Waarom ik zonder omzetdoel beter werk lever

beter werk leveren

beter werk leveren

Voor 2019 heb ik geen omzetdoel, geen winstdoel, geen doel voor het aantal klanten.

Ik heb wel een doel voor het aantal uren dat ik wil werken met klanten. Een doel voor het aantal uren dat ik blokkeer om te creëren, publiceren en delen. Een doel voor het aantal uren dat ik reserveer om te rusten, sporten, ontmoeten en tijd met mijn gezin. Een doel om ongeveer 40 uren per week te werken.

Zo heb ik ook geen doel voor het aantal downloads van mijn podcast of een aantal abonnees van mijn vlog.

Oh ja, ik ben weer een vlog gestart. Wekelijks een video op zondag om 14.00u. Dat is het doel. Wekelijks iets creëer met video. Wekelijks een video waarin ik vastleg wat ik doe en wie ik spreek. Al is het alleen maar voor mijn eigen herinnering. Volg de video’s op ernohannink.tv

De artikelen, podcast en de video’s publiceer ik om te delen, zonder een doel van aantallen.

Gesprekken met en leren van ondernemers vind ik super leuk. Ik stel vragen over de dingen waar ik beter in wil worden en meer over wil weten. Ik heb ontmoetingen met mensen en lees boeken over onderwerpen waarin ik zoekende ben. Mijn gedachten hierover en ervaringen hiermee publiceer ik. Als maar één andere persoon er iets aan heeft gehad maakt mij dat blij.

Zo herinner ik mijn doel voor mijn eerste boek ‘Laat de klant naar jou komen’. “Als maar één persoon het boek koopt, één persoon het interessant vind, dan ben ik gelukkig.” Het mooie was, dit gebeurde al voordat het boek fysiek in de winkel lag. Missie geslaagd.

Tussendoor zijn er best momenten waarbij mijn ego de kop op steekt en dat ik kijk naar het aantal downloads van een aflevering en dat ik wil dat het er meer zijn. Of momenten dat ik mijzelf vergelijk met anderen. Wanneer ik lees over hoeveel omzet iemand heeft, hoeveel luisteraars voor de podcast, lezers van een artikel, aantal views van een video, abonnees voor de e-mails, dan denk ik soms, dat wil ik ook.

Zo snel mogelijk probeer ik dat gevoel weer los te laten. Vergelijken met een ander haalt vooral het plezier uit mijn eigen proces.

Daar tegenover staat het plezier dat ik heb wanneer iemand blij reageert op een artikel, podcast aflevering of video. De blijheid die ik ervaar wanneer een klant nieuwe energie of een doorbraak ziet tijdens ons gesprek. Telkens weer de focus op die ene persoon in dat moment.

Mijn proces om mijzelf en mijn bedrijf te ontwikkelen. Mijn  proces om klanten te ondersteunen in de groei en ontwikkelingen. Mijn proces om mijn gezin te onderhouden en tijd vrij te maken voor ze. Mijn proces om te maken, publiceren en delen. Dit maakt me iedere dag weer gelukkig. Dat is mijn doel.

Mijzelf vergelijken met anderen op cijfers, die niet belangrijk zijn, dat mag nog minder in 2019.

Zoals Jason Fried in het boek ‘It doesn’t have to be crazy at work’ schrijft, waarom zou je je druk maken over een omzetdoel. Het is een getal dat je zelf op een bepaald moment hebt bedacht. Het levert veel stress op en legt de focus op verkeerde dingen.

Dit is wat ik de afgelopen jaren heb gemerkt. Door zelf een fictief en optimistisch getal als doel te hebben was ik veel bezig met de verkeerde dingen. Druk zijn met lanceringen en promotie, in plaats van alle aandacht voor de huidige klanten en de resultaten van mijn werk.

Eén van de redenen waarom ik meer wilde leren over hoe Bas dit doet met zijn bedrijf Home of Happy Brands, waarom hij er vaak voor kiest om met mensen samen te werken en wat netwerken voor hem betekent.

In onze jeugd waren Bas en ik overburen aan de Paulus Potterstraat te Haaksbergen. We hadden lang geen contact, totdat Bas een paar jaar geleden contact zocht voor een afspraak. Sindsdien werken we regelmatig samen.

Bas geniet van al het werk dat hij oppakt en doet dit met veel energie. Luister naar het gesprek met Bas https://decideforimpact.com/show179/

In herinnering

In het vorige artikel – Mijn beste zelfzuchtige beslissingen van 2018 – schreef ik:

Tegelijkertijd zie ik ook dat het morgen voorbij kan zijn. Het stoïcisme heeft daar een mooie kijk op. Continu bewust zijn van de dood. Je leven zo besteden dat je ieder moment werkt aan het juiste.

Deze tekst had ik eind december geschreven en vorige week maandag klaargezet om de volgende ochtend te versturen. Maandagavond (7 januari 2019) werden wij thuis gebeld dat de moeder van mijn vrouw eerder die avond overleden was.

Wanneer ik dit publiceer nemen wij voor de laatste keer afscheid van haar.

Dank je wel mam voor al je hulp, liefde en zorgzaamheid.
We zullen je missen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

2 reacties

Reacties zijn gesloten.