Geluk en je missie

geluk-en-je-missie
geluk-en-je-missie

De belangrijkste reden dat ik hier ben is om een bijdrage te leveren aan het voortbestaan van de mens; ik moet me voortplanten. Dat is goed gelukt met een zoon en dochter, zeker gezien hun huidige levensverwachting.

Hiermee is mijn rol op aarde eigenlijk al uitgespeeld. Dit betekent niet dat ik nu al wil stoppen met leven.

Ik heb geluk gehad met de plek waar ik ben geboren. Ik heb geluk gehad met het gezin waarin ik ben geboren en de omgeving waarin ik ben opgegroeid. Ik heb geluk gehad met de opleidingen die ik kon volgen. Het meeste van wat ik ‘bereikt’ heb heeft veel te maken met geluk.

De basisbehoeften die Maslov publiceerde in 1943 (Wikipedia) zijn voor mij en de meeste mensen in de Westerse wereld ingevuld.

De vijf dingen die ons blij maken (happiness index) zijn eenvoudig om te doen:

 1. Verbinden – maak een connectie met anderen.
 2. Bewegen – blijf fit en vitaal.
 3. Opmerkzaam zijn – bouw rustmomenten in om te ontdekken wat je opvalt.
 4. Ontwikkelen – blijf jezelf ontwikkelen, blijf altijd leren.
 5. Geven – geef aan anderen.

Deze kleine dingen zijn eenvoudig om te doen, terwijl de ondernemers die ik spreek (te) vaak achter dingen aan lopen die hen niet gelukkig maken. Ze lossen allerlei kleine dingen op voor collega’s, klanten en leveranciers.

Wat kun jij als ondernemer anders doen om 80% van je tijd bezig te zijn met dingen waar jij wel gelukkig van wordt? Maak de mensen in en rondom je bedrijf gelukkiger. De vijf belangrijkste dingen voor meer geluk in je bedrijf zijn:

 1. Verbind – collega’s, teams, klanten, leveranciers. Creëer als ondernemer plekken in je bedrijf waar mensen elkaar als vanzelf ontmoeten.
 2. Wees eerlijk – betaal eerlijk en zorg bijvoorbeeld voor een eerlijke privé/werk-balans.
 3. Empower – durf te delegeren. Met micro-management maak je medewerkers vooral ongelukkig.
 4. Uitdagen – geef iedereen in je team een passende uitdaging. Zo ga je telkens weer een klein stapje voorwaarts.
 5. Inspireer – laat mensen jouw visie zien, laat je collega’s zien hoe jullie klanten en de gemeenschap helpen met jullie oplossingen.

Wanneer je niet oplet neemt de waan van de dag het over, waardoor je vergeet om alle aandacht te besteden aan het realiseren van je missie. Of erger nog: waardoor je denkt dat de kleine dingen die op je af komen iedere dag noodzakelijk zijn voor je missie.

“Dit moet ik zelf doen” en “Ik ben de enige die dit kan” zijn uitspraken die regelmatig voorbijkomen in de coachingsgesprekken. Het bijzondere is dat de ondernemer er zelf van overtuigd is dat het niet anders kan, dat zij echt de enige is die dit kan.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan micromanagement van de medewerkers om ervoor te zorgen dat het werk gebeurt zoals jij vindt dat het eruit moet zien, vragen van collega’s en klanten beantwoorden en de klanten helpen.

Gebruik je missie

Wanneer jij als ondernemer vooral jouw missie deelt met de mensen in je bedrijf en daarbuiten wordt het veel eenvoudiger voor je.

Doordat de mensen weten wat je missie is kunnen ze zelf beslissen hoe ze daaraan kunnen bijdragen. Alleen het coachen en opleiden van de medewerkers is dan nodig.

Medewerkers die het snappen en een bijdrage willen leveren aan de missie kennen andere mensen die er ook een bijdrage aan willen leveren. Zij werven nieuwe medewerkers, klanten en leveranciers voor je.

Wanneer een medewerker jou een vraag stelt, doe dan het volgende:

 1. Onderbreek je werk bewust. Kijk op en geef je collega de volle aandacht.
 2. Luister naar de vraag.
 3. Vertel opnieuw over je missie.
 4. Laat de medewerker zelf de keuze maken.

Organiseer daarnaast regelmatig overleg met je teams om samen voortgang te boeken met betrekking tot de drie belangrijkste doelen van dit kwartaal. Behandel in het overleg de problemen en los ze op.

Met ritme en regelmaat in het overleg voorkom je de kleine vragen tussendoor. Hierdoor wordt het eenvoudiger voor je team om zelf keuzes te maken en kom je uit de waan van alledag.

Zeg zolang nee tegen opdrachten die je met je huidige team niet aankan en maak keuzes in de werkaamheden die je wel en niet wilt doen voor de klanten.

Het werk dat jij het allerleukst vindt is niet het werk in de waan van de dag, blijf dan ook uit dit werk. Focus je op de dingen waar jij het allerbest in bent en deel continu je missie.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.