Vriendschap is onvoorwaardelijk

vriendschap onvoorwaardelijk
vriendschap onvoorwaardelijk

Begin 2019 overleed de moeder van M., mijn schoonmoeder. Op zo’n moment gaan mijn dagen er ineens heel anders uitzien. Er wordt veel samen gepraat, gehuild en gelachen. De agenda ligt overhoop. Voor mij als ondernemer ligt alles even stil. Het is een moment van bezinning.

Enkele dagen na de crematie bleef ik wat langer in bed liggen, om na te denken over het fenomeen vriendschap. Er hadden maar weinig vrienden gereageerd op het overlijden van mijn schoonmoeder. Mensen stuurden geen kaartje en kwamen me niet condoleren. Ik kreeg het idee dat ik bijna geen vrienden heb.

Er waren een paar mensen van wie ik dacht dat ze mijn vrienden waren. Maar nu lag ik in bed en ging ik analyseren of ze op dit moment werkelijk mijn vrienden zijn.

Na nog langer mijmeren kwam ik tot de conclusie dat vriendschap onvoorwaardelijk is. Je geeft onvoorwaardelijk aandacht, zonder dat je er iets voor terug verwacht. Ik zie iemand als vriend, maar wat kan ik doen opdat de ander mij ook als vriend ziet?

Een paar weken later belde een van deze mensen die ik als vrienden beschouwde om een afspraak te maken. “Ik mis je,” zei hij. Dat was precies het gevoel dat ik ook had. Ik miste onze gesprekken, het samen lachen, ideeën uitwisselen en gewoon samen zijn.

Het duurde nog een paar weken voordat we een afspraak hadden gemaakt, maar toen we elkaar zagen, voelde het weer als vanouds. Het maakt niet uit wie het initiatief neemt. Wanneer ik de vriendschap mis, is het goed als ik weer contact zoek, ook al heb ik dat de laatst vier keer ook gedaan.

Het gaat er niet om wie het initiatief neemt. Het gaat erom hoe het voelt als je samen bent.

De aandacht voor jouw doelklant is onvoorwaardelijk

Wanneer ik een potentiële klant op het oog heb die ik echt heel graag wil helpen, is mijn aandacht onvoorwaardelijk. Ik blijf aandacht geven aan deze doelklant.

Wanneer ik een artikel zie dat interessant is voor haar, dan stuur ik dat op. Op LinkedIn blijf ik haar volgen en reageer ik op haar berichten. Ik deel berichten van haar zodat ze meer bereik krijgt.

Heb jij een lijst van 5-10 mensen die je heel graag wilt helpen, vooral omdat je ziet dat je een bijdrage kunt leveren aan hun groei?

Net als de lijst met mensen die ik mijn vriend noem, is de lijst met doelklanten die ik graag wil helpen klein. Dat kan ook niet anders. Regelmatig denk ik aan deze klanten en ga ik op zoek naar iets waarmee ik ze vooruit kan helpen. Dit kost tijd en aandacht.

Wanneer je te veel werkt in je bedrijf, ontbreekt het aan ruimte om onvoorwaardelijke aandacht te geven aan potentiële klanten aan wier bedrijf jij een bijzondere bijdrage kunt leven.

Jij bent de ondernemer en ontwikkelt je bedrijf. De nieuwe klanten die je aantrekt bepalen net als de medewerkers die je aanneemt de toekomst en de cultuur van je bedrijf.

Maak een kleine lijst van mensen die jij echt heel graag wilt helpen met jouw beste oplossing. Geef de mensen op deze lijst onvoorwaardelijke aandacht. Dan weet ik zeker dat je bouwt aan een mooie toekomst en meer de juiste klanten aantrekt.

Jouw medewerkers werken met de klanten van vandaag.

Jij werkt met de klanten van morgen.

Bij de klanten van vandaag ligt waarschijnlijk nog veel omzet verborgen waar jouw medewerkers een rol in spelen.

De klanten van morgen vind je via je bestaande klanten door te vragen naar referenties, maar ook via een kanaal als LinkedIn.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.