Succesvolle ondernemer terwijl ze het eigenlijk niet wilde – Antje Meindersma

Antje Meindersma

Vandaag het gesprek met Antje Meindersma.

Antje is CCO en mede-eigenaar van Alledaags en Lightcurb.

Ze wil zaken slimmer, leuker of beter maken, zoals de manier waarop we communiceren, zorg verlenen of hoe we leren. Innovatie gecombineerd met alledaags nut, ongewoon slimme ideeën, nieuwsgierige eenvoud en lekker design.

Daarnaast is ze mede-organisator van de social media club in Groningen, SMC050.

We hebben het uitgebreid over hoe ze van de marketing en communicatie aan de slag gaat als accountmanager in de farmaceutische wereld. Na wat lastige momenten in haar laatste baan besluit ze om te gaan ondernemen. Niet een bedrijf bouwen, maar in haar eentje onder andere als coach.

Nadat ze was benaderd om samen te gaan bouwen aan Alledaags had ze dapper besloten dat ze het niet ging doen. Dit had veel te maken met hoe zij ondernemen had ervaren in haar jeugd. Uiteindelijk zei ze toch ja op de kans.

Ondertussen groeit het bedrijf en staan ze op het punt om het bedrijf te splitsen in het werk voor de klant en het eigen product. Mooie momenten in een openhartig gesprek.

Veel plezier met de inzichten van Antje.

Show Notes

Episode 174

Facebook

Twitter

LinkedIn

Links uit de podcast

 

Transcriptie:

Erno: Welkom in de podcast Antje!

Antje: Bedankt Erno!

Erno: Je hebt de HEAO gedaan, marketing en communicatie. Waarom heb je voor die opleiding gekozen toen?

Antje: Ik heb heel veel naar filmacademies gekeken, maar voldeed niet aan de eisen. Ik wilde iets met verhalen en impact maken. Ik kwam toen bij communicatie, wat erg breed is. Ik wilde van alles wat leren. Je kiest iets en bent 4 jaar later klaar. Achteraf had ik misschien andere keuzes gemaakt. Je weet nog niet wat je met jezelf aanmoet op die leeftijd. Er is zoveel mogelijk. Ik wist te weinig toen. Mijn ouders waren ondernemers. Daar wist ik wat van, van de rest niks. Ik zou meer rond zijn gaan kijken, als ik het nog eens mocht doen.

Erno: Het is ook lastig, je weet vaak nog te weinig. Veel mensen hebben dat.

Antje: Toen ik stuurde was het heel normaal dat je gewoon in Nederland bleef, geen uitwisseling.

Erno: Ik heb HTS gedaan en had een docent die er op gebrand was dat je naar het buitenland ging, dat moest je wel zelf organiseren. Nu spreek ik mensen die dat veel minder doen, die niet door hebben dat het moment nadert. Ze zien via de media veel meer dan ons. Waarom doen ze het niet?

Antje: Je ziet van alles, het is ook angst. Het is spannend.

Erno: Veel mensen vinden hun werk gaaf, maar zitten vooral achter de computer te werken. Het meest spannende.

Antje: Ik typ ook veel maar praat ook veel.

Erno: Wat was de specialisatie in je opleiding?

Antje: Overheid. Het is was een afstudeerrichting, met marketing en multimedia. Men dacht dat de overheid anders communiceerde dan de rest van de mensen, wat niet zo is.

Erno: Veel communicatie lijkt op PR, dat is voor de overheid niet minder.

Antje: Dat klopt, je wil iemand beïnvloeden. Toen ging ik de verkoop in, ik was 21. Ik ging werken voor MSD. Ik kwam daar en had geen idee. Je moet huisartsen en andere dokters informeren over medicijnen en ze die verkopen. Je hebt veel vrijheid. Alles is goed verzorgd. Je kon jezelf goed ontwikkelen, mensen bleven lang. Later kreeg ik er wel last van. Het ging veel over geld. Je hebt een rare rol daarin. Ik kon dat niet jaren doen.

Erno: Dat is natuurlijk het nadeel, al die regels.

Antje: Klopt, ik ging me vervelen en werd laks. Toen ben ik helemaal uit die functies gestapt. Ik wilde meer invloed. Ik heb toen via een headhunter wat anders gevonden, een andere kant op, reclame. Wel weer richting pharma healthcare. De andere kant. Ik moest nu bedenken wat de patiënt ging zeggen tegen de arts. Dat ging erg goed. Het ging nog wel om beïnvloeden. De privatisering van ziekenhuizen begon toen net. Ik kon dit goed invullen.

Erno: Hoe kijk je nu tegen die wereld aan, nu je eruit bent?

Antje: Ik vind het een lastige vraag. De zorgverzekeraar bepaalt, de lobby is erg groot. Ik geloof in andere manieren, holistisch. Hoe kan je op andere manieren mensen genezen. Ik heb moeite met starheid. Healthcare gaat al heel lang niet meer over mensen helpen, maar vooral over ziek zijn. Uitbehandeld, dat kan toch niet? De rol van een arts is nooit klaar.

Erno: Veel markten leven van zieke mensen.

Antje: Er zit daar veel geld, het gaat om wat je probeert te bereiken, preventief. Laat mensen gezonder eten, in plaats van scannen. Pak het eerder aan. Veel dingen zijn erg visieloos. Ga voor een gezonde bevolking.

Erno: Dat interesseert me enorm. We verkopen nog steeds sigaretten. Met hoge BTW. Dat moet anders, er wordt te veel geld aan verdiend. Nederland denkt erg krom. Het kan allemaal veel beter. Er speelt veel in mijn hoofd op dat gebied.

Antje: Wij spreken veel ondernemers. Iedereen zit met dit soort vragen.

Erno: Ik herken dit ook van thuis. Ik probeer het goede voorbeeld te geven. We proberen er bewust mee bezig te zijn. Ik zou graag stoppen met dierlijke producten.  De gezondheid van de mens gaat ten koste van dit. De productie van vlees kost erg veel, ten opzichte van de aarde.  Het welzijn van de dieren zelf is dramatisch.

Antje: Klopt helemaal. Ik kom uit een Friese koeienfamilie en vind het gebruik van antibiotica ook onbegrijpelijk. In bijvoorbeeld nieuw-Zeeland doen ze dit heel anders. Ik vind het een goede keuze dat je minder vlees gaat eten, het is wel een luxe keuze.

Erno: Het heeft een domino-effect, het hoeft niet duur te zijn. Geldzorgen zorgt voor een lager IQ. Je hebt er minder ruimte voor. Geld speelt een hele nare rol.

Antje: Ik snap dat wel, ik was ook alleenstaande moeder. Ik heb toen bewust gekozen en dat kan vrij moeilijk zijn.

Erno: Water is ideaal hierin.

Antje: Op de een of andere manier kunnen mensen altijd roken, dat snap ik niet. Ik snap wel dat je niet altijd ruimte hebt om de keuzes te maken.

Erno: Het is een keuze om continu dingen te leren. Farmaceuten maken gebruik van de onwetendheid van de mens.

Antje: Het komt misschien ook door de angst om onwetend te zijn. Wij doen veel aan innovatie. Veranderen, keuzes maken. Je moet sterk in je schoenen staan, het is niet altijd leuk. Het kan je geld kosten. Daar haken veel mensen af.

Erno: Het heeft veel met gewoontes te maken, die zijn af te leren. Keuzes maken en daarna handelen is lastig. Kleine stapjes zijn goed te doen.

Antje: Begin klein, zie resultaat en ga dan verder.

Erno: Het is lastig om voor de menigte uit te lopen.

Antje: Ik heb ook heel lang gedacht dat het niet aan mij lag. Het is de effort waar de mens moeite mee heeft, veranderen is eng.

Erno: Ik merk dat ook bij mijn klanten, iedereen vindt dat lastig.

Antje: Voor buitenstaanders is dit makkelijk te zien, het bedrijf moet het veranderen, die zien het minder. Daarom moeten de stapjes klein zijn.

Erno: Dan blijf je hangen in marketing en communicatie en wordt je ondernemer daarin.

Antje: Ja, ik werkte daarvoor voor een echte strateeg. Jos van der Pavert. Hij had een enorme visie dat alles wat je vertelt moet aansluiten bij waarom je het doet. Hoe je strategie als marketeer moest gebruiken. Ik heb geleerd hoe dat de doen, binnen bureaus. Het gaat om het grotere geheel, ik wilde bedrijven helpen. Het bleek al vrij snel dat mensen snel ja zeggen maar minder snel veranderen. Het werkte niet echt goed, alleen werken was ik ook niet zo goed in. Ook het sparren met anderen miste ik erg. Toen kwamen Bas en Gerben op mijn weg, zij zaten op hun kamer een bedrijf te bouwen en dachten dat goed werk zichzelf zou verkopen. Mensen moeten weten wat je doet. Als kind dacht ik dat ik nooit wilde ondernemen. Mijn vader werkte keihard voor ons, maar was voor ons weinig zichtbaar. Dat wilde ik niet. Wij waren gefascineerd over de impact van de iPhone. Mensen wilden apps. Ik ging toen in dat bedrijf, met zijn 3en. Toch twijfelde ik. Een goed idee moet je ook kunnen uitvoeren, er komt veel meer bij kijken

Erno: Je wilt groeien, geld is een middel en geen doel. Je moet wat willen veranderen.

Antje: Ik ken veel ZZP’ers waarmee ik altijd deze discussie heb. Wat is beter? Oppasondernemen is geen ondernemen.

Erno: Ik werkte ook veel met zelfstandigen. Het doel van mij voor hun bedrijf was altijd groter dan het doel van die zelfstandigen met hun bedrijf. Het is afhankelijk van het gezicht van het bedrijf. De ondernemer blijft ook een persoon, wees ambitieus en toon visie. Coaches hebben vaak een missie, die hebben wat ontdekt. Die willen het delen, verkopen het voor weinig.

Antje: Maar toch ging ik ondernemen.

Erno: Wat deed je zoals je niet hetzelfde deed als je vader? Want je hebt kinderen

Antje: Ik maak bewuste keuzes. Ik ging in gesprek met Bas en Gerben om te zeggen dat ik het niet ging doen, toch omdat ik ook bang was. Zij hebben die angst weggenomen. Ik ben het toch gaan doen. Je hebt zelf invloed op de wereld. Ik wilde een bedrijf waarin ik invloed heb, ik werk 4 dagen, ik heb kinderen. Als iedereen moet overwerken doe je iets goed fout. Ondernemen is niet alles. Het gezin is het allerbelangrijkste. Dat ging voor, we maakten daar ruimte voor. Het is maakbaar, maar lastig. Het loopt vaak los.

Erno: De boeken van de oprichters van Base Camp zijn erg goed hierover. Je hoeft niet over te werken. Het is niet eenvoudig maar materiaal genoeg om te ontdekken hoe het kan. De enige die je dwars zit ben je zelf. Je gaat dan kinderen en jeugdtherapie..

Antje: Ja klopt. Ik wilde gaan freelancen. Ik ben erg geinteresseerd in wat iemand drijft, psychologie of pedagogiek. Kindercoach leek me mooi, bedrijf daarin. Ik heb een handvol kinderen gecoacht maar had er zelf erg veel last van. Je moet het werk niet mee naar huis nemen. Dat kon ik niet. Het studeren hierover vind ik wel erg mooi.

Erno: Bedankt Antje voor dit mooie gesprek.

Antje: Jij ook bedankt Erno!

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.