Specialisten aantrekken of zelf opleiden?

specialisten-aantrekken-of-zelf-opleiden
specialisten-aantrekken-of-zelf-opleiden

Trek je specialisten aan die weten wat ze moeten doen of ga je voor mensen met een passende karakter en passende kernwaarden en ga je ze zelf opleiden?

Wanneer je selecteert op expertise, vis je in dezelfde vijver als je concurrenten. Deze medewerkers zijn direct inzetbaar, maar brengen ook de standaard van de markt mee naar jouw bedrijf.

Het opleiden van mensen met de passende kernwaarden maakt dat je eenvoudiger je missie kunt overdragen. Deze mensen houden niet vast aan wat de standaard is in de markt. Zij willen graag jouw missie overdragen.

Alles is te leren.

Het kost alleen tijd en geld. In je bedrijf moet je mensen en tijd vrijmaken om nieuwe collega’s op te leiden in jullie manier van werken. Je moet zelf tijd vrijmaken om deze mensen mee te nemen in jullie cultuur.

Uitdagen van de traditionele markt

Het nadeel van mensen aantrekken die de juiste expertise hebben is dat ze allerlei gewoontes hebben die passen bij de traditionele omgeving. De omgeving die jullie juist uitdagen. Jij wilt het anders doen.

Het voordeel is dat ze de expertise hebben, waardoor je ze snel kunt inzetten om declarabel te werken. Ze kunnen direct klanten helpen.

Het nadeel van mensen aantrekken die vooral het passende karakter hebben is dat je eerst tijd kwijt bent aan opleiden voordat je ze kunt inzetten om volop declarabel te werken.

Het voordeel is dat je sneller nieuwe collega’s vindt, omdat ze niet de expertise nodig hebben om te starten.

In een wereld waarin het alleen maar draait om meer omzet en winst is het slim om mensen aan te trekken die de juiste expertise hebben. Daar betaal je meer voor, maar ze leveren ook direct meer omzet op.

Als je een duurzame bijdrage wilt leveren aan het verbeteren van onze wereld is het goed om mensen aan te trekken die boven alles bij je missie en jullie kernwaarden passen.

Dit betekent dat je wat vet op de botten nodig hebt. Dat je niet kunt werken voor het laagste tarief. Die extra ruimte in de marge heb je nodig om mensen op te leiden. Om tijd te investeren in het uitdragen van jullie missie.

Je krijgt er ook iets voor terug: medewerkers die enthousiast jouw missie overdragen op klanten en mogelijke nieuwe medewerkers. Er wordt naar ze geluisterd en ze ontwikkelen zich bij jou. Ze zijn in een omgeving terechtgekomen waar het draait om iets moois en waaraan ze met plezier iedere dag willen bijdragen. Ze vertellen als vanzelf over hun nieuwe werkgever.

Voorbeelden van bedrijven die selecteren op karakter en zelf mensen opleiden: Installatiebedrijf Verspeek en Viisi.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.