Angst die een goede beslissing in de weg staat

angst goede beslissing

De afgelopen weken sprak ik met een aantal ondernemers die hulp zochten bij het maken van een bepaalde keuze met betrekking tot hun bedrijf. Ze hadden allemaal angst om de keuze zelf te maken en zochten houvast.

Ik neem je even mee terug naar mijn mastermind-bijeenkomst met Pieter en Monique in New York. Pieter had een workshop georganiseerd met Mark E. Green. Mark deed speciaal voor ons een introductieworkshop rondom zijn nieuwe boek Activators.

Tijdens de workshop deden we een oefening die veel effect op mij heeft gehad. De oefening gaf een realistische kijk op mijn grootste angst, die mij ervan weerhield me te ontwikkelen binnen mijn bedrijf.

Angst speelt een grote rol bij beslissingen, of je dat nu wilt of niet. Angst zit diep genesteld in ons brein. We kennen evolutionair gezien twee basiskeuzes die ervoor gezorgd hebben dat de mensheid het tot nu toe heeft overleefd, vechten en vluchten. Lang geleden waren dit belangrijke overlevingsmechanismen, maar vandaag de dag staan ze ons vaker in de weg dan dat ze ons helpen.

De ondernemers met wie ik sprak hadden allemaal last van angst voor het maken van een belangrijke keuze. Ze weten dat ze een keuze moeten maken voor meer resultaat en meer gemak, zodat ze minder worstelen. Ze willen graag kiezen voor een bepaalde oplossing zodat ze meer focus krijgen, want ze hebben vaak gehoord dat focus voor meer resultaat zorgt.

Wil je meer leren over focus, lees dan het handboek hyperspecialisatie.

Nu hebben ze een uitgebreid aanbod voor verschillende klanten. Dit maakt het lastig om goed in het probleem van de klant te duiken en de taal van dé doelklant te gebruiken in de communicatie. Ze hebben namelijk verschillende klanten met verschillende problemen. Door de taal die ze daardoor nu gebruiken, spreken ze niemand echt aan.

De worsteling van deze ondernemers met het kiezen van de doelklant en het gebruiken van de juiste taal heeft ervoor gezorgd dat ze zelfs nog steeds geen website hebben. Ze kunnen niet kiezen en tot nu toe hebben ze niemand kunnen vinden die hun huidige aanbod en klanten kunnen samenbrengen in één website.

Angst neemt het over bij deze beslissingen en ze bevriezen of vluchten. Deze ondernemers gaan liever de beslissing uit de weg dan dat ze met mij het ‘gevecht’ aangaan om focus te krijgen.

In hun hoofd zien ze allemaal doemscenario’s als gevolg van de beslissing.

In het boek van Mark Green lees je dat er drie grote factoren zijn waaruit de angst voortkomt: ego, schaarste en falen.   

Ego

Mensen die het belangrijk vinden wat anderen vinden en proberen anderen bij te houden, hebben last van hun ego. Dit ego zorgt er vaak voor dat ze beslissingen nemen die hun status in stand houden. e nemen niet de beste beslissingen, uit angst dat ze hun huidige positie en aanzien verliezen. Zo gaf een van de ondernemers toe dat ze zich er een beetje voor schaamde dat ze een gesprek met mij had aangevraagd.

Schaarste

Sommige ondernemers hebben het gevoel dat er nooit genoeg is. Dit gaat bijna altijd om geld. Beslissingen die een effect hebben op het inkomen of op uitgaven worden uit angst uitgesteld. Deze emotionele angst, die diep geworteld is, komt bij veel ondernemers voor. Geen wonder dat de administratie en de boekhouding zo snel mogelijk worden uitbesteed. Veel ondernemers willen er zo min mogelijk mee van doen hebben.

Falen

Ondernemers hebben ook vaak last van een existentiële angst om te falen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de angst dat je niet voor je gezin kunt zorgen, of aan de angst dat je niet kunt doen wat je altijd al had willen doen. Vanwege deze angst om te falen houden ondernemers vaak meerdere optie open. Ze kiezen er niet voor zich te focussen, maar hebben altijd een plan B en een plan C. Ze denken: als plan A faalt, heb ik altijd nog andere opties. En dat terwijl volledig voor plan A gaan een grotere kans op succes oplevert. Het risico op falen wordt liever zo klein mogelijk gemaakt, in plaats van dat er wordt gekozen voor focus, zodat de kans op succes groeit.

Kenmerken van beslissingen gebaseerd op angst

 • Je hebt de neiging om beslissingen te nemen die je behoeden voor een verlies in plaats van dat ze de kans op succes vergroten. Je wilt vooral dingen voorkomen en terugdringen.
 • Je stelt beslissingen uit. Je wacht op meer informatie, een beter moment, een betaling die binnenkomt. De angst voorkomt dat je actie onderneemt.
 • In je buik voel je dat de beslissing verkeerd is. Je weet dat je actie moet ondernemen, maar… en dan komt er een reden waarvan je eigenlijk weet dat die nergens op slaat.

Bij een aantal gesprekken zei ik aan het einde van het gesprek: “Je weet eigenlijk al wat je moet doen.” Door de taal die ze gebruiken of de energie die ik zie of juist mis is voor mij direct duidelijk dat de ondernemers met een aantal onderdelen zo snel mogelijk moeten stoppen. Het is zo overduidelijk dat ze het zelf niet (willen) zien.

Hulpmiddel om angst te verminderen en een keuze te maken

Op de website van het boek Activators heeft Mark Green de hulpmiddelen uit zijn boek beschikbaar gesteld. Je kunt daar direct de PDF downloaden, ook voor het hulpmiddel da ik hieronder zal noemen voor het verminderen van de angst voor het maken van belangrijke keuzes.

Dit hulpmiddel helpt je om de angst onder ogen te zien. Wat is het ergste dat er kan gebeuren wanneer je deze keuze maakt? Wat zijn de gevolgen en hoe kan je deze overwinnen?

Pak een pen en papier, en schrijf de antwoorden op onderstaande vragen uit:

 1. Beschrijf allereerst de angst die je hebt en die je tegenhoudt.
  Dit kan een angst zijn op basis van ego, schaarste of falen. Wat is bijvoorbeeld de grootste angst die je tegenhoudt om te kiezen voor hyperspecialisatie?
 2. Schrijf nu het slechtste scenario uit dat je kan overkomen wanneer je een keuze maakt.
 3. Zijn de potentiële negatieve uitkomsten tijdelijk of permanent?
 4. Maak een schatting van wat de kans is dat dit echt gebeurt (een percentage).
 5. Noem specifieke ervaringen uit het verleden die jouw inschatting van het slechtste scenario en de kans dat dit scenario uitkomt onderbouwen.
 6. Wanneer dit slechtste scenario werkelijkheid wordt, wat ga je doen om er weer bovenop te komen (wees zo specifiek en realistisch mogelijk)?

Bij de hulpmiddelen van Mark kun je deze vragen vinden, uitgewerkt in een PDF-bestand dat je direct kunt printen. Je kunt je antwoorden direct achter de vragen opschrijven. In dit PDF-bestand staan er nog een stap 7 en een stap 8.

Dit hulpmiddel heeft mij enorm geholpen om de kern van mijn angst te onderzoeken. Door te schetsen wat het doemscenario was en wat ik zou doen wanneer dit werkelijk zou gebeuren, wist ik dat ik mijzelf de afgelopen jaren voor de gek had gehouden.

Wil je meer leren over het onderwerp angst en keuzes maken, luister dan naar deze twee gesprekken die ik had met Mark E. Green:

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.