De seizoenen en de verandering van ritme in mijn bedrijf

De wintertijd is ingegaan afgelopen weekend in Nederland.

Het kost mij ongeveer een week om deze verschuiving in mijn innerlijke systeem te verwerken. Ik ben geen fan van de zomer- en wintertijd verschuivingen van de klok.

Naast dat we terug gaan naar de wintertijd worden de dagen steeds korter wat betreft zonlicht. Ik houd van de veranderingen in de natuur, het ritme. De bladeren veranderen van kleur en vallen. Tijd om ruimte te maken, tijd voor meer rust en naar binnen keren.ritme seizoenen veranderingen

Het ritme in de natuur zie ik ook terug in mijn bedrijf. Momenten van zaaien, oogsten, opruimen en rusten. Ze lopen niet gelijk met de seizoenen want de periodes in mijn bedrijf duren langer.

James Altucher heeft het over een periode van 5 jaar (uit the ultimate guide to reinventing yourself http://www.jamesaltucher.com/2015/10/reinventing-yourself/ ):

  • Jaar een: waarin je zoekt, onderzoekt, alles erover leest en begint te doen.
  • Jaar twee: je weet met wie je moet praten en netwerken. Je doet het iedere dag. Je kent het spel en de spelers.
  • Jaar drie: Je bent goed genoeg om er geld mee te verdienen. Je kunt er waarschijnlijk nog niet van leven.
  • Jaar vier: je verdient er goed mee.
  • Jaar vijf: je verdient een rijkdom

Te vaak ben ik in mijn bedrijf gestopt aan het begin van de zomer van een nieuw project. Op het moment dat de wereld eindelijk begrijpt wat ik doe. Het moment dat de omzet begint te lopen. Dan stopte ik met de dienst of het product en begon iets anders.

De afgelopen maanden merk ik echter een verandering bij mijzelf. Niet iets nieuws oppakken omdat de lancering of promotie niet uitpakt zoals ik verwachtte. Vooral kijken waar ik kleine dingen kan verbeteren en opnieuw proberen.

Focus op verkoop en klanten. Net zo lang testen, met kleine stapjes en verbeteren totdat ik tevreden ben. Dan pas door naar de volgende stap. Het kost veel meer tijd maar levert langzaam zichtbaar resultaat op.

Net zoals het bij het ontwikkelen als assistent scheidsrechter in mijn vrije tijd.
Lopen en hardlopen werd het afgelopen jaar belangrijker. Ik heb meer snelheid nodig.

Daarnaast was het belangrijk mijzelf te ontwikkelen in het ondersteunen van beslissingen bij overtredingen. Spelregels kennen, fluiten/vlaggen op het juiste moment en de juiste beslissingen toepassen. Stapje voor stapje ga ik vooruit.

Het mooie is dat ik beide punten uit deze hobby gebruik voor mijzelf en in mijn bedrijf. Het vele lopen zorgt er voor dat ik fysiek steeds fitter wordt. Overtuigd in het veld staan en optreden als scheidsrechter in het middelpunt van de aandacht geeft mij meer zelfvertrouwen. Ik kom vaker uit mijn comfortzone.

Aanpassen van mijn ritme

Terwijl ik aan het begin van de zomer sta voor mijn bedrijf is de winter begonnen in de natuur. Aan het begin van de zomer een paar maanden geleden had ik mijn ochtendritueel aangepast.

In de zomermaanden heb ik er voor gekozen om juist te lopen in de vroege ochtend. De hitte in juli en augustus maken het zwaar om rond het middaguur te hardlopen.

Dus begon de dag na het lezen met lopen. Rond 6.00u ging ik mijn rondje lopen (wandelen of hardlopen).

Nu we richting de winter gaan is dat anders voor mij. Ik heb een hekel aan lopen in het donker. Tijdens mijn wandelingen kijk ik graag naar de natuur. Dat geeft mij rust en weer ruimte in mijn hoofd. In het donker vind ik dat lastig.

In de wintermaanden is het in de ochtend ook koud en klam. Dan verschuift het lopen naar rond de middag, na 11.00u.

Mijn ochtendritueel in de winter

5.00u op en lezen

6.00u KPIs verzamelen en dagplan

6.15u 10 ideeen opschrijven

6.30u schrijven

7.30u ontbijt

8.45u daily huddle

9.00u No.1 ding

11.00u lopen en lunch

Geen e-mail in de ochtend, in ieder geval zo min mogelijk.

Mijn middag ziet er vaak als volgt uit:

  • E-mail in de middag lezen, beantwoorden, archiveren of verwijderen.
  • Bellen – ten minsten 1 lead of relatie uit 250×250 lijst (uit Referral of a lifetime)
  • Werk voor klanten
  • Vragen in de Verdubbelaars Academie

Ritme

Voor een goede balans in wat ik doe, zonder dat ik teveel tegelijk wil doen, helpt ritme. Vaste acties achter elkaar. Ritme helpt mij ook enorm om gewoontes te maken van dingen die ik belangrijk vindt.

Gewoontes zijn belangrijk om de dingen echt te doen. Je kunt wel een routine opzetten maar als je niet van het eerste ding een gewoonte maakt wordt de routine niets.

Wilskracht speelt hierin een belangrijke rol. We hebben maar een beperkte hoeveelheid wilskracht. Ik noem het altijd een soort batterij. Een batterij die je ‘s nachts oplaad (wanneer je voldoende slaapt). Een batterij die langzaam leeg loopt tekens wanneer je wilskracht nodig hebt.

Voor alles waarbij je wilskracht nodig hebt verbruik je dus de batterij. Verder op de dag raakt de batterij steeds leger. Tot je geen wilskracht meer over hebt en dingen doet die je niet had voorgenomen.

Wil je in de ochtend schrijven en doe je dit normaal niet. Dan kost het wilskracht om dit te starten en om dit een uur te doen. Wil je je tanden flossen en is dit nieuw voor je dan kost dit wilskracht. Wil je gezonder eten, dan kost het wilskracht om een appel te pakken in plaats van een snack.

Of heb je nog een taak gepland in de avond voor je bedrijf en doe je dit normaal niet, dan kost dit wilskracht. In de avond heb je geen of nauwelijks wilskracht over. De kans dat je deze taak in de avond uitstelt naar de volgende ochtend is redelijk groot.

Wilskracht speelt dus een belangrijke rol bij het ontwikkelen van gewoontes. Het fijne is als je iets vaker doet op het zelfde moment dan heb je steeds minder wilskracht nodig.

Is de nieuwe actie eenmaal een gewoonte geworden dan heb je geen wilskracht meer nodig om het te doen. Je doet het zonder er over na te denken. Het gaat als vanzelf.

Zo is flossen bij mij ondertussen redelijk gekoppeld aan mijn lenzen in of uit doen. Het pakken van de lenzenbakje is in mijn brein gekoppeld aan flossen. Het potje met flosdraad staat ook naast het bakje voor de lenzen.

Zo koppel ik telkens een nieuwe actie aan een gewoonte in mijn ochtendroutine. De ochtendroutine ontwikkel ik dus ook niet in een keer maar bouw ik stapje voor stapje op.

Focus

Belangrijk in het ontwikkelen van de ochtendroutine is focus. Focus op een nieuwe actie die ik wil omzetten in een gewoonte. Een nieuwe gewoonte tegelijk.

Focus speelt ook een belangrijke rol in mijn planning voor de dag. Overdag doe ik natuurlijk ook werk voor klanten. Of promotie voor iets bijvoorbeeld.

In mijn planning voor de dag staan een aantal acties die ik moet doen. Een actie staat duidelijk bovenaan. Focus op het belangrijkste wat ik vandaag te doen heb, mijn No.1 ding

Dit komt na mijn ochtendroutine. Dan start ik met mijn No.1 ding voor vandaag.

Kleine stapjes

Op dit moment ontwikkel ik de gewoonte om dagelijks te bellen. Dagelijks een waardevol gesprek met een (nieuwe) klant of potentiele klant.

Al eerder heb ik geprobeerd om te werken met salespoints. In het begin ging dit best wel, maar na een tijdje zakte het helemaal weg. Het was best lastig voor mij om 20 salespoints per week te halen. Doordat ik telkens weer tekort kwam gaf ik langzaam op.

Toch wilde ik meer mensen spreken en heb ik het teruggebracht naar kleinere stapjes. Nu heb ik als doel, iedere dag ten minste een persoon bellen. Tenminste een. Dat kan ik.

Ik ben begonnen met de A-contacten op mijn 250x250lijst. Over deze 250×250 vertel ik meer in de nieuwe serie over verkoop in de podcast.

Het bellen met deze A-contacten gaat mij heel goed af. Dit zijn mensen die ik goed ken. Zij kennen mij en willen mij graag aanbevelen bij anderen.

Ontwikkel de routine met steeds een stapje. Lukt dat niet, dan doe ik het op een ander tijdstip, ik koppel het aan een andere gewoonte of ik maak de stapjes kleiner.

De naakte waarheid

Natuurlijk zijn er dagen dat dit niet lukt. Soms omdat ik het grootste deel van de dag een afspraak heb. Soms omdat ik het gewoon niet lukt. Zeker nu met het nieuwe ritme moet ik weer erg wennen.

In de ochtend staat lezen. Dan wil ik een boek lezen, maar op dit moment ben ik verslaafd aan het lezen van artikelen op Medium. Natuurlijk zijn deze interessant en leer ik ook dingen, maar toch is het anders dan een boek lezen.

Er zitten ook dagen tussen dat ik later ga slapen omdat ik sport of een afspraak heb ‘s avonds. Dan probeer ik toch zoveel mogelijk 7-8 uur slaap te krijgen en sta dus niet om 5.00u op. Ook dit soort dagen loopt mijn ochtendritme moeilijker.

Ook op deze dagen probeer ik zoveel mogelijk mijn ritme vast te houden, maar er vallen wel acties tussen uit dan.

Meer over leren focus en ritme?

Focus om meer te bereiken met minder inzet

Meer resultaat, de juiste klanten en meer omzet

Volg het webinar over Focus waar je de volgende punten leert

  1. Waarom focus zo veel meer oplevert voor je bedrijf
  2. Hoe je meer focus krijgt op de zaken die echt belangrijk zijn
  3. Wat belangrijke focus is voor mij en jou
  4. Wat als je geen focus en ritme hebt
  5. Actie: dit kun jij nu doen voor meer focus in je bedrijf en meer resultaat

Meld je hier aan:
https://decideforimpact.com/focus-resultaat-inzet-webinar/

Eerst volgende donderdag 29 oktober.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.