Ik heb een afspraak met een van mijn klanten. Met ons kopje thee in de hand lopen we naar haar bureau. Als we zitten vraag ik haar wat het meest positieve was in de afgelopen drie weken, zakelijk en privé. Een vaste vraag om te beginnen aan onze afspraak.
Ze vertelt dat haar collega’s na onze vorige afspraak met het gehele team enthousiast reageerden op de doelen die ze gedeeld heeft en er actief mee aan de slag gaan. Privé komt er weer meer rust en is ze weer aan het sporten, iets wat ze de laatste vijf weken niet heeft gedaan. Het voelt als een goede stap in de totale ontwikkeling.
Aansluitend vraag ik naar haar punten voor dit gesprek. Mijn punten voor dit gesprek heb ik tijdens mijn voorbereiding opgeschreven en ik ben benieuwd of zij die ook noemt.
We gaan aan de slag met de punten die ze noemde. In het laatste half uur van de afspraak beginnen we met haar belangrijkste vijf acties voor het komende jaar. Het is december, tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar en de rocks voor het volgende jaar.
Het laatste punt van de vijf punten die ze noemt voor het komende jaar is voldoende sporten, drie tot vier keer per week. Dit geeft haar een beeld van of ze voldoende rust en afstand neemt van haar bedrijf. Wanneer het drukker wordt en ze harder gaat werken, gaat ze minder sporten. Het is tijd om er een duidelijke rock van te maken zodat anderen haar kunnen helpen om niet door te slaan naar steeds harder werken.
Dan noemt ze nog even snel dat ze een halve marathon gaat lopen in augustus. Bijna had ik het gemist. “Terwijl ik helemaal niet van lopen houd,” zegt ze erbij. “Ik wil laten zien dat iedereen een halve marathon kan lopen en meer kan bewegen,” legt ze uit.
Dit is interessant. Het is haar missie om de zorg te veranderen. Ze wil veel meer aandacht voor het leefpatroon en de gewoontes van mensen om gezondheidsproblemen aan te pakken en te voorkomen. Niet pappen en nathouden, maar echt de problemen oplossen.
Met deze halve marathon wil ze aan de klanten van haar praktijk laten zien dat iedereen meer kan bewegen. Ze wil laten zien dat je kunt gaan hardlopen, ook al vind je het nu niet zo leuk. Ze wil mensen laten ervaren dat meer bewegen op veel dingen in hun leven een positief effect heeft.
Je wordt fitter, je bent moeër, waardoor je beter slaapt, je gaat gezonder eten en komt bijvoorbeeld meer in de buitenlucht. Allemaal dingen die je leven stapje voor stapje beter maken. Dit wil ze laten zien door te finishen op de halve marathon in augustus.
“Wanneer wil je dit delen met je klanten?” vraag ik haar.
“Nadat ik het doel heb gehaald.”, zegt ze.
Zonde. Het is veel mooier om dit nu te delen. Dit is een onderdeel van haar missie. Een klein onderdeel waarmee ze mensen praktisch laat ervaren dat het anders kan. Patronen doorbreken, letterlijk stapje voor stapje.
Ze wil meer bewustwording voor een gezonde levensstijl en voor het feit dat een gezonde levensstijl voor iedereen haalbaar is.
Ze kan daarover communiceren als haar doel behaald is, als ze de halve marathon heeft gelopen in augustus. Veel mooier is het echter om de weg ernaartoe te delen. Op deze manier komen veel meer mensen in aanraking met haar missie.
De weg ernaartoe delen neemt mensen mee in het proces. Ze zien ook de worstelingen op de momenten dat het lastig is. De mensen die je wilt meenemen in je reis zoeken naar redenen waarom het voor hen niet werkt. Waarom jij anders bent en het voor jou wel lukt, en voor hen niet. Het geeft ze de ruimte om te zeggen: jij bent anders, dat gaat mij nooit lukken. Ze geven op voordat ze begonnen zijn.
Neem ze mee in het proces, iedere stap, ook als het lastig gaat en je liever op de bank ploft met een half glas wijn. Laat zien dat je dan een proces hebt ontwikkeld om dit te doorbreken. Wat een klein rondje hardlopen met je gemoedstoestand doet. Het kettingeffect van dat rondje hardlopen.
Dan krijg ik als klant het gevoel: hé, dat kan ik ook. Neem me mee in je reis en ik ga je missie ontdekken. Wacht er niet mee tot het klaar is en je jezelf bewezen hebt, dan is het lastig om nog aan te haken voor mij.
De titel van dit artikel las ik op een poster van Milieudefensie. Wat een goede vraag.
Wat voor veranderaar ben jij?
Je bent ondernemer en wilt de wereld veranderen.
Wat wil je veranderen?
Het leven van je medewerkers?
Het leven van de klant?
Jouw eigen leven?
Onze wereld?
Deel niet alleen het einde van je verandering met ons. Deel het proces, alle stappen terwijl je bezig bent met de verandering. Neem me mee op jullie reis, de worstelingen, de juigmomenten, de stapjes vooruit en en de stapjes terug. Dat je op je gezicht gaat en weer opstaat.
Hierdoor kan ik bij jouw missie en bij jou aanhaken. Ik voel me verbonden met je missie en wil graag met je werken.
Ik ben benieuwd:
Wat is de verandering die jij wilt realiseren met je bedrijf?
Schrijf het hieronder in de reacties.