Focus en Start – World Domination Summit 2014 #wds2014

Wat een bijzondere week heb ik zojuist meegemaakt. Een goed gevoel om er af en toe uit te breken, uit de veilige omgeving.

Uit mijn comfortzone. Mensen ontmoeten. Kijken waar ik sta in de wereld.

De twee belangrijkste conclusies van de week in Portland: met focus kun je enorm veel bereiken en ik heb al best veel gedaan en bereikt.

World Domination Summit 2014 WDS2014 Focus Start

Chris Guillebeau en World Domination Summit

Zoals een van de sprekers al zei, ik heb niet gekozen voor WDS, maar WDS heeft mij gekozen.

Een aantal jaren geleden kwam ik in aanraking met een van de betere manifestos. Dit was het manifesto van Chris Guillebeau, A brief guide to World Domination. Je kunt het hier nog steeds gratis downloaden.

Dit was de eerste keer dat ik kennis maakte met de bijzondere manier van werken van Chris. Een jongeman die zich als doel had gesteld om alle landen in de wereld te bezoeken.

En wel op een zo goedkoop mogelijke manier door slim gebruik te maken van airmiles en andere spaarsysteem. Hier had hij een e-boek over geschreven, dat kon je kopen. Slim.

Daar wilde ik meer van weten. Dus zijn blog ging in mijn RSS feed. En zo bleef ik Chris volgen. Zo hoorde ik een paar jaar geleden van zijn evenement voor “ongewone” mensen. Dat trok me enorm aan.

Andere jaren had ik gekozen voor een ander evenement of had ik onvoldoende middelen. Terwijl ik eind 2013 mijn plan schreef voor dit jaar wist ik het zeker. Dit is het jaar dat ik naar Portland reis om deze ervaring mee te maken.

Via verschillende mensen had ik al gehoord dat het World Domination Summit, bijzonder, anders en goed was. Ieder jaar kwamen er meer deelnemers. In 2013 bijna 3.000 deelnemers. Ook in 2014 konden er maximaal 3.000 ongewone mensen naar de World Domination Summit in Portland komen van over de gehele wereld.

Ondernemers, zelfstandigen, mensen die overwegen om de stap naar ondernemerschap te zetten komen luisteren naar bijzondere presentaties, te ontmoeten, of om de sprong te wagen.

Sprekers die ik ken, maar nog niet persoonlijk ontmoet heb. Sprekers waar ik nog nooit van gehoord had. Sprekers die bijzondere dingen hebben gedaan.

De sprekers en hun verhaal was zo bijzonder dat het lastig is om te kiezen voor één verhaal of spreker. Op no1coachingbusiness.com vind je verschillende artikelen en foto’s van het evenement. In dit artikel neem ik je mee door de hoogtepunten.

Portland

De week begon dinsdag met een lange reis, van Amsterdam, via Chicago naar Portland Oregon. Na bijna 25 uur reizen kon ik eindelijk Lorelle VanFossen omhelzen. Met haar man reden we na middernacht naar haar huis. Wat een mooie mensen, zo hartelijk en enthousiast.

De volgende ochtend werd duidelijk in welke mooie omgeving ik was geland. Haar huis middenin de bossen op een uur rijden ten westen van Portland. En huis met een hottub op het “deck” en herten die je voorbij lopen in de bossen.

Problogger Academy was de reis al waard

Woensdag had ik Lorelle overtuigd dat ze de volgende dag ook mee moest naar de Problogger Academy van Darren Rowse en Chris Garrett. Twee bloggers die wij beide kennen.

In de aanloop naar WDS hadden Darren en Chris steeds meer topsprekers toegevoegd aan hun programma. En dit was nog maar een van de Academy’s. Het evenement was nog niet eens begonnen.

Sprekers als Tsh Oxenreider, Jeff Goins, Pat Flynn, Chris Ducker en natuurlijk Pam Slim. , hadden voor mij de reis al helemaal waargemaakt. Bijna ieder spreker had wel een paar elementen in de presentatie die ik kan gebruiken, voor mijzelf, of voor jou.

Tips om mijn blog te verbeteren. Voorbeelden van kleine dingen die ik kan uitbesteden aan een VA. De interactie en bouw van de community. Opzetten van challanges.

Nog belangrijker dan de inhoud was dat ik eindelijk deze sprekers persoonlijk kon ontmoeten, een hand geven of omhelzen. Met uitzondering van Trsh kende ik alle sprekers. Uiteindelijk gaat het niet om wat je kent maar om wie je kent.

Leermomenten van deze dag:

Darren: “Success is more about doing the things you know you should do than discovering the secrets you don’t yet know”

Tijdens de lunch genoten van de varieteit van de foodtrucks in Portland. Een goede maaltijd voor ongeveer $ 7. Bijna elk land en elke smaak is vertegenwoordigd.

Een impressie van deze dag in deze video:

WDS2014

Vrijdag was het tijd voor de registratie. In bijzonder mooi weer was de registratie geheel in de openlucht. Er werd een foto gemaakt. Je kreeg een aantal goodies, geen flut dingen van ‘partners’ maar spullen die je echt kunt gebruiken. En je kon een video opnemen van waar jij staat in 2020.

Op naar de meetup met Kevin van Zen Pencil. Ik kende Kevin nog niet maar leerde hem kennen als een slimme en hartelijke strip tekenaar die een niche had gevonden en daar volledig voor gaat.

Zaterdag 12 juli – Dag 1 WDS2014

Dan is het eindelijk zo ver. Dag 1 van het eigenlijke event.

A.J Jacobs – Focus – Focus voor één tot anderhalf jaar op één onderwerp voor een boek. Zoals het boek waarin hij alle regels van de bijbel verzameld heeft en deze een jaar leeft. The Year of Living Biblically http://ajjacobs.com/

Jadah Sellner – 1 kanaal – Simple Green Smoothies, na 2 mislukte startups, financieel aan de grond. Gestart met een community opbouwen op Instagram. De focus op een goed product, mooie foto’s en Instagram. simplegreensmoothies.com jadahsellner.com

Gavin Aung Than – vol gaan waar je van houdt. Van tekenen voor de krant naar eigen tekeningen door te zien dat quotes het goed doen in de sociale media. Gavin zet quotes om naar striptekeningen. Zen Pencils

Shannon Galpin – anderen een stem geven – Een indrukwekkend verhaal over seksuele mishandeling van vrouwen in de wereld. Ze combineerd haar passies en geeft meisjes in Afghanistan een stem. Ze leert ze gebruik te maken van street art. shannongalpin.com

Michael Hyatt – het ontworpen leven – leef bewust, kies wat je wil doen. Hoe wil je dat mensen jou onthouden? michaelhyatt.com

Saki Mafundikwa – kies voor het pad met het grootste effect. Meestal niet het pad dat de meeste mensen bewandelen. Hard werk en vaak lastig. ziva.org

De dag sloot ik af met de Spirit Cruise – op een boot over de Willamette rivier. Ruimte voor mooie gesprekken op het open deck.

Zondag 13 juli – Dag 2 WDS2014

Dee Williams – houd van jezelf. Alles wat je wilt zijn is al bereikt. Ontspan en houd van jezelf. Kijk naar buiten, de natuur, ervaringen. Kijk naar binnen, kijk naar jezelf. Ze meet succes door te kijken hoe ze aanwezig is. padtinyhouses.com

John Francis – we zijn allemaal onderdeel van het milieu – de man die door een olieramp in de baai van San Francisco is gestopt met het gebruik van gemotoriseerde voertuigen. En op een dag is gestopt met praten en alleen maar kon luisteren. 17 jaar liep hij door de VS en heeft niet gesproken in die jaren. Het begon met één wandeling en later één dag stil zijn. Explorer voor National Geographic Wikipedia pagina John Francis

Elise Blaha Cripe – start – Elise maakt van alles en verkoopt dat via haar site. Ze documenteert de maak projecten uitgebreid. “I make stuff.” Het bijzondere zijn de hoeveelheid projecten die ze maakt. Ze probeert veel dingen te maken en leert door het proces. Alles begint met stap 1, een doel stellen en starten. elisejoy.com

Scott Berkun – luister naar je creatieve ziel. Schrijf al je ideeen op. Niet publiek, maar voor jezelf. Bouw een relatie met je creatieve ziel. Voor een opvallend leven moet je hard werken. Een bewuste beslissing om minder te consumeren en meer te creeren. scottberkun.com

John Jantsch – kijk af en toe naar alles wat je al bereikt hebt. We ontwikkelen een grote droom in de verte en gaan die richting. Als we een stap dichterbij komen, verwijderd de horizon ook weer een stap. Hij gaf een aantal voorbeelden van mooie bedrijven die de juiste klant kozen. Ze kregen loyale klanten door zelf te kiezen voor de juiste klant. johnjantsch.com

Mensen ontmoeten

In de lange pauze tussen de middag ging ik natuurlijk weer naar de food trucks en kwam in gesprek met nieuwe bijzondere mensen. Het mooiste vond ik om te geven wat ik in de mensen zag en wat ze hier mee kunnen doen.

Het bijzondere aan dit evenement is dat voor de meeste deelnemers geldt dat ze in hun dagelijkse omgeving anders voelen. Ze willen een betere wereld maken. Ze willen iets veranderen. Een conferentie voor ongewone mensen zoals Chris zegt.

Hier zijn deze mensen onder elkaar. Het is dan ook heel eenvoudig een gesprek te beginnen met de meest bijzondere mensen met mooie missies. Met je aparte badge en dezelfde rugzak herken je mede deelnemers door de gehele stad.

Bij de registratie, terwijl je wacht bij de food truck, in de pauze, tijdens de boottocht. Telkens was er voldoende ruimte voor gesprekken met mooie mensen.

Ik ben een groot fan van online netwerken en mensen ontmoeten, maar soms moet je er op uit. Naar een plek of evenement waar jij andere mensen kunt helpen en andere mensen jou kunnen helpen. Mensen waar jij eenvoudig mee in contact komt.

Voor de duidelijkheid, in Nederland en Europa vind je ook dit soort evenementen zoals het NNF of ?? (noem ze hieronder in de reacties). Voor mij was dit een mooie gelegenheid om internationaal de contacten aan te halen en dat is gelukt.

Ik heb genoten van WDS. Het was een bijzondere week.
Vol met verhalen, mensen die iets te zeggen hebben.

Portland ontmoeten

Maandag na het evenement heb ik nog een aantal dingen gedaan met Lorelle. Allereerst ging ik mee naar de schrijfclub in het community centre van Forest Grove. Ze had het al een paar keer gemist en ik wilde dat ze ging, we gingen samen.

Daarna naar Portland voor een lunch met Terry St. Marie “Starbucker” die ik ken als mede-organisator van SOBCon. Op dit moment is hij actief in de startup omgeving van Portland. We kregen nog een uitzicht vanaf de 24e verdieping in de toren van zijn appartement.

Aansluitend naar de Lan Su Chinese tuin, wat een rust en schoonheid in het midden van de stad. En nog wat andere mooie panden in het centrum van Portland voordat we weer richting Beaverton vertrekken.

Tijdens de laatste dag nog een mooie wandeling in de omgeving en een laatste keer in de hottub. Daarna richting het vliegveld voor de terugreis van Portland – Vancouver – Munchen – Amsterdam en Doetinchem.

Hier vind je de foto’s van deze reis op mijn Flickr pagina.
www.flickr.com/photos/ernohannink/sets/72157645702430756/
Meer foto’s van World Domination Summit op het account van Chris Guillebeau op Flickr hwww.flickr.com/photos/chrisguillebeau/sets/72157645692660113/

Leef mijn missie

Het noemen van wat ik doe en wat mijn missie is heeft me geholpen dit echt te voelen. Het voelt goed 🙂
“It is my mission to help 1 million life coaches to become No.1 in their niche.” Er zijn teveel coaches die niet voldoende verdienen, ze vragen te weinig voor wat ze doen en hebben te weinig klanten. Ik wil ze helpen bij een gelukkig bedrijf en leven.

Ik ben continue in ontwikkeling en daarvoor altijd op zoek naar mensen die verder dan mij zijn. Hierdoor krijg ik soms het gevoel dat ik altijd achter loop. Het is goed om af en toe te stoppen en achterom te kijken wat je allemaal al bereikt hebt.

Door gesprekken met de deelnemers en de sprekers werd me duidelijk dat ik al best veel gedaan heb en bereikt heb. Vier boeken geschreven, waarvan de eerste dit jaar internationaal uitkomt. Ik blog al sinds 2005 heb daardoor veel mensen ontmoet. Contact met nationaal en internationaal inspirerende mensen.

Handenschudden en een knuffel

Al jaren heb ik online contact met John Jantsch, oprichter van Duct Tape Marketing. Ik heb zelfs al een paar gedacht om een Duct Tape adviseur te worden.

Zaterdag ontmoette ik John voor het eerst. Hij herkende mij en we vertelden elkaar over onze huidige bezigheden. Later die dag vroeg ik hem of we kort een video konden maken.

En hij vertelt waarom evenementen als WDS zo belangrijk voor (online) ondernemers zijn. Zie de korte video met aansluitend enkele foto’s van zijn presentatie tijdens WDS.

Wil jij nu ook naar Portland, naar World Domination Summit 2015?
Mijn tip: doen! Gaan!
Advies: schrijf je naam op de lijst zodat je geinformeerd wordt wanneer de verkoop van kaarten start. Ze gaan in kleine batches (500 stuks) en zijn snel uitverkocht.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

3 reacties

 1. Vorig jaar was ik op WDS, en ik zou dit jaar gaan maar dat ging niet door ivm persoonlijke omstandigheden. Ik vond het geweldig, precies zoals jij omschrijft. In Europa is er een conferentie in mei in Berlijn die lijkt op WDS; Alive in Berlin (www.aliveinberlin.com), waar ik afgelopen jaar was en me erg beviel. Ook komt er volgend jaar april een event in Nederland dat ik organiseer, met sprekers uit oa Amerika, Canada, Ierland en meer.
  Groetjes, Maaike

  1. Goeie tip Maaike – Alive in Berlin.
   Nu helemaal benieuwd naar het evenement dat je in Nederland gaat organiseren.
   Houd me op de hoogte.

Reacties zijn gesloten.