Vooruitgang met je bedrijf in onzekere tijden

Vorige week maandag was ik in gesprek met twee ondernemers, en kwamen we te spreken over hoe ondernemers verschillend reageren op de coronasituatie. We zagen vooral twee dingen: ondernemers die hetzelfde verhaal, dezelfde werkwijze en dezelfde toon hadden als een jaar geleden en ondernemers die nieuwe dingen probeerden.

We herkenden ondernemers die in een soort wachtstand waren geschoten aan het begin van de intelligente lockdown in maart. Hun bedrijf had last van een omzetverlies, veel klanten hadden de opdrachten (tijdelijk) gestopt. De ondernemer wachtte op het moment dat het virus weg zou zijn en we terug zouden gaan naar de normaal van voor de lockdown in Nederland. In de tussentijd was het gedrag van de ondernemer wat meer naar binnen gekeerd, maar de toon van de berichten en de visie waren ongeveer hetzelfde als een jaar geleden.

Ons gevoel is dat die normaal niet meer terugkomt. Daarop wachten heeft geen zin. Wij weten ook niet wat de nieuwe normaal gaat worden, maar voor ons is het duidelijk dat de oude normaal niet terugkomt. Dit virus zal voorlopig ons leven beïnvloeden op vele manieren. Het gaat nog een tijd duren voordat er een vaccin is en daar gaan we niet op wachten. Daarbij verwachten we dat er meer van dit soort onzekerheden op ons afkomen de komende tijd.

De ondernemers die niet willen wachten, zijn aan het leren, ze zijn gaan experimenteren en nieuwe dingen gaan ontdekken. Veel experimenten mislukken en enkele hebben de potentie een product te worden dat een weg vindt in de nieuwe normaal die zich ontwikkelt.

Niemand weet wat de nieuwe normaal gaat worden. we hebben op dit moment te maken met een instabiele omgeving waarin telkens nieuwe dingen gebeuren die veel impact hebben op de toekomst. De mensen die het hardste roepen dat zij weten wat de nieuwe normaal wordt, weten het ook niet, maar maken er gebruik van dat mensen zekerheid zoeken in deze onduidelijke tijden.

Om als ondernemer door de onzekerheden te komen met je team is het goed om dit moment aan te grijpen voor vernieuwing in je bedrijf. Ga nieuwe producten ontwikkelen en testen, bijvoorbeeld een product waar je al langer over dacht, maar waar je niet aan toekwam.

De drie acties die jou en je team hierbij helpen zijn:

  • leren;
  • experimenteren;
  • coaching.

Leer nieuwe dingen. Volg een training of een online cursus, lees boeken over een methode die je kunt gebruiken in je werk met de klanten. Ga in gesprek met andere ondernemers en ontdek hoe zij dingen doen. Ga in gesprek met klanten en ontdek hoe je ze nu kunt helpen. Leer dingen die jullie klanten door deze onduidelijke tijd gaan helpen. Wees een baken voor je klanten en deel wat je leert.

Experimenteer. Pas toe wat je leert. Maak er een product van en verkoop het aan (nieuwe) klanten. Doe ervaringen op met een klein aantal klanten om te ontdekken of je product werkt en wat je nog moet veranderen, toevoegen of verwijderen. Het product wordt waarschijnlijk niet direct een succes, maar bouw verder aan de experimenten waar klanten enthousiast op reageren.

Coach de mensen in je team naar betere gewoontes en betere beslissingen. Creëer een veilige psychologische omgeving waarin alles gezegd mag worden. Een omgeving waarin je experimenteren van iedereen ondersteunt en waarin fouten maken mag. Help mensen in je team om een goede advocaat van de duivel te worden. Laat ze vragen stellen over de ideeën die jij de groep in gooit. 

Als ondernemer ben je een rasoptimist en zie je altijd kansen en vooral de positieve kanten van je nieuwe idee. Help mensen in je team om kritische vragen aan jou en elkaar te stellen, zodat de ideeën en beslissingen beter worden.

Kleine verbeteringen 

Als coach maak je mensen beter door iedere dag weer kleine aanwijzingen te geven op de punten waarop je ziet dat de mensen in je team beter kunnen. Coach op de handelingen die beter kunnen en die bijdragen aan de missie van jullie bedrijf.

Goede coaching doe je direct wanneer je ziet dat een handeling of actie beter kan. Gebruik kleine correcties op een zachte en vriendelijke manier, zodat de ander voelt dat ze beter kan worden wanneer ze je correcties toepast. Je moet niet alles waarvan jij denkt dat het beter kan in één keer opnoemen; het is goed om zoveel mogelijk te coachen op een klein ding totdat dit ene ding automatisch gaat.

Het bijzondere is dat wanneer je leert en je ontwikkelt als mens, dat ervoor zorgt dat je je beter voelt. Leren en groeien maakt gelukkiger. Door je team te helpen om beter te worden creëer je een fijne en veilige werkomgeving. Daar willen mensen graag werken en daardoor trek je de beste mensen aan. Dit voelen je klanten en dat trekt weer nieuwe klanten aan.

Door de gewoontes die bijdragen aan een doel te verbeteren, krijg je steeds meer ruimte om aandacht te besteden aan de lastige beslissingen. De beslissingen waar je bewust over moet nadenken voordat je aan de slag gaat.

Ontwikkel met coaching de gewoontes die belangrijk zijn voor het doel. Dan ontstaat er als vanzelf ruimte voor betere beslissingen, en om te leren en experimenteren.

Dit is waar ik ondernemers bij help: gewoontes ontwikkelen die bijdragen aan hun visie en missie, en ruimte maken voor de beslissingen die aandacht vragen. Ik help je graag.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.