Hoe werk je meer aan je langetermijndoelstellingen?

Hoe werk je meer aan je lange termijn?
Hoe werk je meer aan je lange termijn?

Hoe zien jouw langetermijndoelstellingen eruit? Hoe ziet je bedrijf er op de lange termijn uit? Zie je een beeld voor je?

Veel ondernemers die ik spreek en met wie werk zijn het grootste deel van de dag bezig met de korte termijn, zonder dat ze een duidelijk beeld hebben van de lange termijn.

Je bent inmiddels alweer twee uur verder en eigenlijk moet je werkdag nog beginnen. Je lijst met actiepunten is te lang en je inbox stroomt over. Het overleg met je medewerkers begint over niet al te lange tijd en daar moet je nog een aantal zaken voor voorbereiden.


Vanmiddag heb je een afspraak met een potentiële klant, die een interessante opdracht heeft. Daarnaast staan er nog een paar taken op je lijstje die je voor andere klanten moet uitvoeren.

Betere Beslissingen, beter bedrijf

Zoals ik in de inleiding van mijn boek, Betere beslissingen, beter bedrijf, schreef, komen er allerlei onverwachte dingen op je af wanneer je je bedrijf binnenloopt. Je bent al snel een uur verder voordat je aan je eigen werk kunt beginnen.

Dan is de lijst voor vandaag vooral gevuld met acties voor klanten die vandaag moeten worden geholpen. Als er al iets op staat wat betrekking heeft op de langetermijndoelstellingen van je bedrijf, wordt dit aan het einde van de dag doorgeschoven naar morgen.

“Morgen ga ik het zeker doen, vandaag had ik er geen ruimte voor,” denk je. Al snel schuift de actie een week door en aan het einde van de maand kom je erachter dat de actie nog steeds niet is afgerond.

De dagelijkse acties voor klanten, voor je product, voor je medewerkers lijken op de dag zelf urgenter dan de langetermijnpunten op je agenda.

Waar wil je met je bedrijf naar toe?

Als jij niet werkt aan de lange termijn van je bedrijf en jezelf, dan bepalen anderen welke kant je bedrijf opgaat.

Wanneer iedere dag gevuld is met kortetermijnwerkzaamheden, oplossingen en antwoorden, vormen deze dingen vanzelf je lange termijn. Je krijgt dan een reactief bedrijf.

Wat de klant vraagt doe je, zonder een eigen visie. Dit wil je niet, maar dat is wel het gevolg van wat je aan het doen bent iedere dag in je bedrijf.

Het begint bij een duidelijke beslissing, de keuze voor het soort ondernemer dat jij wilt zijn. Wat is de identiteit van het bedrijf dat je wilt hebben?

Deze keuze is eenvoudig maar niet gemakkelijk.

  • Het is eenvoudig, omdat het over jou gaat: je maakt een keuze met betrekking tot wie je wilt zijn.
  • Het is niet gemakkelijk, omdat je gewoontes moet veranderen om te worden wie je wilt zijn.

Rotsvaste rustblokken

Het begint met ruimte maken in je agenda. Ruimte om na te denken en om uit te werken wie je wilt zijn als ondernemer, wat voor bedrijf je wilt hebben en wat je moet doen om die dingen te bereiken.

Het gaat niet over een doel dat je wilt bereiken, zoals een bepaalde omzet, maar over hoe je wilt dat medewerkers, klanten en leveranciers je bedrijf ervaren. Wat zijn de normen en waarden waar je bedrijf voor staat? Wat is de impact die je wilt hebben?

Reserveer iedere week tijd in je agenda om te werken aan deze vraagstukken. Dat is de eerste gewoonte die je gaat veranderen en het is gelijk een lastige gewoonte om te veranderen.

De afgelopen jaren heb je vooral hard meegewerkt in je bedrijf en je ingezet voor medewerkers en klanten. Je agenda wordt als vanzelf gevuld met acties. Je vindt het ook nog eens leuk werk en je hebt geen hekel aan hard werken.

Zoals gezegd begint hier de verandering. Je moet ruimte maken in je agenda om met rust te kunnen werken aan de langetermijndoelstellingen van je bedrijf zonder je druk te maken over de korte termijn. De korte termijn, daar werken de medewerkers aan.

In een gesprek met Alen noemde hij iedere week een blok van acht uur, meestal verdeeld over twee keer vier uur per week. Dit blok is gereserveerd in zijn agenda en er kunnen op dat moment geen andere afspraken gemaakt worden.

Zelf begin ik tijdens de businesscoaching tegenover klanten vaak met een blok van vier uur. Het vraagt al enorm veel van een ondernemer om een blok in haar agenda vrij te maken van twee of vier uur, zeker omdat het ook nog eens een blok moet zijn waarin ze rust neemt om na te denken. Ze moet een paar uur niet werken aan de waan van de dag, terwijl deze wel lonkt.

In mijn nieuwste boek, Betere Beslissingen, Beter bedrijf (vraag het gratis aan), noem ik dit ook. Op pagina 47 lees je over de ‘rotsvaste rustblokken’. Dit zijn blokken waarin je ongestoord kunt werken aan de toekomst van je bedrijf.

Dit doe je het beste op een andere locatie dan je eigen kantoor, zodat je medewerkers niet kunnen binnenvallen met ‘belangrijke’ vragen waarvoor ze jouw antwoord echt nodig hebben. Dat antwoord kan wachten, of beter nog: ze kunnen zelf dat antwoord bedenken.

Dit doe je als eerste in je rustblok:

Wat zijn de (maximaal vijf) dingen die je wilt doen voor een beter bedrijf en een beter resultaat?

  • Maak een lijst van de vijf belangrijkste acties voor het komende jaar.
  • Deze vijf acties gebruik ik om de drie belangrijkste acties voor het komende kwartaal te bepalen.
  • De drie belangrijkste acties van het kwartaal zijn weer de richting voor de drie acties voor de komend maand.
  • Uiteindelijk schrijf ik de drie belangrijkste acties op voor iedere dag.

Rond de drie acties af voordat je met de andere werkzaamheden begint. Ontwikkel deze gewoonte en je bouwt aan het bedrijf dat je voor je ziet.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.