Groeien met je bedrijf door deze inzichten

groeien inzichten

groeien inzichten

Diep in mij zitten een aantal gedachten genesteld die ik ongeveer tot mijn vijftiende heb meegekregen. Gedachten over hoe de wereld in elkaar zit. Hoe het hoort.

Gedachten als:

  • Mensen die rijk zijn hebben die rijkdom niet eerlijk verkregen.
  • Als je veel geld hebt en succesvol bent, dan brengt dat vaak tegenspoed met zich mee.
  • Hard werken is goed voor je.

Gedachten die ik meekreeg van de mensen in mijn omgeving, door wat ze deden en zeiden.

Door mijn eigen gedrag en wat ik zeg geef ik mijn kinderen onbewust ook allerlei gedachten mee. Zo zegt mijn zoon nu al, “Ik ga niet ondernemen. Het is hard werken.”

Veel van dit soort gedachten zitten diepgeworteld omdat ik er 10 jaar of meer mee in aanraking kwam.

Je kent vast de uitspraak “You’re the average of the five people you spend the most time with” (Jim Rohn).

Onderzoek laat zien dat dit niet waar is, het gaat veel verder dan 5 mensen. Je bent het gemiddelde van alle mensen om je heen, en ook de vrienden van jouw vrienden hebben effect op jou. David Burkus op Medium You’re NOT The Average Of The Five People You Surround Yourself With. Zelfs de vrienden, van de vrienden, van jouw vrienden hebben effect op jou, jouw geluk, jouw gewicht of je gaat roken bijvoorbeeld.

Daarom is het belangrijk dat ik meer mensen om mij heen verzamel die andere gedachten hebben. Mensen die anders denken over geld, hard werken, rijkdom, gezond eten, bewegen, spiritualiteit en meer.

Dit doe ik op verschillende manieren.
Zo maak ik kennis met andere ideeën uit video’s van TED talks over allerlei onderwerpen.

In mijn podcast stel ik ondernemers allerlei vragen over onderwerpen waar ik zelf met vragen zit. Ook in de inzichtgesprekken met relaties stel ik veel vragen om te leren.

Ik lees boeken, kijk video’s en lees artikelen over gezond eten en bewegen. Hierdoor word ik bewuster van het effect van vlees eten op de gezondheid, het milieu en dierenwelzijn. Hierdoor zijn er steeds meer dagen zonder vlees en eet ik meer plantaardig.

Om sneller te worden in het sprinten maak ik deel uit van een loopgroep bij de atletiekvereniging. Door deze groep doe ik weer mee aan loopwedstrijden. Zo liep ik dit weekend voor het eerst 15km in een wedstrijd. We moedigen elkaar aan en stimuleren elkaar voor mooie prestaties.

Montferland Run 2018 erno hannink

Over geld en rijkdom heb ik veel boeken gelezen. Ik bekijk video’s en luister naar podcast afleveringen van verschillende ondernemers en andere mensen hoe zij met geld en bezittingen omgaan. In de mastermind en met mijn coach heb ik het regelmatig over geld verdienen, omzet en winst. Zij hebben andere gedachten over geld en daar leer ik van.

Het afgelopen jaar heb ik een missie gevonden. Ik help ondernemers om de overgang van startup naar de rollercoaster fase goed door te komen. Veel bedrijven halen deze overgang niet. Dit ligt vaak bij de ondernemer die zelf de overgang niet maakt. Daarom stop ik zoveel mogelijk terug in mijn bedrijf om meer ondernemers te helpen.

Voor deze overgang heb je hulp nodig van anderen. Andere gedachten en inzichten.

In het gesprek met Antje Meindersma kwam dit ook naar voren. Ze wist dat ze geen ondernemer wilde worden. Ze had ervaren welk effect ondernemerschap op het gezin heeft. Haar vader was ondernemer en werkte altijd. Hij was weinig thuis.

Door deze emotie uit haar jeugd was de overgang van freelancer naar echt ondernemen een grote stap voor Antje. Nadat ze door twee ondernemers was gevraagd om mede-ondernemer te worden in het bedrijf had ze bedenktijd nodig.

Na deze bedenktijd wist ze het zeker….

ze ging het niet doen. In de overtuiging dat ze het niet ging doen, ging ze in gesprek om dit toe te lichten. Na dit gesprek was ze mede-ondernemer in het bedrijf Alledaags.

Antje had de inzichten van anderen nodig om haar eigen overtuigingen te doorbreken. Ze wist ook dat ze als alleenstaande moeder het ondernemen anders ging doen. Haar eigen manier.

Luister naar het verhaal van Antje hoe ze ondernemer werd terwijl ze het eigenlijk niet wilde.

Welke mensen en andere gedachten moet jij om je heen verzamelen om jouw overtuigingen te doorbreken?

Welke overtuigingen wil jij doorbreken?

Laat het hieronder horen.

 

 

Photo by Ravi Roshan on Unsplash

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.