kunt teruglezen wat je denkwijze was op het moment dat je er voor stond. Dit maakt je terugblik objectiever.

Jouw beslissingenboek download je hier direct (geen e-mailadres nodig en toch waardevol).

Door het opschrijven en de terugblik word je beslissingsproces beter. Op de uitkomsten van je beslissingen heb je weinig invloed, maar je hebt wel invloed op hoe je de beslissing neemt. Zoals rust nemen, tijd nemen, het vraagstuk van verschillende kanten bekijken, en hulp vragen van experts en ervaringsdeskundigen.

Naast deze vragen bij de grotere langetermijnbeslissingen is het goed om jezelf enkele vragen te stellen bij al je bewuste beslissingen. Vragen zorgen er als vanzelf voor dat je even ruimte maakt om bewust na te denken. 

Andra Zaharia heeft een uitgebreide lijst opgesteld van 100 vragen die je gebruikt wanneer je betere beslissingen wilt nemen.

“We hebben echter genoeg tools om ons proces, ons denken en ons leven als resultaat te verbeteren.

Een van deze tools is het stellen van de juiste vragen. Ik heb deze lijst van 100 van deze [vragen] samengesteld om ons allebei te helpen zoveel mogelijk invalshoeken te zien, onze blik te verbreden, onze aannames uit te dagen en onszelf te betrappen wanneer ons denken verslaafd raakt aan een vooroordeel.”

Andra Zaharia

Enkele interessante vragen uit haar overzicht:

  • Wat ga je NIET doen als gevolg van deze beslissing?
  • Wat zie je niet?
  • Wat beïnvloedt deze beslissing direct en indirect? 
  • Wat zou je beslissen als je wist dat je niet kon falen?
  • Hoe zal deze beslissing je een beter mens maken?

Kijk voor de overige 95 vragen in de lijst van Andra 100 Questions for better decisions.

Update 9 feb 2022: Ze heeft een PDF toegevoegd met de 100 vragen die je hier direct download: 100 Questions for better decisions (PDF)

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.