Hoe krijg je meer rust terwijl je er geen tijd voor hebt

meer rust

Wanneer krijg jij de beste ingevingen en ideeën?
Als je volop aan het werk bent of in een moment van rust?

Tijdens de laatste paar gesprekken met klanten kreeg ik de kans om even in hun agenda te kijken. Overvol.

Bijna geen moment van rust. Sommige dagen zagen er uit als lange stukken onafgebroken werken. Na wat doorvragen werd duidelijk dat die dagen ook allemaal opgedeeld waren in kleinere blokjes.

Veel schakelen van activiteiten, afspraken en klanten. Een kans op wat meer rust, zoals een langere reis, werd opgevuld met e-mails beantwoorden en telefoontjes.

Nauwelijks een moment van rust. Zelfs in het weekend staan er afspraken gepland. Inhalen van taken die eerder die week niet zijn gelukt. Bijpraten met collega’s.

Een belangrijke reden dat ik in 2006 voor mezelf begon zonder medewerkers, was dat ik meer rust wilde. In mijn laatste baan was ik manager en bedacht marketing en verkoopprojecten. Ik zocht naar langere blokken van onafgebroken en ongestoord werken aan creatieve projecten.

Nu blokkeer ik steeds vaker langere blokken in mijn agenda om ongestoord aan creatieve dingen te werken. In die blokken pak ik de telefoon niet op en staan alle meldingen van apparaten uit en is mijn telefoon en tablet uit mijn zicht.

Blokken van 1, 2 of 4 uur waarin ik mij volledig kan richten om te werken aan de actie die belangrijk is. Op de achtergrond speelt een rustig meditatief muziekje en de kookwekker tikt vrolijk verder. Het getik en de geblokkeerde tijd helpt mij om me volledig om mijn actie te concentreren. Door het getik en de muziek kom ik in een staat van focus.

Dit zijn de momenten waarop ik het meest effectief ben en de taak in de gestelde tijd klaar krijg. Zoals iedere dag schrijven en publiceren #publishdaily.

Wanneer ik onderweg ben naar afspraken bel ik zo min mogelijk. Het lijkt zonde van de tijd, maar deze tijd besteed ik aan het luisteren naar podcasts en lezen (in de trein). Een moment van rust om te leren van inzichten van anderen.

De beste ideeën krijg ik wanneer ik een moment van rust heb.
Een blok achter elkaar waarin ik geen telefoon opneem of afspraken heb.
Het liefst een blok van een paar uur, maar tenminste 45 minuten.

Staat jouw agenda vol met afspraken? Ben je veel uren bezig met je werk (50 uur of meer)?
Is er veel te doen op een willekeurige dag, met veel mensen om je heen, veel werken met klanten?

Voor meer resultaat is het goed om meer rust voor jezelf in te plannen. Het klinkt tegendraads. Je voelt de druk van alle taken en dan ruimte inplannen om niet te werken.

Zoals het Zen gezegde “You should sit in meditation for twenty minutes every day — unless you’re too busy. Then you should sit for an hour.” (ik heb de bron niet kunnen achterhalen)

Op de momenten dat het onmogelijk lijkt. Er te veel op je afkomt. Zeker als dit structureel is. Dan wordt het hoog tijd om meer rust tijd in te plannen.

Rotsvast Rustblok

Blokkeer iedere week een blok van 4 uur voor jezelf.

De locatie kun je zelf kiezen wanneer je maar ongestoord kunt zijn.
Geen medewerkers die binnenvallen.
Geen telefoon die je hoeft op te nemen.

Ik zei toch dat ik terug zou komen op die halve dag

Hulp nodig

Wanneer je uit ervaring weet dat je deze blokken gaat zien om laatste moment afspraken in te plannen, dan heb je hulp nodig.

Hulp van een collega die jouw agenda beheert.
De secretaresse of planner in jouw bedrijf die ervoor gaat zorgen dat niemand iets in jouw agenda zet op dat blok, inclusief jijzelf.

Wanneer krijg jij de beste ingevingen voor je bedrijf?
Wanneer ga je dit in je agenda blokkeren?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.