In de boekencast dit keer een zeer interessant boek over waarde en de economie. Lees dit boek wanneer je de geschiedenis van waarde en bnp wilt ontdekken om te leren hoe het komt waar we nu staan met de overheersende focus op aandeelhouderswaarde, economische groei, en het bedrijfsleven versus de overheid voor innovatie en waarde creëren.
Het is een zeer uitgebreid boek met de geschiedenis van waarde en de wereldeconomie van de afgelopen eeuwen en de versnelde ontwikkelingen na de tweede wereld oorlog. Wil je sneller de inzichten van Mariana Mazzucato ontdekken kijk dan enkele presentaties van haar via YouTube. Ze is een snelle en goede spreker met historische kennis waardoor ze een goed idee heeft over de toekomst van de economie en de functie va de overheid.
In dit boek van Mazzucato leer je over:
- De historie van financiën en waarde en bnp.
- Waarde lijkt ergens mis gegaan te zijn, nu bepaalt wat je maximaal ervoor kunt vragen (zie medicijnen).
- Waarde creëren en waarde er uit halen.
- De financiële wereld die grotendeels zichzelf financiert.
- De overheid – zuinig zijn levert verkeerd effect, terwijl bijvoorbeeld EU daarop stuurt.
- De toekomst van economie, veel meer samenwerken overheid, bedrijven, een visie ontwikkelen op de grote problemen, lange termijn investeringen.
Mariana Mazzucato
Mariana Mazzucato is een Italiaans-Amerikaans econoom. Zij is hoogleraar Economics of Innovation & Public Value aan University College London. Rome geboren, op haar vierde verhuist naar VS (vader positie aan Princeton University) in 2000 weer terug naar Europa.
In haar studie focus op auto, computer en farmaceutische industrie en biotechnologie.
In haar boek The Entrepeneural state: debunking public vs. private sector myths (2013) laat ze zien dat de overheid een veel grotere rol speelt bij innovaties dan vaak wordt gezegd.
Haar nieuwste boek The value of everything hebben we het vandaag over.
In de kern gaat het boek over de volgende vier problemen voor de wereldeconomie:
- De financiële wereld – grootste deel van de financiën blijft in die wereld; finance, insurance and real estate (fire);
- Industrie – terugkopen van aandelen om de aandeelwaarde te verhogen en uiteraard de stock opties van de CEO en anderen;
- Overheid – aanpassingen aan de randen van de economie en uit de brand helpen van banken en anderen wanneer ze in problemen komen;
- Het klimaat probleem.
Waarde verschillend uit de periodes in de geschiedenis
- ruilhandel,
- agricultuur,
- industrialisatie, en
- voorkeur (neoklassiek).
Waarom waarde van belang is:
- Wat zit er allemaal in het bnp? Zoals bijvoorbeeld dat in plaats van de groei van de financiele wereld te onderzoeken heeft het een naam gekregen (financial intermediation en risk taking) en is toegevoegd aan het bnp.
- Governance of organisation (hoe wordt het geproduceerd) – aandeelhouders zogenaamd als enige die risico lopen, voor het maximaliseren van de aandeelhouderswaarde. Waarom lopen medewerkers minder risico?
- Prijzen van medicijnen (toegankelijk?) – enorme verhogingen, bereid zijn om te bepalen, morele plicht richting de aandeelhouder en om naar de maximale waarde te gaan (waarde = prijs).
- Techbedrijven – privacy en belastingen (geen belasting betalen in de regio’s waar de waarde wordt gecreëerd) – veel van de technologie die zij gebruiken werd door overheid (militair, nasa, cia, universiteiten) (grotendeels) ontwikkeld.
- Overheid – de waarde van die de overheid creëert wordt niet gezien, terwijl ze wel de kosten van de overheid worden opgenomen in het bnp; dus we zien de overheid als een kostenpost, als een last. Ze voegt geen waarde toe, maar onttrekt waarde.
Wat te doen?
- Waarde wordt gezamenlijk geproduceerd. Andere manier over waarde praten; sectoren, overheid. Andere verhalen.
- Organisaties moeten denken over purpose en investeren om lange termijn waarde te genereren – minder uitbesteding.
- Markten kunnen worden geformeerd en samen worden gemaakt.
- Productiviteitsgrenzen – aanpassen, verbeteren. Wat is productief en wat niet. VC’s gericht op korte termijn om te investeren, lange termijn investeringen komen meestal van de overheid.
- Patenten systeem verbeteren om weer productiever te worden
- De-financialising de echte economie
- Prijzen van medicijnen meer de gezamenlijke inspanningen weergeven
- Missie georiënteerde policies voor de zorg, groen en circulaire economie
- Nieuws instituten en raamwerken om de richting van groei te debatteren.
Delen van risico én opbrengsten:
- Herinvesteren winst
- Behouden van gouden aandeel
- Bovengrenzen aan prijzen
- Onderhandelen over condities
- Inkomen contingent leningen
- Equity
- Percentage terugbetalen in een innovatie fonds
Luister
Beluister hier ons gesprek waarin we de geschiedenis van waarde en de wereld economie doornemen.
In een ruim half uur delen wij dit boek met jou. Een half uur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijd bijvoorbeeld.
Leerpunten
Een aantal belangrijke dingen die ik geleerd heb uit dit boek zijn:
- Het belang van de geschiedenis van onderwerpen te kennen om te ontdekken wat de oorzaak is waar je nu staat en ideeën geeft in een mogelijke nieuwe richting.
- De invloed van de bedrijfswereld op het bepalen wat waarde is, wie waarde toevoegt en waarde onttrekt. De verhalen die ze vertellen en het lobbyen bij de overheid heeft veel effect op de verdeling in de economie.
- Willen we de zorg, de wereldeconomie en het klimaat verbeteren dan is het van belang dat we ons economisch denken aanpassen.
- Dat het bnp een getal is dat we in de laatste 50-60 jaar bedacht hebben en ook weer kunnen loslaten als meetmiddel en bijvoorbeeld welzijn of geluk kunnen meten zoals Bhutan en Nieuw Zeeland. Zie bijvoorbeeld de happy planet index.
- Het is minder ingewikkeld dan ons wordt voorgehouden.
Video
Bekijk ons gesprek op video:
De waarde van alles (Kindle) van Mariana Mazzucato is een waardevol boek om te leren over de geschiedenis van de hedendaagse economie. Zo ontdek je waarom prijzen van medicijnen exploderen, er minder geld is voor de zorg, de rijken steeds rijker worden. Daarnaast geeft ze een kort beeld van de toekomst die ze voor zich ziet voor de nieuwe economie en de invloed van de overheid. Met name over deze toekomst leer je meer in de video’s van haar presentaties op YouTube zoals deze TED talks.
TED talks Mariana Mazzucato
HBR in gesprek met Mariana
Mariana Mazzucato, who has been called “one of the three most important thinkers about innovation.” is urging all of us to seize the moment and remake a more fair, just, and equitable world for all.